Skocz do zawartości
ph75

Samsung Spinpoint P120s 250 Gb - Skandal

Rekomendowane odpowiedzi

Uwaga dla wszystkich użytkowników dysków Samsung!

Niedawno zakupiłem dysk Samsung SpinPoint P120S 250 GB. Niby działa, ale: regularnie uszkadzany jest bit 2^2 w przypadkowym bajcie, zawsze na offsecie E podczas kopiowania plików. Różnice można ławo zauważyć porównując pliki np. w Total Commanderze. Statystycznie, jest to 1bit/100MB. Tak więc ‘generalnie’ dysk działa. Używałem go 2 miesiące, zanim zauważyłem problem!! WSZYSTKIE dane są już niepewne, kopie zapasowe także, bo robiłem je z tego twardziela :angry: . Błąd jest reprodukowalny, także na innych komputerach, kabelkach itp. Wysłałem maila z zapytaniem do producenta, zero reakcji. No cóż, taka firma… :mur:

post-139763-1151012827_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki model ? SP2504C ?

Wklej swojego SMART na forum. W jakim trybie pracuje dysk ( 150 , 300 ). Jaki kontroler , płyta ? Jest jakieś OC ? Jaki zasilacz ?

ps. jeśli za dużo pytań to wybacz ale im więcej informacji o problemie tym lepiej :wink:

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też w to nie mogłem uwierzyć, że coś takiego jest możliwe...

Tak. SP2504C.

Dysk pracuje w trybie 150 na płycie Gigabyte GA-K8NF-9, zasilacz Chieftec 410W.

Ale jak już wspomniałem, testowałem go na innych komputerach i błąd się powtarza.

Wklejam SMARTa i info.

Pozdrawiam,

SMART.bmp

INFO.bmp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kupiłem ten dysk ponad 2 mies temu i narazie nie mam zastrzeżeń ale powiedz jak mam sprawdzić czy ten problem może występować też u mnie ?? bp za bardzo nie rozumiem o co tu biega

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kupiłem ten dysk ponad 2 mies temu i narazie nie mam zastrzeżeń ale powiedz jak mam sprawdzić czy ten problem może występować też u mnie ?? bp za bardzo nie rozumiem o co tu biega

Proponuje skopiować jakiś większy plik, np wagi 500MB, a następnie porównać źródło i kopię. W TotalCmd: Menu-->Plik-->Porównaj wg zawartosci

:arrow: ph75

podaj dane SMART z innego programu np: Everest, HDTune

w załączniku status z Everest

EverestSMART.bmp

Edytowane przez ph75

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem podobna sytuacje wlasnie z Samsungiem na ATA, jak podlaczylem go dluzsza tasma 90cm, wczesniejszy dysk WD800JB pracowal na dluzszej tasmie bez klopotow...

Moze pamie cache siadac na dysku?

taśma ATA powinna mieć najwyżej 60cm, a dysk WD mają po prostu większa tolerancje na błędy transmisji Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ze względu na rosnące zakłócenia wraz z rosnącą dł. taśmy, podłączyłem swój CD do 1 wtyczki i wymusiłem zworką master ( dysk mam na SATA więc tutaj nie ma tego typu zabaw ) . Pracuję tym sposobem od lat i nigdy na jakiejkolwiek płycie nie powodowało to problemów/niekompatybilności.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żenady ciąg dalszy. Znalazłem chwilę czasu i zaniosłem nieszczęsny dysk do sklepu w którym go kupiłem, aby złożyć reklamację. Zabrałem ze sobą wydruk przedstawiający powstające błędy. Sprzedawca niezbyt interesując się nim, zażądał opisania problemu w 10 słowach (ciekawe skąd ten limit?). Tak więc w opisie podałem, iż pliki ulegają uszkodzeniu podczas kopiowani, średnio 1bit na 100MB. Pan Sprzedawca spojrzał na opis, chwilę się zastanowił, stwierdził że to NIEWIELE i zapytał się (zupełnie poważnie!), czy czasem nie mieści się to w NORMACH !! Żenada! Mam nadzieję, że serwisanci w tej firmie (a jest to większa, jeśli nie największa firma zajmująca się sprzedażą komputerów i akcesoriów w Poznaniu i nie tylko) są bardziej fachowi…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Propozycja!

Skopiuj np. 4 -ry lub więcej filmów Divx na płytkę DVD w nero obojetna wersja 6 lub 7 oraz obojetna wersja R/RW. Zaznacz opcję weryfikacja danych po zapisie. U mnie zawsze wywala błędy niezgodności z oryginałem po zapisie na DVD chociaż nagranie się udało a pliki właśnie mają więcej niż 500MB. Wcześniej miałem dysk maxtor 40GB na ATA i było ok. Nagrania po weryfikacji nero były zgodne i bez błędów. Również nie wiem co zrobić z tym fantem. Jak udowodnic uszkodzenie dysku oraz czy ono wogóle występuje. Wcześniej uzywałem sterów NV na SATA i komp startował bardzo wolno oraz problem był a teraz uzywam sterów z Win XP i system pracuje szybciej ale problem niezgodności plików został. Pozdrawiam uzytkowników i prosze o sugestie.

Mój sprzęt:

DFI 4UT , venice 3000+

Samsung P120S 250GB

LG 4137B, 1GB TwinMoos,

ATI X300, Topower 430 EZ

Xcard, Sky Star 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie w Total Commander również są błędy zgodności plików takie same jak na poczatku postu. I co z tym fantem. Dysk śmiga a jak coś wiekszego kopiuje lub przegrywam to sa błędy zgodności plików z oryginałem. W ten ukryty sposób traci sie dane. Moze ktoś wie co zrobić.

post-138804-1152210722_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od tygodnia jestem posiadaczem właśnie takiego dysku Samsunga (mój stary WD padł po prawie 3 letniej pracy) i jak narazie ten problem u mnie nie występuje. Porównywałem kilka dużych plików w Total Commanderze i pokazuje mi, że są identyczne - S.M.A.R.T. też nie wykazuje żadnych błędów...

Model SP2504C, Firmware ver. VT100-41, seria: S09QJ1UL203715.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od tygodnia jestem posiadaczem właśnie takiego dysku Samsunga (mój stary WD padł po prawie 3 letniej pracy) i jak narazie ten problem u mnie nie występuje. Porównywałem kilka dużych plików w Total Commanderze i pokazuje mi, że są identyczne - S.M.A.R.T. też nie wykazuje żadnych błędów...

Model SP2504C, Firmware ver. VT100-41, seria: S09QJ1UL203715.

Moj S.M.A.R.T. Cos jest nie tak ale nie wiem z czym to się je :oops:

Fakt że kopiowanie duzych plików jest z małym błedem lecz nie ma reguły.

Generalnie one są w plikach powyzej 500 - 700 MB tak jak w poście.

Dyst : SAMSUNG SP2504C, Firm. VT100-37,seria S09QJ1UL329026

Widać że bios jest starszy. Na stronie producenta nie ma uaktualnień :mur:

post-138804-1152221767_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam trzy takie dyski, 1 ma gdzieś > 0.5 roku, pozostałe 2 kupowane w ostatnich 2-3 miesiącach przy czym ten zupełnie ostatni ma jakieś 2 tygodnie :)

biosy: VT100-33 oraz 2x VT100-38

przetestowałem kopiowanie plików (filmy od 540 do 700MB) - z każdego dysku na każdy (w sumie 9 kombinacji: 1->1, 1->2, 2->1 itd.) i za każdym razem robiłem porówniania.

żadnych błędów, SMARTY też w porządku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam trzy takie dyski, 1 ma gdzieś > 0.5 roku, pozostałe 2 kupowane w ostatnich 2-3 miesiącach przy czym ten zupełnie ostatni ma jakieś 2 tygodnie :)

biosy: VT100-33 oraz 2x VT100-38

przetestowałem kopiowanie plików (filmy od 540 do 700MB) - z każdego dysku na każdy (w sumie 9 kombinacji: 1->1, 1->2, 2->1 itd.) i za każdym razem robiłem porówniania.

żadnych błędów, SMARTY też w porządku

Ja juz nie mam pomysłów. Podejrzewam błąd biosu VT100-37. Dysk mam dwa miesiace z komputronika. Trzeba bedzie oddać na gwarancji ale czy może są jeszcze jakieś sugestie. Wolałbym aby był to błąd WinXP a tak sprzęt do wymiany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja juz nie mam pomysłów. Podejrzewam błąd biosu VT100-37. Dysk mam dwa miesiace z komputronika. Trzeba bedzie oddać na gwarancji ale czy może są jeszcze jakieś sugestie. Wolałbym aby był to błąd WinXP a tak sprzęt do wymiany.

Zrobiłem mały ubgrade:

1. Wymieniłem chłdzenie NB DFI na HR-05,

2. Ochłodziłem HDD,

3. Zmieniłem kanały napędów master - slave,

4. Zmienilem bios HDD na VT100-41,

5. Zainstalowałem nVorce 6.86,

6. Zrobilem retusz pamięci 2x512MB TwinMoss w biosie. Wszystkie timingi były ustawione na auto. Ręcznie ustawiłem odpowiednie wartosci testując jednocześnie w Memtest z biosu DFI. Wartości bez błędów później testowałem SuperPi 4M w WinXP SP2.

Wnioski po kopiowaniu na HDD i zgraniu filmów na DVD:

1. Brak błedów w Nero po weryfikacji kompilacji,

2. Brak błędów w Total Commander po sprawdzaniu zgodności plików z orginałem.

Wydaje mi się,że błędy wprowadzają źle przydzielone "auto" wartości (timingi) pamieciom w biosie płyty DFI Lanparty UT. Cierpliwość popłaca więc Samsung zdrowy, szybki i cichy smilies/smile.gif

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm jak zmieniłęs bios dysku? Skad sciagnałes? Ja własnie skoryztsałem z wyszukiwarki plikow na stronie samsunga i znalazl tlyko instrukcjie i hutila.

A wspomne o jednym ;) Moj obecny dysk pare dni temu był uznany przeze mnei za trupa... jak sie domyslam przez to iz nieznacznie podkreciłem procesor i pamieci.. kicha, Ale teraz na praktycznie domyslnych ustawiniach test w TC.. przeszedł doskonale ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm jak zmieniłęs bios dysku? Skad sciagnałes? Ja własnie skoryztsałem z wyszukiwarki plikow na stronie samsunga i znalazl tlyko instrukcjie i hutila.

A wspomne o jednym ;) Moj obecny dysk pare dni temu był uznany przeze mnei za trupa... jak sie domyslam przez to iz nieznacznie podkreciłem procesor i pamieci.. kicha, Ale teraz na praktycznie domyslnych ustawiniach test w TC.. przeszedł doskonale ;)

Ściągnięty pacz jest na CD lub FDD. Odpalasz komp i ustawiasz na butowanie z w/w napedów. Jest OK!

Stronka z oprogramowaniem fleszującym : http://www.samsung.com/Products/HardDiskDr..._0000246673.htm :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi