Antek_pl Opublikowano 23 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2006 Witam. Nie zagłębiając się zbytnio w historie itp. po krótce tylko opiszę o co mi chodzi. Otóż zakupiłem sobie taki oto komputer z przeznaczeniem na serwer. Na samym początku planuje zainstalować na nim Win 98SE (tylko to obok XP posiadam) a kto wie, może później przerzucę się na Linux'a, ale nie w tym rzecz. Przy próbie instalacji Win98 (dysk sformatowany) postępuję tak jak jest napisane tutaj, tzn wybieram "Uruchom instalatora....", czekam chwilę i wyskakują informacje mniej więcej takie jak na zdjęciu nr. 3 (dokładnie to) jednakże cały proces zatrzymuje się w momencie, gdy "wyskoczy" pierwszy monit "PCI bus scan complete", na dole mryga cały czas to... ekhm, jakby kursor... i nic więcej się nie dzieje, czekam 5, 10, 15, 20 minut i nic, wduszam Num Lock, Caps Lock i Scroll Lock i ani nie zaświecają się ani nie gasną ich diodki :/ więc wygląda to tak jakby PC się zawieszał :| Dla spróby zainstalowałem Win XP i wszystko przebiegło bez jak najmniejszych problemów.... no ale nie chciałbym korzystać z XP na tej platformie, wole już 98... Także no nie wiem, może ktoś z Was spotkał się z czymś podobnym i wie jak na to zaradzić ;] PS. Jeżeli było już cos podobnego poruszane to przepraszam, ale nic podobnego nie znalazłem... Za wszelkie odpowiedzi z góry dziękuję. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 23 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2006 Prawdopodobnie problemem jest kontroler SCSI, z obsługą ktorego Twój 98 ma problem. Jak podłączony jest dysk? Jeśli przez normalny kontroler ATA, to wyłącz ten drugi kontroler w biosie. Ewentualnie spróbuj pobawić się jego ustawieniami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XwA Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2006 (edytowane) Sprawdzałeś czy setupcore działa? Zamiast "1.Uruchom instalatora...." weż "2. Uruchom z obsługą cdrom" Wpisujesz i jedziesz. Edytowane 27 Czerwca 2006 przez XwA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2006 win 98 zawsze mial prolemy z scsi na taka maszyne zalecalbym albo nt4 albo 2k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Antek_pl Opublikowano 28 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2006 Witam ponownie. Nie odpisywałem troche ponieważ przez ten czas musiałem oczyścić sprzęcik z kurzu, którego było coniemiara ;] Powkładałem wszystko do obudowy, włożyłem płytę z Win98 do napędu, odpala, wybieram opcje uruchomienia instalatora z płyty i przechodzi pozytywnie :blink: Nic w opcjach kontrolera nie zmieniałem... ale dzięki za naprowadzenie :) A co do NT4 i 2000 to hmmm, póki co zobacze jak będzie sprawował się 98SE ;] Dziękuje i pozdrawiam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...