Skocz do zawartości
Antek_pl

Problem Z Instalacją Win98se

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Nie zagłębiając się zbytnio w historie itp. po krótce tylko opiszę o co mi chodzi. Otóż zakupiłem sobie taki oto komputer z przeznaczeniem na serwer. Na samym początku planuje zainstalować na nim Win 98SE (tylko to obok XP posiadam) a kto wie, może później przerzucę się na Linux'a, ale nie w tym rzecz. Przy próbie instalacji Win98 (dysk sformatowany) postępuję tak jak jest napisane tutaj, tzn wybieram "Uruchom instalatora....", czekam chwilę i wyskakują informacje mniej więcej takie jak na zdjęciu nr. 3 (dokładnie to) jednakże cały proces zatrzymuje się w momencie, gdy "wyskoczy" pierwszy monit "PCI bus scan complete", na dole mryga cały czas to... ekhm, jakby kursor... i nic więcej się nie dzieje, czekam 5, 10, 15, 20 minut i nic, wduszam Num Lock, Caps Lock i Scroll Lock i ani nie zaświecają się ani nie gasną ich diodki :/ więc wygląda to tak jakby PC się zawieszał :| Dla spróby zainstalowałem Win XP i wszystko przebiegło bez jak najmniejszych problemów.... no ale nie chciałbym korzystać z XP na tej platformie, wole już 98... Także no nie wiem, może ktoś z Was spotkał się z czymś podobnym i wie jak na to zaradzić ;]

PS. Jeżeli było już cos podobnego poruszane to przepraszam, ale nic podobnego nie znalazłem...

Za wszelkie odpowiedzi z góry dziękuję.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie.

Nie odpisywałem troche ponieważ przez ten czas musiałem oczyścić sprzęcik z kurzu, którego było coniemiara ;]

Powkładałem wszystko do obudowy, włożyłem płytę z Win98 do napędu, odpala, wybieram opcje uruchomienia instalatora z płyty i przechodzi pozytywnie :blink:

Nic w opcjach kontrolera nie zmieniałem... ale dzięki za naprowadzenie :)

A co do NT4 i 2000 to hmmm, póki co zobacze jak będzie sprawował się 98SE ;]

Dziękuje i pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi