Gość Lemon-Cola Opublikowano 24 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2006 Naukowcy z indyjskiego National Institute of Design skonstruowali prawdopodobnie najprostszy model telefonu komórkowego na świecie. Urządzenie wyposażono jedynie w pięć przycisków – jeden do odbioru połączeń, jeden do rozłączania, a trzy pozostałe do wybierania zapisanych w pamięci numerów. Telefon nie posiada wyświetlacza. Nawet nie ma gniazda na kartę SIM. Programowanie i pozostała obsługa urządzenia może się odbywać tylko za pomocą połączenia z innym aparatem telefonicznym. Taka komórka jest idealnym telefonem dla dzieci jako prosty sposób komunikacji między rodzicami a ich pociechami, albo dla starszych osób, które mają problem z obsługą skomplikowanych urządzeń elektronicznych. Źródło: I4U Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KHOT Opublikowano 24 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2006 ...kiedy, za ile i gdzie to będzie można kupić...?? :huh: Bardzo dobry pomysł... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucasp Opublikowano 28 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2006 Jak nie ma wyswietlacza to jak wybrac nr ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IamWeasel Opublikowano 28 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2006 Może te trzy przyciski to nie sa do przewijania jakiejś listy itp. tylko po prostu: -nr 1 -nr 2 -nr 3 :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 28 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2006 Urządzenie wyposażono jedynie w pięć przycisków – jeden do odbioru połączeń, jeden do rozłączania, a trzy pozostałe do wybierania zapisanych w pamięci numerów. Czyli opcja nr 2: trzy numery do wyboru. Mnie bardziej zastanawia jak to cos ma dzialac bez karty SIM? Przeciez nikt nie bedzie nosil w kieszeni drugiego telefonu sluzacego jako "interfejs" miedzy ta zabawka a siecia GSM. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 28 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2006 w telefonach centertela tez nie miales karty sim a jakos to dzialalo ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 29 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2006 Tyle ze telefony Centertela dzialaly w NMT450, a nie w GSM. Ot, taka subtelna roznica ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kiczis Opublikowano 29 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2006 3 przyciski czyli: telefon do mamy, do taty i do domu ;] tyle proste i genialne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KHOT Opublikowano 1 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2006 Przeciez nikt nie bedzie nosil w kieszeni drugiego telefonu sluzacego jako "interfejs" miedzy ta zabawka a siecia GSM. ...no i o to chodzi. Te trzy klawisze ustawione pionowo, to są trzy zapisane numery. Chodzi o to, że ustawiasz w domu pod jaki numer chcesz dzwonić i dajesz taki telefon na przykład dziecku bez obaw że zgubi/ukradną. Brak wyświetlacza, tylko najpotrzebniejsza elektronika do dzwonienia = mały koszt takiego telefoniku. Jak dla mnie idealne, dwie sztuki dla siostrzeńców zamawiam, tylko gdzie i za ile... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 2 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2006 ale przeciez zwykla komorke tez mozna ograniczyc do dzwonienia do okreslonych numerow :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Boone Opublikowano 2 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2006 ale przeciez zwykla komorke tez mozna ograniczyc do dzwonienia do okreslonych numerow :|Ale dla małęgo bachora jest może nie tyle trudna w obsłudze ale może coś pomieszać i zepsuć :) A dla starszych osób to często-gęsto jest to czarna magia :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 2 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2006 no ciezko :D np wcisnac dlugo 1 albo 2 ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 3 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2006 ...no i o to chodzi. Te trzy klawisze ustawione pionowo, to są trzy zapisane numery. Chodzi o to, że ustawiasz w domu pod jaki numer chcesz dzwonić i dajesz taki telefon na przykład dziecku bez obaw że zgubi/ukradną. Brak wyświetlacza, tylko najpotrzebniejsza elektronika do dzwonienia = mały koszt takiego telefoniku. Jak dla mnie idealne, dwie sztuki dla siostrzeńców zamawiam, tylko gdzie i za ile... Nie zrozumiales mnie... ten telefonik ma nie zawierac karty SIM. Moje pytanie brzmi: jak sie bedzie z siecia GSM komunikowal, skoro nie bedzie w stanie nawet przeprowadzic autentykacji? Jedyne wyjscie jakie widze to ze nie bedzie zawieral karty w tradycyjnym sensie (wyjmowanej), a jedynie uklad elektroniczny pelniacy jej funkcje. no ciezko :D np wcisnac dlugo 1 albo 2 ;) Tobie moze nie, ale dla starszej osoby moze to byc problem. Moja babcia ma problem z obsluga pilota do TV, bo slabo widzi oznaczenia przyciskow. Nie wspominajac nawet o tym, ze obsluga zwyklej sluchawki DECT, w ktorej trzeba nacisnac "zielona sluchawke" po wybraniu numeru, zeby gdzies zadzwonic, troche ja przerasta i zawsze sie mnie pyta czy na pewno ten klawisz ma wcisnac. To wlasnie do takich osob jest adresowane to urzadzenie - nieobeznanych z technologia, slabo radzacych sobie z obsluga bardziej skomplikowanych urzadzen i bedacych latwym celem dla zlodziei. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...