Skocz do zawartości
Gość Lemon-Cola

Najprostsza Komórka

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Lemon-Cola

post-136258-1151163060.jpg

Naukowcy z indyjskiego National Institute of Design skonstruowali prawdopodobnie najprostszy model telefonu komórkowego na świecie. Urządzenie wyposażono jedynie w pięć przycisków – jeden do odbioru połączeń, jeden do rozłączania, a trzy pozostałe do wybierania zapisanych w pamięci numerów. Telefon nie posiada wyświetlacza. Nawet nie ma gniazda na kartę SIM. Programowanie i pozostała obsługa urządzenia może się odbywać tylko za pomocą połączenia z innym aparatem telefonicznym.

Taka komórka jest idealnym telefonem dla dzieci jako prosty sposób komunikacji między rodzicami a ich pociechami, albo dla starszych osób, które mają problem z obsługą skomplikowanych urządzeń elektronicznych.

Źródło: I4U

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Urządzenie wyposażono jedynie w pięć przycisków – jeden do odbioru połączeń, jeden do rozłączania, a trzy pozostałe do wybierania zapisanych w pamięci numerów.

Czyli opcja nr 2: trzy numery do wyboru.

Mnie bardziej zastanawia jak to cos ma dzialac bez karty SIM? Przeciez nikt nie bedzie nosil w kieszeni drugiego telefonu sluzacego jako "interfejs" miedzy ta zabawka a siecia GSM.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeciez nikt nie bedzie nosil w kieszeni drugiego telefonu sluzacego jako "interfejs" miedzy ta zabawka a siecia GSM.

...no i o to chodzi. Te trzy klawisze ustawione pionowo, to są trzy zapisane numery. Chodzi o to, że ustawiasz w domu pod jaki numer chcesz dzwonić i dajesz taki telefon na przykład dziecku bez obaw że zgubi/ukradną. Brak wyświetlacza, tylko najpotrzebniejsza elektronika do dzwonienia = mały koszt takiego telefoniku. Jak dla mnie idealne, dwie sztuki dla siostrzeńców zamawiam, tylko gdzie i za ile...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale przeciez zwykla komorke tez mozna ograniczyc do dzwonienia do okreslonych numerow :|

Ale dla małęgo bachora jest może nie tyle trudna w obsłudze ale może coś pomieszać i zepsuć :) A dla starszych osób to często-gęsto jest to czarna magia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...no i o to chodzi. Te trzy klawisze ustawione pionowo, to są trzy zapisane numery. Chodzi o to, że ustawiasz w domu pod jaki numer chcesz dzwonić i dajesz taki telefon na przykład dziecku bez obaw że zgubi/ukradną. Brak wyświetlacza, tylko najpotrzebniejsza elektronika do dzwonienia = mały koszt takiego telefoniku. Jak dla mnie idealne, dwie sztuki dla siostrzeńców zamawiam, tylko gdzie i za ile...

Nie zrozumiales mnie... ten telefonik ma nie zawierac karty SIM. Moje pytanie brzmi: jak sie bedzie z siecia GSM komunikowal, skoro nie bedzie w stanie nawet przeprowadzic autentykacji?

Jedyne wyjscie jakie widze to ze nie bedzie zawieral karty w tradycyjnym sensie (wyjmowanej), a jedynie uklad elektroniczny pelniacy jej funkcje.

no ciezko :D np wcisnac dlugo 1 albo 2 ;)

Tobie moze nie, ale dla starszej osoby moze to byc problem. Moja babcia ma problem z obsluga pilota do TV, bo slabo widzi oznaczenia przyciskow. Nie wspominajac nawet o tym, ze obsluga zwyklej sluchawki DECT, w ktorej trzeba nacisnac "zielona sluchawke" po wybraniu numeru, zeby gdzies zadzwonic, troche ja przerasta i zawsze sie mnie pyta czy na pewno ten klawisz ma wcisnac.

To wlasnie do takich osob jest adresowane to urzadzenie - nieobeznanych z technologia, slabo radzacych sobie z obsluga bardziej skomplikowanych urzadzen i bedacych latwym celem dla zlodziei.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi