Skocz do zawartości
Gość Lemon-Cola

Raport - Powolna Europa

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Lemon-Cola

Jak się okazuje rozwój świadomości technologicznej Europejczyków nie jest tak szybki jakby pewnie chcieli producenci multimediów. Grupa badawcza Yankee Group ogłosiła wyniki, swoich analiz komórkowców ze starego kontynentu.

Według nich po pierwsze nie za bardzo czekamy na komórkową telewizję (zaledwie 11% respondentów odpowiedziało, że jest bardzo zainteresowane tego typu usługami). Po drugie wcale nie oczekujemy z niecierpliwością możliwości ściągania całych utworów muzycznych do naszych telefonów. Co prawda odpowiedzi na pytania w tej kwestii wskazują, że zainteresowanie jest spore, ale wyniki finansowe mówią coś zupełnie innego. I wreszcie po trzecie, według przeprowadzonych badań, firmy komórkowe muszą zainwestować dużo więcej pieniędzy w przekonanie nas, że surfowanie w internecie i ściąganie plików poprzez telefony komórkowe jest bezpieczne i tanie. Prawie 40% z badanych osób powiedziało, że to strach, a nie cena był głównym powodem rezygnowania ze ściągania dzwonków z sieci.

Operatorzy komórkowi opierają swoje nadzieje na wzrost dochodów na mocnym, ich zdaniem, fundamencie zaawansowanych aplikacji takich jak muzyka czy telewizja – powiedział Matt Hatton analityk z Yankee Group Wireless/Mobile Europe. Jednak nadal mają sporo technicznych, cenowych i marketingowych problemów do pokonania. Dopną swego, ale być może nie tą drogą co sądzą.

Szczegółowe informacje na temat badania i jego wyników, znaleźć można na oficjalnej stronie grupy badawczej Yankee.

Źródło: Yankee Group

Edytowane przez Lemon-Cola

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ad 1. I tak nie oglądam telewizji na dużym ekranie, dlaczego miałbym czekać na telewizję w komórce. Chyba tutaj leży problem, spora część moich znajomych tak samo nie ogląda TV, dlatego, że TV nie ma im praktycznie nic do zaoferowania.

Ad 2. Ściąganie muzyki. Większość zainteresowanych ściąga muzykę w domu na kompie i dopiero kopiuje odtwarzacza mp3/wbudowanego w telefon mp3. Po jaki penis mam specjalnie ściągać muzykę telefonem...??

Ad 3. Surfowanie. Bardzo chętnie, ale telefonów z pełnowymiarową przeglądarką www jest kilka, a dobrych stron w wap jeszcze mniej. Sporo korzystam z wapu, ale niestety, jak wchodzę na przyklad w Świat Orange, to mnie szlag trafia od ilości grafiki, bez której "nie da się żyć" i prędkości ładowania. Na wielki plus tutaj wypadają na przykład Interia, czy Gmail, które chyba były tworzone przez kogoś, kto rzeczywiście sam korzysta z wapu...

Operatorzy komórkowi opierają swoje nadzieje na wzrost dochodów na mocnym, ich zdaniem, fundamencie zaawansowanych aplikacji takich jak muzyka czy telewizja

...imho nie tędy droga...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mnie od korzystana z netu w telefonie odstrasza cena.

No fakt, mnie też odstrasza cena

Ale mam wykupioną 5MB paczke GPRS w Heyah ;)

Przeglądam normalny net (dzięki Operze Mini) bez obrazków, żeby było taniej

Pozatym i tak się zawiesza, więc nawet spokojnie nie można nic przeczytać

A to już na temat:

Po co komu telewizja i ściąganie MP3 w komórce?

Czasami z tą technologią to już przesada jest

kiedys jak bylo mozna w erze wykupic pakiet gprs bez limitow za 10zl to bylo calkiem spore zainteresowanie a teraz? mam placic 1zl za 1MB, ktory w praktyce wystarcza na 15minut zabawy a i w 5 mozna wiecej nabic, ja dziekuje, choc i tak lepsze to niz 9zl+vat za dzwonek czy gre java to juz jest wogle przegiecie bo na wapie jest masa stron z takimi rzeczami za darmo

No, wystarczy wejść tylko z komórki na Google i poszukać ;) Edytowane przez AragornPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kiedys jak bylo mozna w erze wykupic pakiet gprs bez limitow za 10zl to bylo calkiem spore zainteresowanie a teraz? mam placic 1zl za 1MB, ktory w praktyce wystarcza na 15minut zabawy a i w 5 mozna wiecej nabic, ja dziekuje, choc i tak lepsze to niz 9zl+vat za dzwonek czy gre java to juz jest wogle przegiecie bo na wapie jest masa stron z takimi rzeczami za darmo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie operatorzy chyba nie widza (albo nie chca widziec), ze wiekszosc ludzi uzywa telefonu zgodnie z jego podstawowa funkcja: do komunikowania sie (rozmowy, SMS, w mniejszym stopniu MMS). MP3, filmy, gry - to sa bajery, interesujace w zasadzie dla relatywnie waskiej grupy odbiorcow.

W dodatku probuja z komorki, ktora jak wszyscy wiedza szybka w necie nie jest, stworzyc platforme internetowa na miare szybszzych wersji Neostrady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi