Skocz do zawartości
Heh

Moj Zestaw

Rekomendowane odpowiedzi

Moj zestaw:

Procesor:AMD Sempron 2600+ 64bit BOX /754/ 215 zł

Płyta główna: Asus K8N4-E (nForce4 4x) 245 zł

Pamięć RAM: Kingston 512 MB PC400 CL2.5 175 zł

Dysk twardy: Hitachi 80GB 7200rpm 8MB cache SATAII 179 zł

Karta graficzna: Sapphire Radeon X800GTO 256MB /256bit/ TV-out DVI-out Video-in 569zł

Nadęd CD/DVD: Liteon 16x48x 65 zł

Klawiatura: Logitech OEM DeLuxe Keyboard 35 zł

Mysz: Logitech OEM Premium Optical Wheel Mouse B58 39 zł

Obudowa: TakeMe Sentra Silver (400W) 130 zł

Monitor: Samsung 795DF 479 zł

Czy o niczym nie zapomnialem? czy karta graficzna bedzie pracowac na takim zestawie? i co to znaczy przy karcie g. "Video-in"?

Zestaw glownie do gier.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor: AMD Athlon 3000+ s.939 BOX (365zl) lub AMD Athlon 3000+ s.AM2 BOX (369zl)

Plyta glowna: ASRock 939Dual-Sata2 (220zl) lub ASRock AM2XLI-ESATA2 (269zl)

Karta graficzna: Galaxy 7300GT 256MB 1.2ns 500/1400 (385zl)

teraz tak gdybys bral zestaw z AM2 czyli ow Athlon 3000+/ASRock AM2XLI0ESATA2 i Galaxy 7300GT bys wyszedl na tym o 6zl taniej niz wyzej podany Semp/Asus/GTO i do tego bys mial lepszy sprzet

przy tym tez bys oszczedzil na ramie bo 512MB DDRII 677 CL5 GoodRAM kosztuje z 150zl -> lecz ja bym zapolowal na 512MB DDRII 800 od GoodRAM'a

rowniez mozesz wziac zestaw na s.939 tylko musisz pamietac o tym, ze go juz pozniej nie rozbudujesz no i anty HT prawdopodobnie bedzie dzialalo tylko z X2 na AM2 (ale na dzien dzisiejszy to te obydwa zestawy zapewniaja bardzo podobna wydajnosc -> no moze troche na korzysc s.939)

no a ten 7300gt jest wydajniejszy od x800gto: http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=1306

Edytowane przez DarkArrow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta główna: Asus K8N4-E (nForce4 4x) 245 zł

jesli koniecznie ma byc to s754 (chociaz lepsza opcja bedzie to co podal DarkArrow) to wystrzegaj sie tej plyty, a zamiast niej wez dfi infinity nf4x albo epoxa 8npa7i.

Karta graficzna: Sapphire Radeon X800GTO 256MB /256bit/ TV-out DVI-out Video-in 569zł

w tej cenie galaxy 7600gs

lepiej dolozyc pare dyszek i kupic 160/200GB - nowe gry zajmuja mase miejsca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dodam od siebie, że nie oszczędzaj na myszy i klawiszach (proponuję przejść się do sklepu i wybrać takie, na jakich będzie się Tobie wygodnie pracowało, a poza tym dużo ramu, na taki komp 1GB to podstawa, mocna i stabilna zasiłka (szkoda, żeby przez oszczędność 50zł komp poszedł się jarać ;-) ) oraz większy dysk (niewiele drożej wyjdzie). HDD brałbym jednak innej firmy, bo mam złe doświadczenia z Hitachi.

Jeżeli chodzi o mobo, cpu i gpu to tak jak pisał DarkArrow. Ode mnie tyle, pzdr.

Edytowane przez mrjeremiasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do karty wybralem ta poniewaz mozna odblokowac 4 dodatkowe potoki (zmodowac do 850xt) i podkrecic to daje naprawde duze osiagi. A co do ramu to zamierzam dokupic druga kosc ale nie wszystko naraz.

edit. Jezeli mi sie komp zjara przez zasilacz to moge liczyc na gwarancje? (zakladamy ze nie podkrecalem niczego)

edit. jezeli radek 800gto ma Pixel Shader 2.0 a w przyszlosci gry beda wykorzystywac Pixel Shader 3.0 to bede mogl w takie gry grac?

Edytowane przez Heh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do karty wybralem ta poniewaz mozna odblokowac 4 dodatkowe potoki (zmodowac do 850xt) i podkrecic to daje naprawde duze osiagi. A co do ramu to zamierzam dokupic druga kosc ale nie wszystko naraz.

edit. Jezeli mi sie komp zjara przez zasilacz to moge liczyc na gwarancje? (zakladamy ze nie podkrecalem niczego)

edit. jezeli radek 800gto ma Pixel Shader 2.0 a w przyszlosci gry beda wykorzystywac Pixel Shader 3.0 to bede mogl w takie gry grac?

Ad 1) Gwarancja obejmie raczej tylko zasilacz.

Ad 2) ciężko powiedzieć - może będzie się dało grać a może będzie tak jak np. z BF2 i GF4 że nawet się zainstalowac nie dało mimo tego ze karta by gre pociągła. 7600GS jest nowszy technologicznie i IMHO będzie lepszym wyborem - wydajnościowo karty zbliżone i nie trzeba się bawić w i tak niepewne odblokowanie potoków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ukrywam ze najbardziej zalezy mi na karcie graficznej. Wiec powiem krotko ktora wybrac? do 570zl (niestety sztywna granica). Z tego co widze moj wybor - radeon nie bylby najlepszym :( .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ukrywam ze najbardziej zalezy mi na karcie graficznej. Wiec powiem krotko ktora wybrac? do 570zl (niestety sztywna granica). Z tego co widze moj wybor - radeon nie bylby najlepszym :( .

Galaxy 7600 GS z chłodzeniem Zalmana, np. tutaj za 570 zł:

http://www.arche.home.pl/sklep/product_inf...4bf65e4df4ec1c7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednak otworzyliscie mi oczy. :) Zrobilem nowy zestaw. Mysle ze dobrze donbrany. Tylko mam watpliwosci co do plyty i karty graficznej. (wiem wiem malo ramu ale niedlugo dokupie)

Procesor:

AMD Athlon 64 3000 Venice /1.8GHz/ box 359 zł

Płyta główna: AsRock K8 939DUAL (ULi M1695) 225 zł

Pamięć RAM: Kingston 512 MB PC400 CL2.5175 zł

Karta graficzna: Asus Geforce 7600GS 256MB /128bit/ TV-out DVI-out 515 zł

Nadęd CD/DVD: Liteon 16x48x 65 zł

Klawiatura:A4Tech Stilo X\'C CAB (KBS-6 AntiRSI) 25 zł

Mysz: A4Tech Optical (SWOP-48) 35 zł

Obudowa: TakeMe Sentra Silver (400W) 130 zł

Monitor: Samsung 796MB 499 zł

Prosilbym zeby ktos powiedzial ktora plyte najlepiej wybrac: http://www.esc.pl/index.php?cPath=115_192 (do 220zl)

Mysle ze karte dobra wybralem ale niech ktos sie wypowie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NIE ta grafa :!: Jak 7600GS to TYLKO Galaxy na DDR3 taka jak w podanych linkach :!: Zasilacz też out (patrz wcześniejszy mój wpis). Dysk moze Samsung lub Seagate ze wskazaniem na to drugie i o większej pojemności :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W ESC też mają tę kartę za 590 zł:

http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=7...roducts_id=4581

A co do zasilacza, to koniecznie trzeba go wymienić, np. na taki:

http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...roducts_id=2423

Edytowane przez Stanko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

A co do Grafy.Bierz tylko wersje GALAXY GF 7600GS na Zalmanie(bez tez dziala super i dobrze sie kreci,ciut tansza)

Dobry zasilacz to podstawa.Chyba nie chcesz wachac dymu???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor:AMD Athlon 64 3000 Venice /1.8GHz/ box 359 zł

Płyta główna:AsRock K8 939DUAL (ULi M1695) 225 zł

Pamięć RAM:Kingston 512 MB PC400 CL2.5 175 zł

Dysk twardy:Hitachi 80GB 7200rpm 8MB cache SATAII179 zł

Karta graficzna:Galaxy GeForce 7600GS (Zalman, 1.2ns) 256MB /128bit/ TV-out DVI-out 590 zł

Nadęd CD/DVD:Liteon 16x48x 65 zł

Obudowa:SuperCase SK-360 (400W) 139 zł

Monitor:Samsung 796MB 499 zł

Mam zamiar zamowic taki zestawik. Tylko czy nie lepiej zlozyc na podstawce AM2?

Moze lepszym rozwiazaniem jest:

Proc: AMD Athlon 64 3000+ Orleans (1.8GHz) BOX /AM2/

http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...roducts_id=4344

Plyta:

AsRock AM2NF4G-SATA2 (nVidia GeForce 6100)

http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...roducts_id=4587

AsRock AM2XLI-ESATA2 (ULi M1697)

http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...roducts_id=4588

Rozumiem ze bede musial zmienic ddr na ddr2 i chyba to wszystkie zmiany oprocz proca i plyty.

Co wybrac Socket 939 czy Am2?(ewentualnie jaka plyte pod am2)

Edytowane przez Heh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi