Skocz do zawartości
ol3k

Połączenie Partycji

Rekomendowane odpowiedzi

Mój problem przedstawia sie następująco:

Miałem winxp 3 partycje, potem ostatnią podzieliłem na 3 partycjie by zainstalować linuxa. Instalator mandrivy sam je podzilił i przekonwertował. Teraz chce je spowrotem przyłaczyć do ostatniej partycji windowsa. Programem Paragon Hard Disk Manager 6 przekonwertowałem partycje linuxa na NTFS bo w nim mam ostatnią partycje windowsa. Uruchomiłem ponownie kompa i winxp widzi je jako kolejne czyli dobrze. Ale teraz jak je złączyć i przyłączyć do tej 3 partycji, możliwie bez utraty danych/ponownym wgrywaniu windowsa ? Dane z ostatnie partycji moge spokojnie przenieść na inną, ale jak i czym je połączyć?

Z góry thx za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ol3k jeżeli możesz jaki pisałeś przekopiować tymczasowo dane z ostatniej partycji to zrób tak.Następnie przechodzisz do prawoklik na Mój komputer/Zarządzaj///Zarządzanie dyskami/i tu po prawej będziesz miał

Aby powiększyć ostatnią partycję usówasz wszystkie zbędne partycje,łącznie z tą ostatnią i tworzysz na nowo jako jedną większą(dysk logiczny).

Jeżeli jednak nie masz gdzie przekopiować tych danych z ostatniej partycji windowsa możesz skorzystać z PM.Usówasz w nim tylko partycje te które odzyskałeś spod Linuxa (ma być obszar nie podzielony) i powiększasz ostatnią partycję Windowsa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki wszystkim za pomoc, jednak nie przyłączałem tych partycji do 3, tylko zrobiłem sobie oddzielną, wszystko poszło bezproblemowo.

ps

@securite nie mam w mój komputer zakładki/menu Zarządzaj, może dlatego że mam XP HE, ale thx za rade

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słyszałem że PM 8 często lubi robić niespodzianki...

Czytalem o tym ale mysle sobie hmm.. bzdura przeciez ten program do tego sluzy, łacze sobie partycje a tu nagle sru ! 2 partycje znikly, 40GB waznych dokumentow poszlo papa ! :huh:

Ale na szczescie udalo sie partycje reanimowac ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytalem o tym ale mysle sobie hmm.. bzdura przeciez ten program do tego sluzy, łacze sobie partycje a tu nagle sru ! 2 partycje znikly, 40GB waznych dokumentow poszlo papa ! :huh:

Ale na szczescie udalo sie partycje reanimowac ;]

Tia .... też dwa razy rozwalił mi tablicę partycji - ale wtedy akurat miałem na dysky partycje linuxowe - przypuszczam że to przez nie zgłupiał .... :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi