Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Jestem nowym użytkownikiem. Mam problem. Planuję sobie kupić nowy monitor. Nie mam zbyt wiele pieniędzy. Byłem zdecydowany na CRT a dokładnie na ten model. Monitor chcem kupić także do grania, więc każdy mi mówil, żebym brał CRT. Ale zastanawiam się nad kupnem takiego monitora i tego. Prosze o pomoc w dobrym wybraniu odpowiedniego monitora. Oczywiście nie gram tylko przy kompie, ale myślę także o tym, a słyszałem, że LCD nie nadają się zbytnio do gier. Proszę o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zamierzam kupować monitora na allegro tylko w sklepach. Więc jesli mają być jakieś oferty to proszę o sklepowe oferty. Ale raczej odwołuję się do tych monitorów podanych. Chyba, że ma ktos znacznie lepsze propozycje, ale tylko nie na allegro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zamierzam kupować monitora na allegro tylko w sklepach. Więc jesli mają być jakieś oferty to proszę o sklepowe oferty. Ale raczej odwołuję się do tych monitorów podanych. Chyba, że ma ktos znacznie lepsze propozycje, ale tylko nie na allegro.

FIRMA RADIOTON ALWERNIA powstała w 1989 roku. Jesteśmy firmą wyspecjalizowaną w handlu monitorami komputerowymi.Kupujemy dla Państwa sprzęt na terenie całej Europy oraz USA.Monitory pochodzą z dużych firm leasingowych lub kupowane są na wyprzedażach bezpośrednio od producenta. Na oferowany przez nas sprzęt udzielamy pisemnej gwarancji oraz wystawiamy faktury VAT. Prowadzimy sprzedaż hurtową i detaliczą.Przy dużych zakupach hurtowych oferujemy własny transport na terenie całego kraju.

wystawione przez nas na aukcje monitory , to tylko część naszej oferty

Jeśli masz pytania dotyczące naszej oferty zadzwoń do nas +48-12-283-18-90; FAX +48-12-283-26-51 czynne codziennie od 10 do 18

SKLEP

ul. M. SKŁODOWSKIEJ 6a

BIURO

ul. M. SKŁODOWSKIEJ 3

32-566 ALWERNIA

I poproś o IBM 275 z roczną gw.

ps. :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wyskoczenie z 800-900PLN nie jest problemem, to zdecydownie jakic LCD.

Jesli to za duzo, to bierz jakiegos LG Flatrona z wyzszej polki.

Osobiscie jednak jestem zdecydowanie za LCD. Kupownie teraz CRT to sredni pomysl. Szczegolnie, jesli zamierzasz spedzic przed tym monitorem 1/3 swojego zycia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie jakbym miał te 800-900 zł to bym raczej myślał o LCD. Jednak ta kasa to dla mnie problem, ponieważ ten monitor LCD musiałbym brać na raty, a CRT odrazu bo kaske już na taki mam. Więc nie wiem co zrobić. do LCD nie jestem przekonany, tak jak do CRT, ponieważ na CRT siedze od 5 lat i było spoko. A co byście powiedzieli na monitor CRT podany w pierwszym moim poście??.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie jakbym miał te 800-900 zł to bym raczej myślał o LCD. Jednak ta kasa to dla mnie problem, ponieważ ten monitor LCD musiałbym brać na raty, a CRT odrazu bo kaske już na taki mam. Więc nie wiem co zrobić. do LCD nie jestem przekonany, tak jak do CRT, ponieważ na CRT siedze od 5 lat i było spoko. A co byście powiedzieli na monitor CRT podany w pierwszym moim poście??.

Ten monit z 1 postu bardzo słaby ( 71 khz ) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm. Przeglądając Allegro znalazłem takie oferty. Zobaczcie czy warto.

monitor 1

monitor 2

monitor 3

Może jak będzie warto to się na któryś z nich zdecyduje.

I jeśli macie zaoferować mi coś , to bardzo proszę o gwarancji na dłuższy czas. Bo jednak martwię się, że po tak krótkiej gwarancji coś sie uszkodzi i kasa na marne.

Edytowane przez Fanatyk89

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zalecana rozdzielczość: 1024x768/ 85Hz

Wygląda na to, że nawet nie wyciąga 100Hz w 1024x768. 100Hz to podstawa, jeśli chcesz mieć zdrowe oczy. Im więcej, tym lepiej. Mój Siemens-Nixdorf z 1995 roku ma lepszye parametry. Dałem za niego 300PLN jakieś 3 lata temu.

Jeśli raty nie byłyby dużym problemem, to zdecydowanie brałbym LCD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No chyba się zdecydowałem. Wybiorę monitor LCD, wezmę go na raty bo jest taka możliwość. Tylko prosiłbym o linki do jakiegoś sensownego monitora LCD 17 calowego, aby miał jak najmniej ms, w cenie do 950 zł oraz żeby nadawał się do gier (także dynamicznych), filmów, aby był ogólnie dobry i warty swojej ceny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

17 cali LCD przy 950PLN to już duże pole manewru. Gdybym ja wybierał, to brałbym pod uwagę LG oraz Samsunga. Kwestia modelu, to raczej sprowadza się do wyglądu. Unikaj niskich modeli - gdy masz listę, wybieraj tego mniej więcej ze środka :]. Parametry masz rozpisane w każdym lepszym sklepie.

Niektóre sklepy posiadają komentarze klientów - tam można poczytać o wadach i zaletach, których nie znajdziesz w specyfikacji produktu.

Generalnie odwiedź http://www.skapiec.pl - wybierz sobie 17 cali, LCD, przedział cenowy i możesz przeglądać do woli. Wybór jest ogromny - samego LG do tej ceny jest około 2 strony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prosiłbym także parametry monitorów LCD, które moge uznać za "dobre". Jak pisałęm chcem monitor do gier, filmów, a także pracy na komputerze. Taki troche uniwersalny, ale pod uwage gry muszę wziąć.

Dobrze byłoby gdyby monitor miał pełną paletę kolorów 16,7 mln ( 8 bit na kanał czyli 24 bit ), zwykle matryce TN mają obciętą paletę ( dopiero te najnowsze poznawane po m in kontraście 1000:1 i kątach 160/160 mają pełne 16,7 mln ).

Ze starszych matryc zdecydowana większość ( pond 90% ) matryc VA ( Mva Pva ) i IPS ma pełną paletę kolorów.

W tych granicach cenowych będziesz pewnie zmuszony do kupna TN

Istotne też jest złącze DVI - ja zwykle mówię że LCD bez DVI to nie LCD ( bo widzę znacznąróżnicę ) ale to moje zdanie.

Monitory 17" 5:4 mają piksel 0,264 co może utrudniać niektórym czytanie standardowych czcionek windows ( w 19" nie ma problemu bo dzięki tej samej rozdz co w 17" piksel rośnie do 0,294 )

Proporcje też są istotne i najlepiej kupić 16:10 .

Aby spełnić wyszystkie te warunki trzeba posiadać obecnie więcej niż ~1500 PLN więc musisz iść na kompromisy.

JA osobiście radzę poczekać tem miesiąc i za niecałe 1100 PLN kupić 19" MVA/PVA , DVI , 5:4 , 0,294 , matryca z dopalaczem przykładowo BENQ GP o którym często jest mowa ... - jedyna jego realna wada to proporcje 5:4 .... ale biorąc po uwagę cenę i powierzchnię ekranu to i tak warto go kupić

http://www.skapiec.pl/site/cat/12/comp/78719

Dolożenie tych 80 zł do 950 sprawi że będziesz posiadał nieporównywalnie lepszy monitor niż proponowane wcześniej w tym wątku.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kyle, zapewne znasz się na LCD lepiej ode mnie, ale nie rozumiem kilku rzeczy:

1) Problem z kolorami jest przesadzony - jest kilka monitorów w normlanych cenach z 16M kolorów.

2) O 5:4 i 16:10 nie słyszałem, wiem o 4:3 i 16:9. Osobiście (aby nie utrudniać sobie życia) brałbym 4:3, czyli klasyczny monitor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4:3 zdecydowanie <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> choćby z uwagi że większośc gier nie obsluguje formatu 16:9, a co do wyboru LCD co CRT to Ci powiem jeśli masz kase to nie zastnawiaj sie - bież lcd. Też jak stałem przy decyzji lcd crt tak samo sie zastnawialem - wybralem lcd i nie zaluje, komfort pracy duzo lepszy niz na crt; w kazdym razie takie jest moje zdanie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4:3 zdecydowanie <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> choćby z uwagi że większośc gier nie obsluguje formatu 16:9, a co do wyboru LCD co CRT to Ci powiem jeśli masz kase to nie zastnawiaj sie - bież lcd. Też jak stałem przy decyzji lcd crt tak samo sie zastnawialem - wybralem lcd i nie zaluje, komfort pracy duzo lepszy niz na crt; w kazdym razie takie jest moje zdanie :)

Rzeczywiscie naprawde cięzka decyzja. Jestem w punkcie wyjścia. Już bylem przekonany na LCD, ale sam nie wiem. Pokaże wam artykuł z CDA o monitorach LCD. To on własnie źle na mnie wpływa ;).

"za taki stan rzeczy odpowiada przedw szystki małe "kłamstewko" stosowane

prazez wszystkich producentów. Ogromna większość używanych matryc LCD nie

jest w stanie wyświetlić pełnej gamy kolorów, a jedynie bardzo ograniczoną

paletę 262 tysięcy barw. Ponieważ do poprawnego odwzorowania obrazu

potrzebnych jest aż 16 milionów kolorów, pozostałe uzyskuje się poprzez

mieszanie tych dostępnych. W oczywisty sposób wydłuża to czas reakcji matrycy

i w efekcie obiecane np. 8 ms w praktyce zmienia się w.. 40."

"czas reakcji matrycy na poziomie 50 ms nie pozwalał na pozbycie się tego

efektu. jego obniżenie do 25, 12,8 a nawet 4 ms powinno zatem całkowicie

zlikwidować te przypadłość. Niestety, mimo że w minimalnym stopniu nadal

jest ono widoczne nawet na najlepszych panelach"

"w pojawiających się porównaniach zazwyczaj monitorom LCD

przeciwstawiano CRT z bardzo niskich półek. Wynik takiego musiał być

jeden. Każdy kto spędzał czas przed jakimś fatalnym Daytekiem, w dodatku z

odświeżaniem ustaawionym na najniższym z możliwych (czyli domyśłnych 60 Hz,

bo mało kto wiedział o możliwości zmiany), po przerzuceniu się na LCD musiał

mieć wrażenie doskonałej jakości obrazu na tym ostatni. NIestety, mało kto

miał przyjemność pracowania na dobrej jakości CRT i porównania go z dowolnym

LCD.

Jeszcze gorzej ma się sprawa z promieniowaniem. Małe wymiary LCD nie pozwalają

na umieszczenie w nich dostatecznie skutecznych ekranów ochrobbych. Na dłuższą

metę używanie takiego monitora może więc (acz nie musi...) fatalnie odbić się

na zdrowiu"

"Szczególiki, takie jak niemożliwość wyświetlania LCD koloru czarnego,

nierównomierne podświetlenie powierzchni ekranu czy spowodowane konstrukcją

ograniczone kąty widzenia obrazu są w zasadzie nieistotne przy ich najwiekszej

wadzie - zdolności do sensownej pracy z jadną tylko rozdzielczością.

Ona również wynika z budowy LCD. Nie ma tu żadnej elastyczności. Jeśli matryca

jest zbudowana z 1280 x 1024 pikseli, skalowanie obrazu do innej

rozdzielczości ma fatalny wpływ na jego jakość. Efekt ten można by dość

mocno załagodzić stosując lepsze układy odpowiedzialne za skalowanie,

ale producenci LCD uważają ten element za pole do oszczędności. Jej

skutek widać aż nadto wyraźnie. (Czy raczej niewyraźnie - podobnie jak

skalowany obraz na LCD).

Zatem posiadacze potęznej karty graficznej pozwalającej na płynne granie w 1600 x 1200 pkt. i tak z niego nie skorzysta, bo podniesienie rozdzielczości do tej liczby pikseli tylko pogorszy obraz. I w drugą stronę - jeżeli karta nie jest w stanie płynnie wyświetlać obrau przy natywnym ustawieniu, jej użytkownik jest skazany na nizsze rozdzielczości i męczenie oczu fatalnym obrazem"

Pomóżcie mi bo naprawde nie wiem co robić. CRT czy LCD ;/. Zdecydowanie wolałbym LCD, ale boje się, że będa problemy z grami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kyle, zapewne znasz się na LCD lepiej ode mnie, ale nie rozumiem kilku rzeczy:

1) Problem z kolorami jest przesadzony - jest kilka monitorów w normlanych cenach z 16M kolorów.

2) O 5:4 i 16:10 nie słyszałem, wiem o 4:3 i 16:9. Osobiście (aby nie utrudniać sobie życia) brałbym 4:3, czyli klasyczny monitor.

1) Kwestia wymagań ..... moim zdaniem paleta 16 777 216 to minimum podobnie jak color gamut 72% . Oczywiście monitorów z pełną paletą jest wiele w normalnej cenie .

2) Monitory LCD o rozdzielczości 1280x1024 ( większość 17 i 19" ) mają proporcje 5:4 , monitora 16:9 jeszcze nie widziałem ale widziałem 15:9 ( 17" ) i oczywiście pełno 16:10 ( 19 , 20 , 21 , 22 , 23 , 24 .... 30 " ) , proporcje 4:3 mają tylko 15" ( 1024x768 ) i 20" ( 1600x1200 ) .

Natomiast jeśli chodzi o CRT to ogromna większosć ma proporcje 4:3.

4:3 zdecydowanie <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> choćby z uwagi że większośc gier nie obsluguje formatu 16:9, ...

Każda, poprawnie pisana, nowa gra obsługuje proporcje 16:10. Ze starszych gier nie ma problemu z tytułami takimi jak Unreal Tournament, Quake 3 , Return To castle Wolfenstein, Doom 3 i wiele wiele innych. Proporcje panoramiczne są bardziej naturalne dla oczu i nie tylko zyskujemy w grach ale też ogromnie w filmach. Wszystkie nowe/nowoczesne , duże monitory mają proporcje 16:10 ( 30" , 24" , 23" , 22" , nowe 21" , nowe 20" ... 19" zaczyna bardzo powoli odchodzić ). Poza tym on kupuje nie 4:3 LCD tylko 5:4 i w związku z tym i tak sąproblemy ze zniekształceniami w części gier.

ps. znajdź jakikolwiek monitor ( nie telewizor ) o proporcjach 16:9 :wink:

Pomóżcie mi bo naprawde nie wiem co robić. CRT czy LCD ;/. Zdecydowanie wolałbym LCD, ale boje się, że będa problemy z grami.

Problem z dobrym CRT ( taki Trinitron 130 khz 21" ) jest taki że aby zobaczyć jego potencjał to trzeba posiadać kartę matrox ( ma najlepszej jakości wyjścia analogowe pomijając karty pro )

Rozdzielczością natywną w LCD bym się nie martwił bo zawsze można włączyć grę w oknie lub tak dobrać parametry obrazu że i tak będzie chodzić płynnie .

Promieniowanie najlepszych CRT jest faktycznie mniejsze niżLCD ale LCD nie promieniuje więcej niż .... radio ...

Omijaj lepiej monitory bez DVI ( LCD )

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi