Skocz do zawartości
atomel

Wc By Atomel

Rekomendowane odpowiedzi

Dalej zmiany w starym dobrym i sprawdzonym chłodzeniu gwoli aktualizacji siga. Rewizja 1.6

3x Noctua S12 zawędrowały na top a 3x P 12 od spodu chłodnicy za wskazówkami Dar!ush.

Dołączona grafika

Przesiadłem się na nową platformę Intel i7. Płyta DFI UT X58 T3eH8.

Uzbrojenie nowej płyty:

1. Backplate:

Dołączona grafika

2. Zapinki z topami Maniakalnego na Apogee GT w połączeniu z oryginałami. Postanawiam też osadzić Swiftech MCW30 na NB:

Dołączona grafika

3. Przymiarka węża Tygon 8/11. Na razie tylko niezbędne odcinki, później wymienię całość:

Dołączona grafika

4. Między zapinkę Maniakalnego a chłodzenie płyty świetnie wpasowuje się 60 mm Zephyr wydatnie zmniejszający temperaturę PWM:

Dołączona grafika

5. W pogoni za ciszą małą modernizację przeszła też 8800GTS/512. Wentyl Chieftec zamieniony na Noctua:

Dołączona grafika

6. Tu płyta już w budzie:

Dołączona grafika

7. I zwodowana:

Dołączona grafika

8. Ósma noktua wędruje na tył budy. Jej zadaniem jest wywołanie ruchu powietrza nad kartą grafiki:

Dołączona grafika

9. Dodatkowym zadaniem jest nawiew na dodatkowe chłodzenie DFI dla PWM

Dołączona grafika

Dalsze plany to wymiana grafiki i całości węży.

Edytowane przez atomel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też trzeba by zamienić te Noctuy na topie. S12 nie nadają się do LC... Może i mają duży przepływ, ale żadnego ciśnienia... I oto chodzi w LC ;) Te wentyle jedynie nadają się do robienia przepływu powietrza w obudowie. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest obecnie całkiem nieźle. S12 są ustawione na maksymalną prędkość 800 obr/min. Przepływ przez chłodnicę NexXxoS Xtreme III jest wystarczający i nie jest zbyt głośno.

Same P12 od dołu są zdolne przetłoczyć powietrze przez chłodnicę a N12 mają za zadanie ciepłe powietrze sprawnie usuwać wytwarzając lekkie podciśnienie. Ponadto S12 są cichsze od P12 co jest lepszym rozwiązaniem niż poprzednio.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i przyszedł czas na rewizję 1.7.

Praktycznie zmieniały się cały czas elementy komputera ale pompka, chłodnica, miernik przepływu i obudowa pozostają te same.

Impulsem do zmian był zakup monitora LG W2600HP-BF S-IPS więc 26" i rozdzielczość 1920x1200.

Dołączona grafika

Większa rozdzielczość wymusiła zamianę 8800GTS 512MB na coś mocniejszego. Wybór był spontaniczny po prostu poszedłem do sklepu i kupiłem BFG GTX 285 OC.

Po kilku dniach użytkowania wkurzyłem się głośnym wentylatorem. Postanowiłem kartę zwodować:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Obecnie układ wygląda tak:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Karta obniżyła przepływ w układzie o 20% w stosunku do układu tylko z blokiem Apogee GT.

Temperatura rdzenia karty pod pełnym obciążeniem to 47*C.

Nagrodą jest redukcja szumu tym bardziej, że górne Noctua S12/800 zostały zastąpione. Teraz chłodnicę chłodzi 6 wentylatorów Noctua P12/1300, które razem są o wiele cichsze na maksymalnych obrotach niż GTX285 z obrotami wentylka 70%.

Edytowane przez atomel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawory są do łatwego opróżniania układu i są bardzo użyteczne. Co do kolorów to nie jest zamierzony efekt. Po prostu niebieskie Innovatec mają średnicę zewnętrzną 10 mm i pasują do uchwytów na tylnej ściance, a Tygon ma 11 mm. Zastosowałem go w niektórych miejscach bo jest bardziej elastyczny i nie załamuje się. Estetyka jest dla mnie mniej istotna (nie ma tu żadnego okna). Dla mnie liczy się efektywność działania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twierdzisz, że wąż o średnicy większej o 1mm nie wejdzie w uchwyt na wąż 10mm? No i czy ja wiem, czy te zawory naprawdę potrzebne są, ja robie tak: odkręcam wąż na złączce przy pompce, wcześniej podstawiam miskę i wylatuje większość, resztę wylewam już na bieżąco, jeśli rozbieram cały układ na części ofkors ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to zostań przy swojej misce i wylewaniu na bieżąco do obudowy i na elementy :lol2:

Ja dzięki zaworkom opróżniam wygodnie całkowicie płyn z układu do naczynia, którym go wlewam ponownie.

Wąż 11 wejdzie w uchwyty 10 mm i wtedy jest zdeformowany co sprawdzałem w praktyce. A rozwiercać mi się nie chce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla sprecyzowania: stosując swoją metodę nie wylewam niczego na "elementy", wszystko leci do miski, z której następnie przelewam do butelki Fesera, którą znowu napełniam układ.

Zresztą nigdzie nie stwierdziłem, że zawory są KOMPLETNIE niepotrzebne, jak Ci się wygodnie ich używa to dobrze i tyle. Moja ocena układu bazowała na tym co widzę na zdjęciach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Filtry na chłodnicy są zainstalowane prawidłowo bowiem wentylatory chłodnicy wyciągają powietrze z wewnątrz obudowy i wypychają na zewnątrz.

Powietrze dla nich dostarcza otwór w górnej części tylnej ściany oraz pięć wentylatorów 92 mm w bocznych ścianach obudowy służących do chłodzenia dysków i elementów płyty głównej.

Wentylatory te są również wyposażone w filtry na wlocie powietrza z zewnątrz obudowy. Pomimo to na wewnętrznych filtrach na chłodnicy zbiera się kurz, który usuwam przeciętnie raz na miesiąc (2 minuty odkurzaczem z zestawem małych końcówek).

Filtry zapobiegają zabijaniu się finów chłodnicy. Po dwóch latach zaglądałem między finy i były tam naprawdę niewielkie ilości kurzu.

Edytowane przez atomel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z blokiem były choinki. Ponieważ preferuję skręcane kupiłem je w cooling.

Blok bardzo ładnie trzyma temperatury rdzenia - idle 36*C a pod pełnym obciążeniem 49*C (furmark - test 10 min) ale w praktyce max jakie widzę to 47*C (obliczenia CUDA) a gry jeszcze mniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dalszej perspektywie myślę o dobrej chłodnicy 480 i nowej budzie aby ta chłodnica weszła na top. Być może aluminiowa lub z nierdzewki buda robiona na zamówienie na profesjonalnych obrabiarkach?

Ale nie spieszy mi się, chief dobrze pasuje do stolika i raczej prędko ta zmiana nie będzie.

Raczej będę inwestował w nowe rewizje procka czy nową grafę jak wyjdzie nowa generacja przy tej samej obudowie. Plan minimum to Tygon wszędzie - być może jeszcze tego lata i większy porządek w kabelkach. No i oczywiście zielony kolor płynu bo na malinowo ciężko to będzie przerobić :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szybko nie zabiorę się do planowanej modernizacji z braku czasu. Ponieważ nowe procki i karty grafiki mogę potrzebować jeszcze więcej mocy przy ostrym kręceniu postanowiłem skorzystać z okazji ( dzięki dark666 :rolleyes:) i zmienić zasilacz na mocniejszy czyli Tagan 1100W.

Porównanie wymiarów zasilek - większa długość nowego:

Dołączona grafika

Tu tabliczki znamionowe. Linię 12V mogę obciążyć dodatkowymi 288W:

Dołączona grafika

Mocniejszy zasilacz automatycznie przełącza się w tryb combine - czyli wszystkie linie razem. 700W ma przełącznik manualny:

Dołączona grafika

Zasilacz już zamontowany:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Zasilacz jest cichszy i chłodniejszy niż 700W. Temperatury karty i procesora w normalnej pracy obniżyły się 1*C.

Edytowane przez atomel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi