Skocz do zawartości
MesJasZ

Legalny Windows W Laptopie - Ale Inaczej

Rekomendowane odpowiedzi

Sprawa wygląda tak:

Mam laptopa z legalnym win xp HE angielskim, niestety jest to SP2. Obecnie kupilem nowy dysk twardy do laptopa i będę reinstalowal system. Chciałbym tam wrzucić legalny WIN XP HE PL SP1, który mam zakupiony jako OEMowy do kompa stacjonarnego i zarejestrować go z serialem z nalepki od spodu laptopa.

Czy da się tak zrobić??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

więc tak - klucz pasuje, win normalnie się zainstalował. Ale jest problem bo teraz pyta o aktywację. No i w ten sposób go nie zainstaluję (home sp1 rejestrowałem telefonicznie jakis czas temu a ten home sp2 angielski z compaq jest w jakiś sposób preinstalowany tzn nie zarejestruje go bo już compaq to zrobił preparując swoją specjalną płytkę windowsa.

Aha - Czemu SP1? Zabiera mniej ramu, jest szybszy na cholerę mi jakieś centrum bezpieczeństwa i inne [ciach!]ły które zawsze od razu wyłączam. Jeśli jestem podłączony do netu, kompa chroni zone alarm. System SP1 laduje się ok.3 razy szybciej aha wynik SuperPi spadł z 9:40 do 9:34 (próbka 8M) 6 seknud przez samą tylko zmianę z SP2 na SP1.

Co do legalności - mam 2 legalne windowsy, zaplacilem za nie, chcę tylko aby serial w sp1 który zainstalowałem zgadzał się z tym co na spodzie lapka. (Na naklejce pisze tylko Windows XP HE zadne sp1 sp2 itd tylko serial który pasuje więc tu imho ok)

Tak czy inaczej będę w tej sytuacji szukał jakiegoś win xp activatora:/

Edytowane przez MesJasZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SP2 nie uzywa wiecej ramu niz sp1 i nie spowalnia komputera, ale to taki szczegół. Jezeli jest inaczej to masz problem, ale akurat nie z winy sp.

Co do aktywacji to są 2 opcje.

1. Oryginalna płyta od laptopa sie aktywuje automatycznie po instalacji przez net.

2. Na płycie w i386\ jest kilka plików z oembios w nazwie. Trzeba je przeniesc na płytę od zwykłego xp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to w takim razie zadzwonię do MS i sproboję wycyganić im ten kod (nie aktywuję przez neta bo jeszcze wifi nie uruchomilem w domu.)

Co do SP2 to niewątpliwie dla niektórych jest to fajny bajer te wszystkie niby poprawki itd. centra bezpieczenstwa. ale ja chcę wyciągnąć max wydajności z systemu dlatego zostanę przy SP1 i zdania nie zmienię. Oczywiscie porównując oba systemy mam na mysli już skonfigurowane (wyłączone niektóre usługi itd). Zaś kwestie bezpieczeństwa załatwia prosty zone alarm (nie musze mieć antywirusa, zaden program bez mojej wiedzy nie polaczy sie z netem itd, od 3 lat zero problemów) a zabiera parę MB ramu, nieporównywalnie mniej niz caly nowy soft w SP2, bo nie oszukujmy się jak coś napakowali i to chodzi to musi to zżerać ram i zamulać.

No ale co do tematu, dam znac jak zalatwię w MS.

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz co, przeczytałem twjego posta i az muszę to napisać.

1. Firewall nie chroni przed wirusami!

2. Funkcje z SP2 działaja w taki sposób, że zuzywają znacznie mniej ramu od osobnego programu np ZA(który jest jednym z gorszych firewali, ale to taki szczegół, są inne i znacznie lepsze...)

3. W sp1 działa kilka uslug, które są wyłaczone w sp2. I tu jak bym nie znał systemu mógłbym tak samo napisac ze sp1 zamula...

4. O tym ze za 3 miesiące się konczy wsparcie techniczne dla sp1, a niektóre programu juz teraz wymagają sp2 do działania juz nawet nie będe pisał..(o napisałem...)

Wracając do tematu. Jakbys miał kiedys jakąs kontrolę czy cos to z miejsca mozna stwierdzic ze masz zainstalowaną niewłąsciwą wersję systemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@sgj, czy wystarczy dograć te pliki z folderu i386, żeby system mógł korzystać z klucza który jest na spodzie laptopa? I najważniejsze, czy muszę je dograć do Win Xp Home z SP2 w wersji OEM, żeby to w ogóle działało? Jeśli możesz to przybliż mi troszkę sprawe, ponieważ nie znalazłem nigdzie takiej informacji- być może moje szukanie było zbyt karkołomne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie jak można nabyć płytkę z czystym sytemem w wersji oem? No i przede wszystkim... Czy istnieje w ogóle taka możliwość? Bo wszelkie Recovery cd z masą niepotrzebnego softu mogą doprowadzić do nerwicy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie jak można nabyć płytkę z czystym sytemem w wersji oem?

Udać się do pierwszego lepszego sklepu i kupić?

instalujac oema z kompa stacjonarnego na lapie masz system piracki, poniewaz ta wersja oem byla przeznaczona na inny komp...

tak samo bedzie w przypadku instalacji systemu z lapka na pc

Zalezy jaki OEM. Jak jest to zwykły OEM od MS to wszystkie są TAKIE SAME. Aby tylko był zainstalowany na kluczu od własciwego komputera(z tym ze klucze tez pasują do kazdego OEMa i mozna uzyc od dowolnego komputera, ale to juz nie będzie legalne).

Problem pojawia sie gdy producent komputera daje własne OEMy. Zwykle są zmodyfikowane płyty instalacyjne lub dają płyty Recovery.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udać się do pierwszego lepszego sklepu i kupić?

Nie mówię o rozwiązaniach tak oczywistych dla wszystkich.

Skoro można wyprosić jakoś (opieram się na słowach kucyka) od MS inny klucz rejstracyjny, to być może i płytę oem z "czystym" systemem?

Bo nie zamierzam drugi raz kupowć Windowsa, skoro już raz za niego zapłaciłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To raczej musisz sie zgłosic do producenta komputera, bo on wg licencji oem odpowiada za pomoc w razie wszelkich problemów.

A przykładowo zmodyfikowana instalka oem, w ktorej w instalatorze brakuje opcji(jakis czas temu miałem naprawic system a dołaczona płyta byłe lekko zmodowana, np brak konsoli odzyskiwania, ktora jest potrzebna do naprawy systemu...) mozna nazwac wybrakowanych produktem. Tak samo recovery dysk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi