LordFury Opublikowano 28 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2006 (edytowane) No więc przyszedł w końcu czas, żeby podtopić nieco kompa. Ninja sprawowała się nawet ładnie, ale D805 + ostatnie upały pokazały zdecydowanie granice jej możliwości. Krótko mówiąc, trzeba iść dalej. Stwierdziłem, że skoro składam już kibel, to nie ma sensu robić wersji "prowizorycznej", na najtańszych częściach i potem narzekać, że to gó.wno ledwo działa i gmerać w nim co chwilę. Więc postawiłem raczej na części markowe - mam nadzieję, że się opłaci. Jeśli ktoś poszuka na forum, to zauważy, że spora część tego kibla (w zasadzie prawie wszystko) była już tutaj prezentowana przez innego użytkownika (pozdrawiam :wink:). Planowany układ będzie wyglądał mniej więcej tak, jak na załączonym schemacie (gdyby nie ładowało, to klik). Raczej tłumaczenie zbędne, widać co i jak. Ze spraw mogących budzić kontrowersje: 1. Czy to się zmieści? Buda to Chieftec Dragon Medium (dokładnie DX-01SL-D-U), więc ilość miejsca średnia (mam tam mnóstwo gratów, np. zajęte są już wszystkie zatoki 5,25), ale przy odrobinie gimnastyki wejdzie. Chłodnica obowiązkowo musiałą być wewnątrz. Sorry, ale poza kilkoma szczytnymi wyjątkami (np. passiv Aeriala) zewnętrzne chłodnice wyglądają tragicznie. Jednocześnie prowadnice do koszyków na dyski są zamontowane tutaj na stałe, więc z przodu też za bardzo nie wejdzie. Zresztą potrzebuję trochę miejsca na dwa dyski (5,25 jak wspomniałem pełne, więc nie przełożę). Na szczęście nad zasilaczem jest dokładnie 51mm wolnego miejsca, co pozwoli wrzucić tam BIPII (~27mm) + wiatraki (25mm). Problem: połowa chłodnicy będzie praktycznie leżeć na zasilaczu. W związku z tym... 2. Odwrócony zasilacz - czy nie będzie się przez to gotował? Moim zdaniem temperatura pozostanie na obecnym poziomie - w tej chwili ciągnie on gorące powietrze prosto znad Ninjy i mosfetów. Tam co prawda będzie tuż przy chłodnicy, ale będzie wspomagany przez dodatkowy wiatrak wpychający zimne powietrze spoza budy. Dość logiczne byłoby odwrócenie wiatraka w zasilaczu (i nad nim), aby pchał do góry przez chłodnicę (jak te dwa obok) - zgodnie z prawami fizyki w końcu - tylko że przy takim kierunku przepłw wewnątrz zasilacza będzie moim zdaniem słabszy. D805 lubi prąd i zasiłka już teraz się grzeje, więc po takiej akcji wentylator by jeszcze przyspieszył - raczej nie muszę tłumaczyć, dlaczego wolałbym tego uniknąć. 3. Czy jest sens montować na tył drugą chłodnicę? Z tego co widzieliśmy do tej pory, super efektów to nie przyniesie. Ale jednak chcę to zrobić, nawet dla tych kilku stopni. Bo jak nie patrzeć, jest tam zdecydowanie co chłodzić i BIPII mógłby sam nie wyrabiać - ew. wymagałby dużego przeciągu (hałas). Nawet jeśli temperatury specjalnie nie spadną, to przynajmniej będzie można sprzęt nieco bardziej uciszyć. No dobrze, to chyba tyle. Aktualnie czekam na przesyłki i w przyszłym tygodniu klocki zostaną poskładane. Oczywiście fotki itd. pojawią się tutaj. A na razie wszelkie komentarza / sugestie / uwagi mile widziane. Pozdr. PS. Możliwe, że trójnik/odpowietrznik znajdzie się między CPU i BIX, a nie przez prockiem jak obecnie (fajnie by się schował, ale trochę kiepski dostęp) EDIT: Fotki 20 postów niżej - szybki link: http://forum.purepc.pl/index.php?s=&sh...t&p=2337483 Edytowane 29 Września 2006 przez LordFury Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 28 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2006 (edytowane) Pomysł z Bipem na d zasilaczem jest raczej do bani. Z tego względu, że nie będzie on praktycznie wykorzystany. Juz lepiej kupić dwa małe bip'y I, które teoretycznie wystarczą, tak jak jeden BIPII. Nie ma ma mowy, żeby ta chłodniczka nie dawała rady z trzema blokami. Druga opcja: tylko BIPII na tyle obudowy, tak jak to już kilka osób tutaj robiło. Edytowane 28 Lipca 2006 przez Miazga82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordFury Opublikowano 28 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2006 (edytowane) ...nie będzie on praktycznie wykorzystany.No, tu się do końca nie zgodzę. Jednak 2 dodatkowe wiatraki 120mm na ok. 900-1000 rpm - bo tyle mniej więcej kręci się ten w Taganie, drugi będzie ustawiony na podobny przepływ - trochę tego ciepła są w stanie z chłodnicy odebrać. Jedyny minus to to, że będą ciągnąć w dół, a potem Taganem na zewnątrz. W drugą stronę byłoby może ciut wydajniej, no ale to już wytłumaczyłem wyżej co i jak... Druga opcja: tylko BIPII na tyle obudowy, tak jak to już kilka osób tutaj robiło.W budzie nie mam na to miejsca, a na zewnątrz zdecydowanie nie chcę - już bym raczej faktycznie dwie małe chłodnice wybrał. Ale dzięki za sugestie! :) PS. To jeszcze gwoli uzupełnienia - w sumie powiniennem był od tego zacząć :) Pompka to Laing DDC 1T, bloki: Prison Pro V2 CPU i GPU oraz Channel V2, kroćce NK12 Edytowane 28 Lipca 2006 przez LordFury Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 28 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2006 u mnie druga chlodnica poza dodatkowa platanina wezy nie dala praktycznie nic, bo roznica 1-2st mogla wynikac z czegokolwiek przy pomiarach z mobo. mocowanie tego BIP'a nad zasilka tez wyglada srednio. moze wypruj jeden koszyk i daj BIX na fornt i drugiego na tyl, skoro nie mozesz wywalic obu koszykow. w moim sigu masz linka do mojego WC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariush190 Opublikowano 28 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2006 ja bym nie brał wogle BIXA. Jak chcesz kupowac wydajnie to kup Coolteka 2x120 bedzie napeewno wydajniej od bipa2 Aha i w dragonie midi jest jakies 2-3cm nad zasilaczem, wiec nei wiem gdzie ty to zmiescisz. Bierz dwa małe coolteki 1x120 i na nich dwa coolery. Zdecydowanie lepiej bedzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 28 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2006 w dragonie midi jest jakies 2-3cm nad zasilaczem Nie wiem jaki masz zasilacz ;) , ale u mnie odległość między PSU, a topem budy wynosi dokładnie 5 cm. Więc, albo nie wiesz co piszesz, albo masz zmutowaną zasiłkę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordFury Opublikowano 28 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2006 (edytowane) @ Niemiec BIPII jest już kupiony i jedzie, więc przynajmniej na początku będzie na pewno. Jeśli temperatury będą w miarę, to zostanie sam. Jeśli będzie ciepło, to dojdzie kolejna chłodnica (ta z tyłu - jeszcze nie mam kupionej). Twój temat czytałem oczywiście (w zasadzie większość tematów o WC na forum), zanim się w ogóle za to zabrałem :). Dlatego wspominałem wcześniej, że ta druga chłodnica raczej super efektów nie da. Zobaczymy, wyjdzie w praniu... @mariush190 Co do wysokości dragona - to zależy jaka wersja. Bo jeśli jest to kastrat, czyli seria DG-01 B/W-D-U (taka, to faktycznie może tam być ciasno. Jeśli masz pełnego DX-01 i są tylko 2-3cm, to musisz mieć wielką zasiłkę jakąś chyba :). W każdym razie przy Taganie jest te 5cm, przy Chieftecu też było mniej więcej tyle... Po drugie, wiadomo, że brałbym inną chłodnicę, gdyby tylko się lepsze mieściły. A Cooltek 2x120 ma 37mm grubości (tak samo wszelkie BIX2, BW122 Ultimate itd - za grube, 45mm) i musiałbym wiatraki na zewnątrz (=na górę kompa) wywalić. Równie dobrze mógłbym tam nasrać i efekt estetyczny będzie podobny... <_< Edytowane 28 Lipca 2006 przez LordFury Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
y0ghurt Opublikowano 28 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2006 koszyczki na dyski w dragonie, a raczej te prowadnice do nich wcale nie sa tak na stałe przymocowane - trzymają je 3 nity które można delikatnie rozwiercić i zostaje w tym miejscu elegancki otworek fabryczny i nic nie widac zeby było wiercone... no ale gdybys chcial tam wstawić chlodnice to i tak musialbys wyciac tam 2 otwory 120x120 takze bez znaczenia... można by też wywalić tylko jeden koszyk, zebys mial miejsce na hdd w drugim i użyć w układzie dwóch coolteków 1x120 jednego na dole z przodu a drugiego w miejscu na wentyl w tylnej sciance, pompka poszłaby na dno budy... zawsze możesz wyciac otwor na cłodnice 2x120 w podłodze budy - to tez jest rozwiazanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saimek Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 Niemiec jak to mozliwe ze druga chlodniczka przy Twojej grzalce nic nie dala?!??! temp wody ta sama? moze blok po prostu nie wyrabia.. O_o Lord tez ma grzalke 805 takze duzo chlodniczek raczej mile widziane :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 chlodniczka dala 1-2st, temp wody spadla ale procka niezbyt, wiec dla mnie gra nie warta swieczki. nie mam innego bloczku a na test nie wydan 100 lub 200pln, zeby sie pobawic i pozniej je sprzedac na allegeo za grosze. za ta kase wole zalac 40l do motorowki i sie pobawic z godzine. jakby jakis producent bloczko jakiegos swojego "testa" podeslal to nie widze problemow w zbadaniu tej sprawy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 (edytowane) Co do umieszczenia chlodnicy. Mozna dac ja do przodu w zatoke 5.25. i wtedy zmiesci sie PSU. Nie wiem ile masz paneli / napedow, ale z tego mozna zrezygnowac. Edytowane 29 Lipca 2006 przez aerial Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordFury Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 zawsze możesz wyciac otwor na cłodnice 2x120 w podłodze budy - to tez jest rozwiazanieMyślałem o takiej wersji, z jakąś "soczystą" 3x120 na dnie budy :). Jak najbardziej do zrobienia, tylko byłby jeden problem - taka chłodnica z kompletem wiatraków to prawie 10cm wysokości. A więc automatycznie sięga niemal do karty graficznej, no i pozbywam się wszystkich slotów PCI (używam - np. tuner). Lord tez ma grzalke 805 takze duzo chlodniczek raczej mile widziane :DAno też mi się tak wydaje. Zwłaszcza, że poza procem w układzie będzie jeszcze "gorąca" grafika (obecnie 6800GT) i może NB. Krótko mówiąc, będzie z czego odbierać ciepło + bloczki niezłej klasy, więc woda gorąca. Podejrzewam, że przez tę dużą ilość ciepła przenoszoną prez wodę różnice między 1 a 2 chłodnicami mogą być ciut wyższe niż u Niemca i Grega wcześniej na tym sprzęcie (jednak A64 ciut mniej się gotuje). Co do umieszczenia chlodnicy. Mozna dac ja do przodu w zatoke 5.25. i wtedy zmiesci sie PSU. Nie wiem ile masz paneli / napedow, ale z tego mozna zrezygnowac.Ile? Do oporu :D Przy przesunięciu chłodnicy musiałbym zrezygnować z dwóch sztuk. Trochę szkoda mi kasy wpakowanej w "świecidełka" no i tego efektu, który jest w nocy (pewnie kwestia gustu, ale mi się podoba akurat). Najprawdopodobniej i tak coś będę musiał wywalić, bo może być problem z dprowadzeniem węży - w takim wypadku cd-rw idzie do kosza (czyt. na allegro :wink:). I tak ogólnie - na serio uważacie, że wydajnośc chłodnicy tak drastycznie spadnie po umieszczeniu jej nad odwróconym zasilaczem? W końcu będą wiały przez nią 4 wiatraki 120mm, umieszczone w niemal "fabryczny" sposób (jedynie ten w zasiłce przesunięty o ok. 2cm), więc osobiście uważam, że różnica bedzie niezauważalna. Jedyny potencjalny problem to to, że powietrze dostające się do zasiłki będzie już nagrzane przez chłodnicę. Ale z drugiej strony - teraz jest nagrzane przez Ninję. Więc czy w praktyce będzie jakakolwiek różnica? Chyba nie ma co dramatyzować. A uparłem się na umieszczenie chłodnicy u góry, żeby cała konstrukcja pozostała dośc zwarta, a buda w w miarę fabrycznym kształcie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 (edytowane) Imo CDRW to juz totalnie niepotrzebny ciezarek w obudowie i przy wc mozna sobie odpuscic panel do regulacji obrotow. Jakis staly speed na fanderach na chlodnicy i koniec - brak innych wentyli. Chyba ze chcesz jakis kombajn do oc, i bedziesz mial nad mobo ponawieszane inne wentyle to zmienia postac rzeczy. Edytowane 31 Lipca 2006 przez aerial Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordFury Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 Dlatego też jest pierwszy w kolejce sprzętu do pozbycia się. A panel akurat stanowi najmniejszy problem, bo ma ledwie kilka cm długości i nie będzie zawadzał... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariush190 Opublikowano 30 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2006 (edytowane) to na foto to jest midi?? A dałbym sobie głowe obciąc ze medium. Z tego co se lookam na allegro za chieftecami (musze kupic) to midi mają trzy zatoki 5,25", mediumy mają 4. Wysyłałem do jednego typa mail co sprzedawał mediuma, to napisał ze nad psu jest 4,5cm. Zmierz ile miejsca masz na froncie. Najwyzej wyromb koszyki 3,55" i tam wstaw chłodnice. Edytowane 30 Lipca 2006 przez mariush190 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordFury Opublikowano 30 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2006 (edytowane) Mam medium - w pierwszym poście był błąd, już poprawione. Nawet nie wiedziałem, że różnią się nazwą - rozróżniałem je po serii DG/DX. Dzięki za info. PS. Właśnie zmierzyłem - z przodu, po wywaleniu górnego napędu, mam 55mm, więc to z tyłu (~50,5mm) będzie ciaśniej. Edytowane 30 Lipca 2006 przez LordFury Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariush190 Opublikowano 30 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2006 ja proponuje zamocowac rownolegle do frontu budy. Wywal koszyki 3,5". Powinno wejsc, jesli jest z 27-28cm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordFury Opublikowano 30 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2006 ja proponuje zamocowac rownolegle do frontu budy. Wywal koszyki 3,5". Powinno wejsc, jesli jest z 27-28cm.Jest 31cm, więc zapas. Ale chcę mieć nietypowo :lol2: :lol2: :lol2: A na poważnie - pisałem wcześniej, że nie chcę się pozbywać koszyków i tym samym miejsca na dyski (2xHDD + flop) Zobaczymy, jesli u góry chłodnica (odpukać) się nie sprawdzi, to pewnie wyląduje w końcu na froncie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 30 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2006 Myślałem o takiej wersji, z jakąś "soczystą" 3x120 na dnie budy :). Jak najbardziej do zrobienia, tylko byłby jeden problem - taka chłodnica z kompletem wiatraków to prawie 10cm wysokości. A więc automatycznie sięga niemal do karty graficznej, no i pozbywam się wszystkich slotów PCI (używam - np. tuner). Ano też mi się tak wydaje. Zwłaszcza, że poza procem w układzie będzie jeszcze "gorąca" grafika (obecnie 6800GT) i może NB. Krótko mówiąc, będzie z czego odbierać ciepło + bloczki niezłej klasy, więc woda gorąca. Podejrzewam, że przez tę dużą ilość ciepła przenoszoną prez wodę różnice między 1 a 2 chłodnicami mogą być ciut wyższe niż u Niemca i Grega wcześniej na tym sprzęcie (jednak A64 ciut mniej się gotuje). male sprostowanie - tak naprawde to 6 wieatrakow daje BARDZO malo w porownaniu do 3, przy 6 jest wiecej hałasu nawet wiec lepiej dac 3 wentyle "troche" szybciej i bedzie nizej, taniej, ciszej ;] [...] to zmienia posrac [ posrać to sie możesz, ale w WC ;]]] -poca ] rzeczy. :ploom: dawno sie tak nie usmialem ;] :lol2: :lol2: :lol2: :lol2: :lol2: :lol2: :lol2: :lol2: :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordFury Opublikowano 28 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2006 Po długiej przerwie spowodowanej całkowitą wymianą gratów, wreszcie złozyłem kibel. Projekt całkowicie się zmienił z jednej prostej przyczyny - chłodnica+wentyle ostatnie nie zmieściły się nad zasilacz, zabrakly jakieś 3mm miejsca :mur:. Nie chcę rozpychac budy ani bardziej jej demolowac, więc ostatecznie poszło na układ "klasyczny", a więc koszyki wypieprzone i bip2 pionowo z przodu budy. Fotki będą wieczorem, jak wrócę z uczelni. Obecnie trwa 24h test na szczelność i żywotność pompki. Coś mi sie w niej ewidentnie gotuje (na jej spodzie nie da się palca utrzymać), ale otworzyłem ją wczoraj i wszystko wygląda idealnie. Więc już sam nie wiem - na razie chyba zostanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 28 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2006 czdekam na fotki mi jak możesz to zwymiatrowanie wyciętego otworu w blasze frontu-chyba zę jej nie ruszałeś. Niedługo czeka mnie ten zabieg chirurgiczny :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordFury Opublikowano 29 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2006 (edytowane) Sesja zdjęciowa trochę się opóźniła, ale efekt poniżej. Fotki nocne: I takie, na których już coś widać :wink: Oraz sprzęt "obnażony", bez oświetlenia: I na koniec dwie ciekawostki: Najgorętszy Laing na forum :wink: "Prawie jak DFI" :lol2: ========================================= @99tomcat Front zostawiłem w spokoju - jest tam moim zdaniem wystarczająco duzo miejsca. Chłodnica przymocowana przez podkładki z tej gąbki, którą jest wyklejona cała obudowa, żeby nie przenosiły się drgania z Fanderów. I ogólnie - Fandery sterowane z CM Musketeera, z kontrola obrostów jako CPU. Akasa z tyłu oraz SilentBlade pod X1900 podpięte pod Revolteca. Zostały dwa wolne kanały - jeden na ścianę (jesli kiedyś przypadkiem zamontuję :wink:), drugi - jeszcze sam nie wiem. Laing na kontroli jako jeden z Chasis fanów. Generalnie najwięcej zabawy było z odpowietrzeniem (BIP2 nie chciał bez walki się poddać) oraz w miare sensownym pochowaniem kabli - a tych tam trochę było, bo każda katoda/panel i inne [ciach!]a jednak swoje chcą. Wydajność: na razie czekam, aż się pasta dobrze wygrzeje (AS5), ale aktualnie E6400 @ ok. 3GHz obciążony SETI ma równo 50*C. Jak się wszystko "ułozy", to jakieś porządniejsze testy zrobię. Oczywiście komentarze mile widziane. Pozdr. EDIT: To może trochę uprzedzając potencjalnie pytania/uwagi: * tak, dysk wylądował na zasilaczu :wink:. Miejsce całkiem przyjemne, lezy na gąbce tłumiącej drgania, kabli akurat wystarczyło. Nie grzeje się specjalnie, więc źle mu tam nie będzie. * będzie w układzie także NB - gdy tylko pojawi się zapinka, dzięki której wpakuję tam bloczek (juz czeka) * tylną Akasę wymienię na GlacialTecha identycznego jak ten pod grafą (oczywiście 120 a nie 80mm), gdy trafi się jakiś okazyjny. Bo na razie właśnie ten tył taki najciemniejszy jest... Edytowane 29 Września 2006 przez LordFury Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WormBoy Opublikowano 29 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2006 Jakiego płynu UV użyłeś? Ładnie X z węży wygląda :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 30 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2006 tak te X wężowe ROXUJE ładniutko,prosto i pewnie działa ?? ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 30 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2006 nie hamuje cie to drastycznie,zę nie wyciąłeś blachy na froncie? nie wiem jak ten nowszy dragon, ale mój ma 2x80mm na froncie i wyjaje mi się,zę bezdie bardzo ogronaczony przepływ dla fanderów :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 05_03_1992 Opublikowano 30 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2006 pięknie lordzik, piknie!!! ja w moim wc będę musiał się z wężami pobawić - już maja kolor mleka :( zobaczymy i.e Twoje wytrzymają w takim ładnym kolorze :) a jak się aiw sprawuje, bo cosik nie klikasz w topicu o r580 :) jak z oc?? sorry za OT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordFury Opublikowano 30 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2006 Jakiego płynu UV użyłeś? Ładnie X z węży wygląda :) Płyn odziedziczony razem z paroma innymi częściami od Grega z forum (tak więc zbieżność układów nie jest tu przypadkowa :wink:). "Koncentrat", w takiej małej buteleczce (ala krople do nosa :lol:), bez etykiety - i szczerze mówiąc, nie mam pojęcia, co to jest. Ważne, że robi swoje :-P tak te X wężowe ROXUJE ładniutko,prosto i pewnie działa ?? ;-) Ano działa. Jest juz prawie idealnie cicho, muszę jedynie pompke jeszcze trochę odizolować - co prawda lezy już na gąbkach, ale widać za cienka wartwa jeszcze i trochę drga/burczy przez to. Ale dosłownie minimalnie. Natomiast "X" z węży wyszedł ciut przypadkowo - tak mi po prostu najlepiej z ułożeniem pasowało. Na zdjęciach za bardzo nie widać, ale między tymi wężami jest spora odległość, jakieś 1,5cm przerwy (widoczne z góry tylko). nie hamuje cie to drastycznie,zę nie wyciąłeś blachy na froncie? nie wiem jak ten nowszy dragon, ale mój ma 2x80mm na froncie i wyjaje mi się,zę bezdie bardzo ogronaczony przepływ dla fanderów :?Wydaje mi się, że nie. Też mam tam 2x80, ale otworów i otworków jest sporo więcej (te wszystkie mocujące, na kable itp.). Przyłożyłem najpierw "na sucho" chłodnicę i w zasadzie w każdej części był możliwy odpływ powietrza - tak wiec nie powinno to specjalnie wpływać na wydajność. Poza tym, nawet jeśli będzie sie tam wytwarzać minimalne ciśnienie (w co jednak specjalnie nie wierzę - za dużo możliwości od pływu powietrza), to i tak jest to opór duzo mniejszy, niż samo przepompowanie powietrza przez chłodnicę. Więc stwierdziłem, że nie ma sensu ciąć/łamać budy. pięknie lordzik, piknie!!! ja w moim wc będę musiał się z wężami pobawić - już maja kolor mleka :( zobaczymy i.e Twoje wytrzymają w takim ładnym kolorze :) a jak się aiw sprawuje, bo cosik nie klikasz w topicu o r580 :) jak z oc?? sorry za OT AIW ciągle @stock. Strasznie zabiegany jestem od kilku dni i ledwo miałem kiedy tego kompa złożyć. Kupa roboty była i niestety zapowiada się, że dalej będzie :?. Poza tym najpierw musze ponownie świeży system postawić, znaleźć jakieś ustawienia dla płyty/proca, przetestować 7 kompletów RAMu ( :mur: ) i wystawić sporo gratów na Allegro (lubię porządne opisy, a to trwa niestety). Więc karta ląduje dośc daleko na liście "do zrobienia" Ale bez obaw, oc będzie - jest już pod to przygotowana B-) Prison Pro v2 + AS5 + duuużo blachy na pamięciach/stabilizatorach (pocięty Pentium 3). No i pod tym zawieszony ten niebieski Glacialtech z wcześniejszych zdjęć. Jedyny słaby punkt to fabryczny czerwony radiatorek, ale na razie musi zostać (już i tak jest o niebo lepiej, bo ma dobry nawiew). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 30 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2006 Jestes mistrzem w "obradiatorowywaniu" ukladow elektronicznych :) (pamietam tez oblozone radiatorkami mobo). Generalnie fajnie, ciezko sie przyczepic. Inna sprawa to cisza, tagan u15, akasa, sprawiajacy problemy laing i dysk 3.5'' nie w skrzynce bitumicznej skutecznie utrudnia jej osiagniecie. (jesli w ogole w to celujesz). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordFury Opublikowano 1 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2006 Jestes mistrzem w "obradiatorowywaniu" ukladow elektronicznych :) (pamietam tez oblozone radiatorkami mobo).Ot, kupił sobie dzieciak brzeszczot i wariuje. Ale dzięki B-) Generalnie fajnie, ciezko sie przyczepic. Inna sprawa to cisza, tagan u15, akasa, sprawiajacy problemy laing i dysk 3.5'' nie w skrzynce bitumicznej skutecznie utrudnia jej osiagniecie. (jesli w ogole w to celujesz).Generalnie nie jest źle. A przynajmniej nie nastąpił jeszcze ten moment, gdzie różnica między głośnością poprzedniego (D805@Ninja) i tego chłodzenia przestała robić na mnie wrażenie. Z hałasujących elementów mam: * 2 szt. fanderów - regulowane Musketeerem, puściłem je na 1000RPM i się zamknęły * Akasa - spowolniona Revolteciem, pewnie też ok. 1000RPM, może ciut mniej (na ucho testowałem, kiedy się uciszy) * Glacial 80mm - jak wyżej, na wyższych obrotach zaczyna terkotać, ale ok. połowy skali na Revoltecu ucicha zupełnie * dysk - Samsung SP1214C z tym "odpowiednim" łożyskiem, więc na niego akurat nie mogę narzekać * zasilacz - jakoś mi specjalnie nie przeszkadza, delikatnie szumi sobie, kiedy się w środku nocy z bardzo bliska przysłuchać, ale nic więcej. Na razie w każdym razie jak najbardziej ujdzie... Zwłaszcza, że mieszkam przy ruchliwej ulicy i przez większą część doby i tak słyszę hałasy zza okna... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartolomius Opublikowano 1 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2006 Ładny układzik, czysty i schludny. Kolorki to nie mój klimat, ale całość fajnie wygląda. Znajdziesz czas, żeby wrzucić jakieś porównanie temperatur do AC (o ile nie zmieniałeś gratów)? I jeszcze taka moja prośba: mógłbyś zrobić test w stresie z dwoma wentylami a potem z jednym wyłączonym? Bardzo mi zależy na takim porównaniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...