Jump to content
Conti

Czy Ktoś Się Zna Na Ekspresach Ciśnieniowych ?

Recommended Posts

Ja tam kawy nie pije, ale slyszalem, ze Illy jest calkiem dobra :wink: pzdr

Potwierdzam, Illy jest bardzo dobra, bez porównania z innymi sypanymi, nie wspominajac juz o rozpuszczalnych które kiedyś piłem litrami [; Teraz przerzuciłem się na sypaną, własnie w tej chwili robi mi się Gevaluateia w ekspresie :) (co prawda przelewowym, ale cóż :P )

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli chodzi o wybór ekspresu to ja bym postawiła na Saeco. Mam w domu Saeco Odea GO i świetnie się spisuje. Bardzo solidny sprzęt. Choć ten KRUP, którego wspomnieliście też jest niczego sobie

tak, słyszałem, że mają podobne funkcje i w zasadzie podobną jakość, więc o kupnie między nimi decydują pewnie aspekty estetyczne. Wiem, że w mojej robocie wybierała specjalistka PR, żeby godnie firmę reprezentował, więc może ten wyświetlacz ją urzekł? Niektóre krupsy mają kolorowy, a u mnie na piętrze jest czarno-biały, pewnie nie byliśmy wystarczająco godni kolorowego wyświetlacza:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeden woli na kapsułki, które potem mieszając się dają ładne wizualne efekty, a niektórzy wymagają czegoś więcej zmielonej świeżej kawy w ziarnach, która da prawdziwy, pełny aromat, zwłaszcza jak ktoś lubi espresso. Ja wolę kawę z tłustym mlekiem, a nie jakimś odtłuszczonym i odmlekowionym, z którego zostaje co najwyżej kolor, więc sam to mleko wolę kupić i postawić pod dysze ekspresu, która je elegancko spieni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dyskusja na forum zawsze jest przyjemna i można popróbować coś Ci doradzić, ale jednak 1k zł to już trochę kasy więc proponuje go to CaffePrego ;) Jest tam parę osób ktore posiadają kilkanaście urządzeń, lub wymieniają je co chwilę. A podobnych tematów też kilka się znajdzie. Imho najbardziej wiarygodne źródło info :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trochę odkopię temat.

Ja ze swojej strony polecam zainteresować się wszelkimi odmianami Saeco vienna sprzęt co prawda leciwy ale jak się coś zyebe to cześci od groma, budowa prosta, żadnych głupich filtrów, spienianie mleka, młynek, do tego łatwo utrzymać w czystości, sam kupiłem taki używany ekspres za kilka stówek na allegro przepatrzyłem odkamieniłem i służy sobie dalej, ludzie piszą, że to ekspresy z grupy niedoza... tysiące filiżanek bez większych problemów bo budowa prosta.

Jak ktoś szuka ekspresu za nie dużą kasę to warto rozważyć takie rozwiązanie bo wszelaki sprzęt do 5 stówek ze sklepowej półki to będzie krap.

 

co do caffeprego to tam ekspresy ciśnieniowe nie cieszą się zbytnim uznaniem, tak jak wszelkiego rodzaju kawy ze sklepowych pólek, ale kto ma rano czas na staranne zaparzanie kawy z wyselekcjonowanych palonych ziaren w cenie 200zł za 500gram.

Edited by slavOK

Share this post


Link to post
Share on other sites

Proszę Cię. Ciśnieniówki jak najbardziej, tyle że nie automatyczne, gdzie nad niczym nie masz kontroli. Poza tym wielu z nas żyje na parzy w mokce i/lub aeropresie. A co do kaw, to paczki od Antonio lub CafeSilesia. Lavazza sklepowa 250gr - 22zł. Mokito bianco 1kg - 68zł. A jak myślisz co smaczniejsze? ;) Zadne wyselekcjonowane ziarna :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie jestem żadnym kawowym onanistą, klikam w przycisk i przez ciastko ma się przelać woda która ma zaparzyć w miarę pijalny napój kawowy w szybkim czasie, nie mam na to czasu ani ochoty, wiem że to z prawdziwym ekspresso ma mało wspólnego, no ale coś za coś.

Lavazza kosztuje chyba 50 zł za kg na allegro z tego co pamiętam, ale oczywiście nie neguje ziaren od ludzi co je osobiście palą, ale czy to ma sens przy ciśnieniowych automatach, nie wiem kiedyś na pewno sprawdzę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nawet przy parzeniu w szklance polecam doplacic te 20zl ;) To zupelnie inny rodzaj kawy. Dla przykładu złota Lavazza jest jeszcze znośna, ale już czarna z robustą to szczyt ohydy. I nie mówię tu o palonych przez prostych ludzi. To dobre mieszanki światowe, tyle że u nas przez nielicznych sprowadzane. NaturaQua kosztująca bagatella (dla mnie) 100zł, jest najlepszą kawą jaką piłem u siebie w domu. No po prostu nie idzie jej zepsuć, czy to ekspresem czy moką :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. Urządzenie do parzenia kawy:

Dołączona grafika

2. Woda mineralna nie gazowana.

3. Świeżo zmielona kawa (co-kto-lubi albo na-co-kogo-stać).

4. Dla smakoszy lub popaprańców nieco kardamonu oraz cynamonu - mierzone na "szczypty" (cokolwiek to oznacza).

5. W żadnym wypadku nie psujemy kawy nabiałem, zresztą - organizm dorosłego humanoida wadliwie przyswaja laktozę.

6. Kawę przyrządzamy bez pośpiechu i tak też ją spożywamy.

7. Stalowo-plastikowo-syczące cóś nie będzie więcej potrzebne, zatem odłączamy to z gniazdka, zabieramy z kuchni, pakujemy i niesiemy w prezencie teściowej.

Smacznego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ma ktoś doświadczenie jeżeli chodzi o ekspres ciśnieniowy z młynkiem? Szef mi ostatnio zlecił zakup takiego urządzonka do biura a ja nie mam pojęcia który wg szanowanego Pana będzie tym odpowiednim. Powiedział tylko że albo saeco albo delonghi... Dołączona grafika ale jak tak patrze to ceny z kosmosu, jakby nie można było pić normalnej kawki zalewnaje wodą z czajnika...pomóżcie jeśli wiecie coś w tym temacie

Edited by poolie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


×
×
  • Create New...