Skocz do zawartości
PITer

Gigabyte 965p-s3/ds3/ds4/dq6 - Wszystko Co Wiemy

Rekomendowane odpowiedzi

Ale u mnie w kompie te jego też idą na tak jak moje na 2,2V 1000MHz 2,5x400fsb bez problemu i to jest dziwne....rewizja płyty i bios ten sam....Hmm może jego mobo zaniża nap albo moja zawyża....

Jakie jest bezpieczne v dla tych patriotów?.

U mnie przy 2,3v [ + 0,5 ] idą na ok 1050 spoko.....ale muszę dać wtedy 5,5,5,16 ....a nie 15

Hmm, to muszę sprawdzić, ale nie chcę niestabilności.

Obecnie RAM mam na 458 x 2 czyli 916, timingi AUTO, napięcie +0.6 (nawet przy takim się nie bootuje bez uprzedniego "wygrzania"). Jest jeszcze opcja +0.7

Te Patrioty mają w instrukcji napisane: 2.1v czyli pewnie 2.5v im nie straszne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, to muszę sprawdzić, ale nie chcę niestabilności.

Obecnie RAM mam na 458 x 2 czyli 916, timingi AUTO, napięcie +0.6 (nawet przy takim się nie bootuje bez uprzedniego "wygrzania"). Jest jeszcze opcja +0.7

Te Patrioty mają w instrukcji napisane: 2.1v czyli pewnie 2.5v im nie straszne.

u mnie na 1000 przy 2,5 są stabilne jak dzwon testy po pare godzin przy 2,2 V

u kumpla przy 2,2v 365 x2,66 co daje 970 też przechodzą śmiało kilkugodzinne katowanie , one do 1000 powinny dostać 2,2 i przy takim powinny chodzić.komp w obu przypadkach wstaje bez żadnych kłopotów........

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc

Mam DS4 rev. 1.0 i mam problem z zaistalowaniem audio :mur: .

Azalia w biosie na AUTO, stery z plyty zainstalowane, i dodatkowo recznie poinstalowalem stery realteca ac97 tez z tego cd od plyty i nie ma urzadzen audio nadal :damage_wall: .

Kto pomoze ? :)

Z gory wielkie dzieki .

pozdrawiam

piotres

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam jedno pilne pytanie:

Czy DS4 przy ustawieniach napięcia w biosie na auto (napięcie procka, mostków) podbija je tak jak to robi np. Asus P5B-Del, czy pozostawia "nominalne"? Mam dziś możliwość zmiany właśnie z P5B-Del na DS4 a w Asusie ta funkcja delikatnie mówiąc mnie denerwuje. Co myślicie o takiej zamianie?

Ups... - sig to mam chyba nieaktualny ... :)

Edytowane przez Vosh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie

Prosze doradcie mi , pomozcie itp :)

Otoz chce zlozyc nowy komputer oparty o procesor C2D 2.4GHz , pamieciach Corsiar 2 x 1 GB 800MHz , grafice GF 7600Gt Gigabyte tylko nie wiem jeszcze jaka plyteg glowna wybrac

Zastanawiam sie nad wlasnie nad Gigabyte DS4 ver 3.3 - czy ktos z Was juz posiada owa rev tej plyty , czy mozna ja smialo kupic ? czy moze polecicie cos innego ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam jedno pilne pytanie:

Czy DS4 przy ustawieniach napięcia w biosie na auto (napięcie procka, mostków) podbija je tak jak to robi np. Asus P5B-Del, czy pozostawia "nominalne"? Mam dziś możliwość zmiany właśnie z P5B-Del na DS4 a w Asusie ta funkcja delikatnie mówiąc mnie denerwuje. Co myślicie o takiej zamianie?

Ups... - sig to mam chyba nieaktualny ... :)

nie , nie podbija sama napięć - przynajmiej u mnie na DS4 rev.2.0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy ktos kto ma e6300 i DS4 byłby tak uprzejmy i wrzucił jakiś screen po podkręceniu z zakładki biosu z ustawieniami FSB, Vcore itp (nie pamietam jak sie nazywa ta zakładka)

co do podkręcania to u mnie może na danych ustawieniach działać ok a u ciebie już nie. inny proc, ramy i inne czynniki na to wpływają więc najlepiej samemu pokombinować

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

instalujesz najnowsze ze strony realteka od HD Audio (obecna R157) oraz paczkę A398(obecna)

Pomoglo ...teraz wszystko gra (doslownie :-P ) . DZIEKI

Inny problem : bios nie zmieniany po wyjeciu z pudelka, Conroe E6700@ 4.6 Ghz czas SPI 16M ok. 6:30 :damage_wall: ...memy doopne timingki jakies byly, co nie zmienia faktu ze czas z minute za dlugi ...32M podobnie nedznie ....

1M wychodzi normalnie - 11.28 nakrecilem :wink:

W czym tkwi problem z tymi marnymi czasami w SPI16 i 32M ? Sysytem win xp sp1, swiezutki i czysty .

pozdr.

Piotres

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem na jakim dzielniku i timingach jedziesz ale Ja np. przy 3.3GHz(4-4-4-12@950MHz) mam SPI16M 7.24 min. a przy 32M 16.10 min. (a dzielnik 1:1), uaktualnienie biosu i dodanie SP2 do XP-ka nie zaszkodzi w twoim przypadku.

Edytowane przez VIBOR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam mam takie pytanie i będe bardzo wdzięczny z odpowiedź, czy na płycie ga-ds4 istnieje możliwość regulacji ręcznej Vcore w dół? próbowałem ustaić ręcznie z normal 1.325 (jak dobrze pamiętam ) na mniejsze V 1.17, które ustawiłęm w biosie, al ale po tym zabiegu po starcie windows Vcore sie dodało do siebie i wynosiło w everescie okioło 1.50V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam mam takie pytanie i będe bardzo wdzięczny z odpowiedź, czy na płycie ga-ds4 istnieje możliwość regulacji ręcznej Vcore w dół? próbowałem ustaić ręcznie z normal 1.325 (jak dobrze pamiętam ) na mniejsze V 1.17, które ustawiłęm w biosie, al ale po tym zabiegu po starcie windows Vcore sie dodało do siebie i wynosiło w everescie okioło 1.50V

u mnie się da. może coś bios źle zapisał albo coś w tym stylu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Próbowałem jeszcze pary razy zmienić vcore i bez rezultatów za każdym razem Vcore które ustawie jest dodawane do vcore normal co daje 1.5V, temperatury na obu jajaj core 2 duo skaczą w idle do 55C (wzrost 20C co do normal v core) posiadam C2D E6400 Ga-DS4 rev1 i najnowszy bios F8.

Może ktoś spotkał sie z takim problemem ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Próbowałem jeszcze pary razy zmienić vcore i bez rezultatów za każdym razem Vcore które ustawie jest dodawane do vcore normal co daje 1.5V, temperatury na obu jajaj core 2 duo skaczą w idle do 55C (wzrost 20C co do normal v core) posiadam C2D E6400 Ga-DS4 rev1 i najnowszy bios F8.

Może ktoś spotkał sie z takim problemem ?

Ale jest wiele programów pokazujących temp dla Core2Duo i każdy z nich pokaże Ci inną temperaturę. Zresztą po co obniżać i ryzykować niestabilność.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś na DQ6 miałem dokładnie to samo gdy chciałem ustawić <1.2V - było ponad 1.5V w windows (1.55 albo 1.57V) co zaowocowało ogromnym wzrostem temperatury. Dałem sobie wtey spokój z obniżaniem napięcia. Ustawiłem 1.25V co pod obciążeniem daje ~1.2V. Edytowane przez mach82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś na DQ6 miałem dokładnie to samo gdy chciałem ustawić <1.2V - było ponad 1.5V w windows (1.55 albo 1.57V) co zaowocowało ogromnym wzrostem temperatury. Dałem sobie wtey spokój z obniżaniem napięcia. Ustawiłem 1.25V co pod obciążeniem daje ~1.2V.

moze poprosty poniżej 1.2V bios tych mobo uważa że takie napięcie jest za małe dla c2d i samczynie zwiększa napięcie ? bo jak napisałeś że na 1.25V napięcie już nie było sumowane

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dwa pytania pytania dotyczące DS4:

1) Podobno dysk komunikuje się z płytą główną szybciej (jest większy transwer) jeśli podłączy się go do złącza SATA zintegrowanego bezpośrednio z chipsetem, a konkretnie z mostkiem północnym. Które wtyczki SATA na DS4 są połączone bezpośrednio z NB? (tzn. do którego złącza SATA najlepiej podłączyć dysk twardy?)

2) Czy na DS4 macierz dyskowa RAID 0 chodzi bez problemów?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dwa pytania pytania dotyczące DS4:

1) Podobno dysk komunikuje się z płytą główną szybciej (jest większy transwer) jeśli podłączy się go do złącza SATA zintegrowanego bezpośrednio z chipsetem, a konkretnie z mostkiem północnym. Które wtyczki SATA na DS4 są połączone bezpośrednio z NB? (tzn. do którego złącza SATA najlepiej podłączyć dysk twardy?)

2) Czy na DS4 macierz dyskowa RAID 0 chodzi bez problemów?

na DS4 masz 2 kotrolery SATA ; jeden w SB (pomarańczowe gniazda) , drugi tzw.Gigabyte SATA kontroler (fioletowe gniazda), u mnie wyższy transfer osiągaja dyski podpięte pod gniazda pomarańczowe(SB)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na DS4 masz 2 kotrolery SATA ; jeden w SB (pomarańczowe gniazda) , drugi tzw.Gigabyte SATA kontroler (fioletowe gniazda), u mnie wyższy transfer osiągaja dyski podpięte pod gniazda pomarańczowe(SB)

A jakie masz FSB? Na niektórych płytach podnoszenie FSB powoduje utratę danych w przypadku zintegrowanego z czipsetem kontrolera SATA.

Ja obecnie mam na pomarańczowych, a FSB podniesione z 266MHz na 458MHz.

Może przełączę na fioletowe...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jakie masz FSB? Na niektórych płytach podnoszenie FSB powoduje utratę danych w przypadku zintegrowanego z czipsetem kontrolera SATA.

Ja obecnie mam na pomarańczowych, a FSB podniesione z 266MHz na 458MHz.

Może przełączę na fioletowe...

Ale chyba tak jak to bylo w przypadku IDE to takze SATA blokuje swoje SFB gdy ustawi sie blokade szyny PCI ( kiedys byla to blokada PCI/AGP) - czy sie myle ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

mam plyte glowna Gigabyte DS4 rev1 i karte graficzna sapphire x1600xt

moje pytanie to czy da rade podlaczyc na tej plycie glownej SLI czyli bym dokupil druga karte taka sama jak mam i czy da sie to jakos podlaczyc w SLI ??

SLI nie da rady bo to jest tylko do kart NV

ale crossfire się da z tym że ta druga grafa będzie pracować tylko z prędkością 4x co pewnikiem osłabi moc kart w crossfire względem ich mocy przy u życiu dwóch slotów po 16x lub chociaż 8x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i mam problema

CMOS check sum error - czy jakoś tak

Zmiana biosu nie pomaga , po wyłączeniu kompa trzeba zawsze robić clear jumperem inaczej nie odpali .

Zatem co to może być - uszkodzenie płyty czy może bateria siadła :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i mam problema

CMOS check sum error - czy jakoś tak

Zmiana biosu nie pomaga , po wyłączeniu kompa trzeba zawsze robić clear jumperem inaczej nie odpali .

Zatem co to może być - uszkodzenie płyty czy może bateria siadła :mur:

Spróboj baterie zmienić powinno pomóc :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi