Skocz do zawartości
PITer

Gigabyte 965p-s3/ds3/ds4/dq6 - Wszystko Co Wiemy

Rekomendowane odpowiedzi

konio68 napisał(a):

Ale u mnie w kompie te jego też idą na tak jak moje na 2,2V 1000MHz 2,5x400fsb bez problemu i to jest dziwne....rewizja płyty i bios ten sam....Hmm może jego mobo zaniża nap albo moja zawyża....

Jakie jest bezpieczne v dla tych patriotów?.

U mnie przy 2,3v [ + 0,5 ] idą na ok 1050 spoko.....ale muszę dać wtedy 5,5,5,16 ....a nie 15

Hmm, to muszę sprawdzić, ale nie chcę niestabilności.

Obecnie RAM mam na 458 x 2 czyli 916, timingi AUTO, napięcie +0.6 (nawet przy takim się nie bootuje bez uprzedniego "wygrzania"). Jest jeszcze opcja +0.7

Te Patrioty mają w instrukcji napisane: 2.1v czyli pewnie 2.5v im nie straszne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

schriss napisał(a):

Hmm, to muszę sprawdzić, ale nie chcę niestabilności.

Obecnie RAM mam na 458 x 2 czyli 916, timingi AUTO, napięcie +0.6 (nawet przy takim się nie bootuje bez uprzedniego "wygrzania"). Jest jeszcze opcja +0.7

Te Patrioty mają w instrukcji napisane: 2.1v czyli pewnie 2.5v im nie straszne.

u mnie na 1000 przy 2,5 są stabilne jak dzwon testy po pare godzin przy 2,2 V

u kumpla przy 2,2v 365 x2,66 co daje 970 też przechodzą śmiało kilkugodzinne katowanie , one do 1000 powinny dostać 2,2 i przy takim powinny chodzić.komp w obu przypadkach wstaje bez żadnych kłopotów........

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc

Mam DS4 rev. 1.0 i mam problem z zaistalowaniem audio :mur: .

Azalia w biosie na AUTO, stery z plyty zainstalowane, i dodatkowo recznie poinstalowalem stery realteca ac97 tez z tego cd od plyty i nie ma urzadzen audio nadal :damage_wall: .

Kto pomoze ? :)

Z gory wielkie dzieki .

pozdrawiam

piotres

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam jedno pilne pytanie:

Czy DS4 przy ustawieniach napięcia w biosie na auto (napięcie procka, mostków) podbija je tak jak to robi np. Asus P5B-Del, czy pozostawia "nominalne"? Mam dziś możliwość zmiany właśnie z P5B-Del na DS4 a w Asusie ta funkcja delikatnie mówiąc mnie denerwuje. Co myślicie o takiej zamianie?

Ups... - sig to mam chyba nieaktualny ... :)

Edytowane przez Vosh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie

Prosze doradcie mi , pomozcie itp :)

Otoz chce zlozyc nowy komputer oparty o procesor C2D 2.4GHz , pamieciach Corsiar 2 x 1 GB 800MHz , grafice GF 7600Gt Gigabyte tylko nie wiem jeszcze jaka plyteg glowna wybrac

Zastanawiam sie nad wlasnie nad Gigabyte DS4 ver 3.3 - czy ktos z Was juz posiada owa rev tej plyty , czy mozna ja smialo kupic ? czy moze polecicie cos innego ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vosh napisał(a):

Witam, mam jedno pilne pytanie:

Czy DS4 przy ustawieniach napięcia w biosie na auto (napięcie procka, mostków) podbija je tak jak to robi np. Asus P5B-Del, czy pozostawia "nominalne"? Mam dziś możliwość zmiany właśnie z P5B-Del na DS4 a w Asusie ta funkcja delikatnie mówiąc mnie denerwuje. Co myślicie o takiej zamianie?

Ups... - sig to mam chyba nieaktualny ... :)

nie , nie podbija sama napięć - przynajmiej u mnie na DS4 rev.2.0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

loloferrari napisał(a):

czy ktos kto ma e6300 i DS4 byłby tak uprzejmy i wrzucił jakiś screen po podkręceniu z zakładki biosu z ustawieniami FSB, Vcore itp (nie pamietam jak sie nazywa ta zakładka)

co do podkręcania to u mnie może na danych ustawieniach działać ok a u ciebie już nie. inny proc, ramy i inne czynniki na to wpływają więc najlepiej samemu pokombinować

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

VIBOR napisał(a):

instalujesz najnowsze ze strony realteka od HD Audio (obecna R157) oraz paczkę A398(obecna)

Pomoglo ...teraz wszystko gra (doslownie :-P ) . DZIEKI

Inny problem : bios nie zmieniany po wyjeciu z pudelka, Conroe E6700@ 4.6 Ghz czas SPI 16M ok. 6:30 :damage_wall: ...memy doopne timingki jakies byly, co nie zmienia faktu ze czas z minute za dlugi ...32M podobnie nedznie ....

1M wychodzi normalnie - 11.28 nakrecilem :wink:

W czym tkwi problem z tymi marnymi czasami w SPI16 i 32M ? Sysytem win xp sp1, swiezutki i czysty .

pozdr.

Piotres

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem na jakim dzielniku i timingach jedziesz ale Ja np. przy 3.3GHz(4-4-4-12@950MHz) mam SPI16M 7.24 min. a przy 32M 16.10 min. (a dzielnik 1:1), uaktualnienie biosu i dodanie SP2 do XP-ka nie zaszkodzi w twoim przypadku.

Edytowane przez VIBOR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam mam takie pytanie i będe bardzo wdzięczny z odpowiedź, czy na płycie ga-ds4 istnieje możliwość regulacji ręcznej Vcore w dół? próbowałem ustaić ręcznie z normal 1.325 (jak dobrze pamiętam ) na mniejsze V 1.17, które ustawiłęm w biosie, al ale po tym zabiegu po starcie windows Vcore sie dodało do siebie i wynosiło w everescie okioło 1.50V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dexem napisał(a):

witam mam takie pytanie i będe bardzo wdzięczny z odpowiedź, czy na płycie ga-ds4 istnieje możliwość regulacji ręcznej Vcore w dół? próbowałem ustaić ręcznie z normal 1.325 (jak dobrze pamiętam ) na mniejsze V 1.17, które ustawiłęm w biosie, al ale po tym zabiegu po starcie windows Vcore sie dodało do siebie i wynosiło w everescie okioło 1.50V

u mnie się da. może coś bios źle zapisał albo coś w tym stylu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Próbowałem jeszcze pary razy zmienić vcore i bez rezultatów za każdym razem Vcore które ustawie jest dodawane do vcore normal co daje 1.5V, temperatury na obu jajaj core 2 duo skaczą w idle do 55C (wzrost 20C co do normal v core) posiadam C2D E6400 Ga-DS4 rev1 i najnowszy bios F8.

Może ktoś spotkał sie z takim problemem ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dexem napisał(a):

Próbowałem jeszcze pary razy zmienić vcore i bez rezultatów za każdym razem Vcore które ustawie jest dodawane do vcore normal co daje 1.5V, temperatury na obu jajaj core 2 duo skaczą w idle do 55C (wzrost 20C co do normal v core) posiadam C2D E6400 Ga-DS4 rev1 i najnowszy bios F8.

Może ktoś spotkał sie z takim problemem ?

Ale jest wiele programów pokazujących temp dla Core2Duo i każdy z nich pokaże Ci inną temperaturę. Zresztą po co obniżać i ryzykować niestabilność.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dexem napisał(a):

Kiedyś na DQ6 miałem dokładnie to samo gdy chciałem ustawić <1.2V - było ponad 1.5V w windows (1.55 albo 1.57V) co zaowocowało ogromnym wzrostem temperatury. Dałem sobie wtey spokój z obniżaniem napięcia. Ustawiłem 1.25V co pod obciążeniem daje ~1.2V. Edytowane przez mach82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mach82 napisał(a):

Kiedyś na DQ6 miałem dokładnie to samo gdy chciałem ustawić <1.2V - było ponad 1.5V w windows (1.55 albo 1.57V) co zaowocowało ogromnym wzrostem temperatury. Dałem sobie wtey spokój z obniżaniem napięcia. Ustawiłem 1.25V co pod obciążeniem daje ~1.2V.

moze poprosty poniżej 1.2V bios tych mobo uważa że takie napięcie jest za małe dla c2d i samczynie zwiększa napięcie ? bo jak napisałeś że na 1.25V napięcie już nie było sumowane

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dwa pytania pytania dotyczące DS4:

1) Podobno dysk komunikuje się z płytą główną szybciej (jest większy transwer) jeśli podłączy się go do złącza SATA zintegrowanego bezpośrednio z chipsetem, a konkretnie z mostkiem północnym. Które wtyczki SATA na DS4 są połączone bezpośrednio z NB? (tzn. do którego złącza SATA najlepiej podłączyć dysk twardy?)

2) Czy na DS4 macierz dyskowa RAID 0 chodzi bez problemów?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fulgor napisał(a):

Mam dwa pytania pytania dotyczące DS4:

1) Podobno dysk komunikuje się z płytą główną szybciej (jest większy transwer) jeśli podłączy się go do złącza SATA zintegrowanego bezpośrednio z chipsetem, a konkretnie z mostkiem północnym. Które wtyczki SATA na DS4 są połączone bezpośrednio z NB? (tzn. do którego złącza SATA najlepiej podłączyć dysk twardy?)

2) Czy na DS4 macierz dyskowa RAID 0 chodzi bez problemów?

na DS4 masz 2 kotrolery SATA ; jeden w SB (pomarańczowe gniazda) , drugi tzw.Gigabyte SATA kontroler (fioletowe gniazda), u mnie wyższy transfer osiągaja dyski podpięte pod gniazda pomarańczowe(SB)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

VIBOR napisał(a):

na DS4 masz 2 kotrolery SATA ; jeden w SB (pomarańczowe gniazda) , drugi tzw.Gigabyte SATA kontroler (fioletowe gniazda), u mnie wyższy transfer osiągaja dyski podpięte pod gniazda pomarańczowe(SB)

A jakie masz FSB? Na niektórych płytach podnoszenie FSB powoduje utratę danych w przypadku zintegrowanego z czipsetem kontrolera SATA.

Ja obecnie mam na pomarańczowych, a FSB podniesione z 266MHz na 458MHz.

Może przełączę na fioletowe...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

schriss napisał(a):

A jakie masz FSB? Na niektórych płytach podnoszenie FSB powoduje utratę danych w przypadku zintegrowanego z czipsetem kontrolera SATA.

Ja obecnie mam na pomarańczowych, a FSB podniesione z 266MHz na 458MHz.

Może przełączę na fioletowe...

Ale chyba tak jak to bylo w przypadku IDE to takze SATA blokuje swoje SFB gdy ustawi sie blokade szyny PCI ( kiedys byla to blokada PCI/AGP) - czy sie myle ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

roland6 napisał(a):

Witam!

mam plyte glowna Gigabyte DS4 rev1 i karte graficzna sapphire x1600xt

moje pytanie to czy da rade podlaczyc na tej plycie glownej SLI czyli bym dokupil druga karte taka sama jak mam i czy da sie to jakos podlaczyc w SLI ??

SLI nie da rady bo to jest tylko do kart NV

ale crossfire się da z tym że ta druga grafa będzie pracować tylko z prędkością 4x co pewnikiem osłabi moc kart w crossfire względem ich mocy przy u życiu dwóch slotów po 16x lub chociaż 8x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i mam problema

CMOS check sum error - czy jakoś tak

Zmiana biosu nie pomaga , po wyłączeniu kompa trzeba zawsze robić clear jumperem inaczej nie odpali .

Zatem co to może być - uszkodzenie płyty czy może bateria siadła :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hans15336 napisał(a):

No i mam problema

CMOS check sum error - czy jakoś tak

Zmiana biosu nie pomaga , po wyłączeniu kompa trzeba zawsze robić clear jumperem inaczej nie odpali .

Zatem co to może być - uszkodzenie płyty czy może bateria siadła :mur:

Spróboj baterie zmienić powinno pomóc :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi