st208 Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Problem jest następujący: Płyta główna to FIC KC19+, a procesor to Pentium III 600EB zamontowany na przejściówce Slot1 -> Socket 370. Przy starcie pojawia się komunikat: 0031-AE Microcode was not found in the system Bios for the installed CPUAktualny BIOS to PhoenixBIOS 4.0 release 6.0.C. Ściągnąłem najnowsza wersję BIOS-u ze strony producenta ftp://ftp.fic.com.tw/motherboard/bios/soc...kc19+_pcb22.zip jednak w środku znajduje się jedynie plik ND210.ROM bez programu flasciach!ącego. Próbowałem wykonać całą operację za pomocą dwóch różnych wersji programu ze strony ftp://ftp.fic.com.tw/motherboard/bios/flash/award/, ale nie udało się: "System was not new AWARD BIOS version ! Please updata ROM bios first..." Dodam, że najnowszy BIOS dostępny na stronie producenta jest BIOS-em Awarda, a nie firmy Phoenix (a w tej chwili jest właśnie Phoenix). Udało mi się znaleźć w sieci inną wersję tego samego pliku (tym razem z narzędziem flasciach!ącym Phoenixa): http://files.aoaforums.com/F316-nd210_kc19+_pcb22.zip ale cała operacje również kończy się błędem. Oprócz powyższych problemów występuje jeszcze jeden - nie działa Quick Test, tzn. przy starcie systemu, niezależnie od ustawień BIOS-u, pamięć przeliczana jest bardzo wolno. Cały czas szukam innych rozwiązań lub działających wersji tego BIOS-u, ale niestety nic więcej nie udało mi się znaleźć. Byłbym bardzo wdzięczny, gdyby ktoś mógł mi zaproponować, co w tej sytuacji należałoby uczynić. Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Phoenix produkuje biosy AWARD, wiec jest to jedno i to samo. Jakiego programu uzywasz do flashowania? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Spróbuj awdflasha. Jest najprostszy i najskuteczniejszy. Powinno się udać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2006 http://www.hal.trzepak.net/homepage/htm/bi...ls/uniflash.htm lapaj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...