Skocz do zawartości
st208

Nie Da Się Zaaktualizować Bios-u.

Rekomendowane odpowiedzi

Problem jest następujący:

Płyta główna to FIC KC19+, a procesor to Pentium III 600EB zamontowany na przejściówce Slot1 -> Socket 370.

Przy starcie pojawia się komunikat:

0031-AE Microcode was not found in the system Bios for the installed CPU

Aktualny BIOS to PhoenixBIOS 4.0 release 6.0.C. Ściągnąłem najnowsza wersję BIOS-u ze strony producenta

ftp://ftp.fic.com.tw/motherboard/bios/soc...kc19+_pcb22.zip

jednak w środku znajduje się jedynie plik ND210.ROM bez programu flasciach!ącego. Próbowałem wykonać całą operację za pomocą dwóch różnych wersji programu ze strony ftp://ftp.fic.com.tw/motherboard/bios/flash/award/, ale nie udało się:

"System was not new AWARD BIOS version !

Please updata ROM bios first..."

Dodam, że najnowszy BIOS dostępny na stronie producenta jest BIOS-em Awarda, a nie firmy Phoenix (a w tej chwili jest właśnie Phoenix).

Udało mi się znaleźć w sieci inną wersję tego samego pliku (tym razem z narzędziem flasciach!ącym Phoenixa):

http://files.aoaforums.com/F316-nd210_kc19+_pcb22.zip

ale cała operacje również kończy się błędem.

Oprócz powyższych problemów występuje jeszcze jeden - nie działa Quick Test, tzn. przy starcie systemu, niezależnie od ustawień BIOS-u, pamięć przeliczana jest bardzo wolno.

Cały czas szukam innych rozwiązań lub działających wersji tego BIOS-u, ale niestety nic więcej nie udało mi się znaleźć. Byłbym bardzo wdzięczny, gdyby ktoś mógł mi zaproponować, co w tej sytuacji należałoby uczynić.

Z góry dzięki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi