ads Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2006 witam Aktualnie jestem w posiadaniu komputera z procesorem duron 700mhz oraz płyta głowna ecs k7s5a. Planuje wymiane tego sprzetu na cos szybszego z tym ze moj fundusz to tylko 200 zł. Chce kupic Pentiuma 3 1ghz tylko nie wiem jaka płyte do tego (plyta za max 100 zł). Co polecacie? ps. Kombinuje na tego pentiuma dac pasywne chlodzenie (jakis wiekszy radiator), wymiana powietrza odbywała by sie przez dwa wieksze wiatraki w obudowie plisko procka na wolnych obrotach. Jak myślicie zda to egzamin? pozdrawiam ps2. szukalem podobnego tematu na forum ale nie znalazlem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GreenGo Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Moim zdanie to nie ma w ogóle sensu zmieniać procka z tego Durona na P3. Zmiana jaką odczujesz będzie mało zauważalna. Pozbieraj jeszcze przez jakiś czas kase a potem zdecyduj się na jakąś poważniejszą modernizacje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piecykpp Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Moim zdanie to nie ma w ogóle sensu zmieniać procka z tego Durona na P3. Zmiana jaką odczujesz będzie mało zauważalna. Pozbieraj jeszcze przez jakiś czas kase a potem zdecyduj się na jakąś poważniejszą modernizacje.Popieram ta wymiana będzie wogle bez sensu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shenlong Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Normalnie nie moge wyrobic ze smiechu. Mialem durnia 700 i przesiadlem sie na P3 866MHz i roznica byla OGROMNA. Poszukaj plytki ABIT BX-133 RAID. Plyta - legenda. Porownywanie durona do P3 ludzie walnijcie sei czasem cztms w baniak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość RaDdD Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Moim zdanie to nie ma w ogóle sensu zmieniać procka z tego Durona na P3. Zmiana jaką odczujesz będzie mało zauważalna. Pozbieraj jeszcze przez jakiś czas kase a potem zdecyduj się na jakąś poważniejszą modernizacje. stary ,ten p3 jadł stare p4 1,4ghz, a co dopiero mowic o tym duronie, btw. plytki szukaj na allegro ;) np ASUS CUL2-s czy cos takiego;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GreenGo Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Shenlong - co do poruwnywania Durona z P3 to TU masz P3 600 z Duronem 600... (czymś w "baniak" to sam się walić możesz jak lubisz). stary ,ten p3 jadł stare p4 1,4ghz, a co dopiero mowic o tym duronie,W prawdzie nigdy o tym nie słyszałem ale nie mówie, że tak mogło nie być. Ja po przesiadce z D800 na P3 1GHz zauważyłem baardzo małą różnice. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2006 W prawdzie nigdy o tym nie słyszałem ale nie mówie, że tak mogło nie być. Ja po przesiadce z D800 na P3 1GHz zauważyłem baardzo małą różnice. Jestem za, różnica będzie bardzo mała. Polecam pozbierać jeszcze troszkę i kupić coś lepszego na socket A. A coś takiego nie będzie dobre ?? Btw. Tego procka można spokojnie wykręcić na 2000+ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2006 pchnij durnego kup chlodzenie i takie cos : http://allegro.pl/item118912586_procesor_a...on_1000mhz.html zje tego pentaka na sniadanko ( jakbys chcial takiego kupic to na PW bo wala sie u mnei taki jeden ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
komisarz Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2006 kup chlodzenie i takie cos : http://allegro.pl/item118912586_procesor_a...on_1000mhz.html zje tego pentaka na sniadanko Ze co? Athlon 1ghz ma zjadac na sniadanie p3 1ghz? Ja rozumiem, ze chesz sie pozbyc sprzetu, ale za takie rady mozna trafic do moderacji, np. za oglaszanie ofert poza dzialem Sprzedam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2006 (edytowane) niestety tak jest p3 dostaje po [gluteus maximus] http://www.tomshardware.pl/cpu/20000623/amd-06.html ;-) cobynei bylo ze na sile chce go pchnac bo tak nei jest ( poprostu u mnei lezy kilka procow p2 , p3 , amd'eki jakies ) i juz ... Edytowane 10 Sierpnia 2006 przez Pietia(lania) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sq7btu Opublikowano 12 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2006 Witam Dołożę swoje 3 groszę co do szybkości sprzętu, ale nie w testach tylko realnie, w/g mojej oceny. Oczywiście jest to ocena subiektywna. Komputerów mam kilka więc mogę je porównać. Mam 2 synów którzy są bardzo zainteresowani komputerami więc musieli miec jakiś swój aby mi na moim nie zakładali śmieci. Ja miałem od wielu lat AMD Athlon Thunderbird 1400@1600, pamięć 256MB. Grafika Radek 9550@9600 i dobrze działało i dla moich zastosowań wystarczało. Dzieci miały Durona 800@900, płytę ECS K7VZA, wiec nic specjalnego, też 256MB i też Radek9550@9600 i też to działało i byli zadowoleni. Problem powstawał wtedy gdy oboje chcieli grac w jednym czasie. Of course oni zawsze graja w jednym czasie :) - jak jeden zasiadł przed komputerem, to drugi oczywiście przypominał sobie że też miał sobie zagrać. I zamiast zabawy były krzyki, wyrwane włosy itd. No cóż trzeba było kupić coś następnego. Tu wspomnę że w domu jest jeszcze laptop i serwer który działa jako router i robi jeszcze coś, ale te komputery odpadały do stałego niezmordowanego użytkowania w grach - laptop bo nie ta grafika, serwer, wprawdzie szybki, 2 procesory, ale grafika do bani jakieś S3Trio na płycie i właściwie w nic tam się nie udawało zagrać. Trafił się IBM NetVista. Desktop, niezła konfiguracja, procek PIII 866, pamięć też 256MB, tylko grafa słaba. Oczywiście w tyk komputerze nie było mowy o o/c, więc pozostawała konfiguracja z procem 866. Wymieniłem grafę na NVidię GF 6200, dałem drugiemu synowi. I co? PII 866 wymiatał w każdym zastosowaniu Durona 800@900. Różnice były bardzo zauważalne. Pakowanie/rozpakowywanie, gry, ogólnie wszystko. Przy włączaniu systemu było widać zauważalną różnicę. I znów problem, bo jeden syn zaczął marudzić że ma taki wolny komputer. Technika idzie naprzód, zmieniłem swój sprzęt na A64 3200+ Venice, a za chwilę na A64 x2 3800+, więc mojego starego Athlonka 1400@1600 dałem temu co miał Durona. Oczywiście z dobrą płytą ABIT KT7A Raid i też 256 MB pamięci. Duron lądował przez okno :). I sytuacja się odwróciła. PIII 866 spadło w rankingach. Różnica zauważalna. I znów ten sam problem. Drugi syn marudzi że ma za wolny komputer :( Cóż było robić - Allegro i zakupiłem PIII Tualatin 1400 z odpowiednią przejściówką (płyta miała i815, więc nie powinno być problemu) Oczywiście po założeniu BIOS nie widział tego proca, Windows natomiast prawidłowo rozpoznawał. Napisałem do producenta przejściówki o patch do BIOS-u IBM NetVista, na drugi dzień dostałem mailem. Oczywiście wszystko chodzi, BIOS widzi Tualatinka. I sytuacja się powtarza. PIII 1400 wymiata we wszystkim Athlona 1400@1600. Narazie mam spokój, jeszcze nie krzyczą aby zmieniać komputer. Z Athlonem jeszcze mogę myśleć (jakiś XP) ale z IBM już nic nie zrobię - konfiguracja to max. Tak więc tak wygląda porownanie procków w pracy (subiektywne). Jeszcze co do chłodzenie. W IBM było założone pasywne. Do tego wentylator z przodu obudowy i drugi wyciągający w zasilaczu. Na procesorze taki tunel aby powietrze przechodziło przez niego, więc w miarę cicho. Widocznie te procesory nie grzeją się tak bardzo (a w tym komputerze nie ma mowy o o/c) Po zmianie na PIII 1400 pozostawiłem chłodzenie pasywne, gdyż po założeniu jakiegoś coolerka musiałbym zrezygnować z tunelu. Działa i bardzo dobrze chłodzi, więc też dochodzę do wniosku że PIII 1400 nie jest grzałką, wystarcza pasywne przy dobrze wentylowanej obudowie. I jeszcze jedna rzecz jaka mi przyszła do głowy - zasilacz w IBM. Jestem zdziwiony jego elastycznością i jakością. Był to komputer robiony właściwie do biur. Zasilacz ma tylko 145 lub 155 W (nie pamiętam dokładnie). Ale jest to realne 150 watt. Myślę że duża firma nie pozwoli sobie na wstawianie jakiejś szmiry. I ten zasilacz ciągnie grafę o dośc dużym poborze (GF 6200) w stosunku do orginalnej jaką był GF 2MX, do tego oczywiście płyta, teraz 512 MB pamięci, 1 HDD, 1 DVD i najważniejsze procesor PIII 1400, który chyba żre trochę więcej mocy od 866. Trochę długo wyszło :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...