Skocz do zawartości
tomek2344

Problem Z Sata Ii

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam taki problem mały, otóż posiadam :

Dysk twardy - Seagate 160GB Barracuda 7200.9 (8MB, Serial ATA II)

Płytę główną - ASRock K8 939Dual-SerialATA II ULI M1695

Problem w tym, że oba są SATA II, a jednak po podłączeniu pod złącze SATA II nie widzi mi dysku, za to pod SATA jest ok tyle, że transfer to te 150 a nie 300. No i tak sobie pracuję na tak podłączonym dysku od początku. Przy instalacji systemu Win XP SP2 dogrywałem sterowniki z dyskietki dla SATA. Niestety pod SATA II nic nie widzi. Czytałem temacik z tego adresu:

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=191785

i nie widzę zastosowania w moim przypadku. Więc w czym może byc problem? Uszkodzone złącze SATA II??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, oczywiście, że to robiłem. W biosie miałem też SATA II "Enabled". Każda moja próba kończyła się nie powodzeniem, więc dlatego uznałem, że albo zmienić bios (tracę gwarancję-wolę uniknąć tego) lub walnięte złącze - wymiana płyty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc, o utracie gwar. w razie wgrania innego biosu powiedział mi w cztery oczy sprzedawca z komputronika u których kupowałem sprzęt. Dlatego przez jakiś czas nic z tym nie robiłem, jasne, że mogę pracować na transferze SATA, ale czemu nie działa bardziej z ciekawości niż konieczności zastanawiam się.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż mogę napisać o tym sprzedawcy --> to niedouczony ćwok i tyle.

Firmy wypuszczeją nowsze wersje Biosu ze względu na to ,że poprawiają wcześniejsze błędy - jeżeli masz coś napisane w specyfikacji płyty ,a płyta tego nie obsługuje lub nie działa jak należy ,mógłbyś reklamować daną płytę jako towar nie zgodny z opisem i specyfikacją ;ciekawe co wtedy powiedział by Ci ten spec z komputertronika :D .

Producent płyty głównej napewno zamieścił na CD odpowiednie do tego oprogramowanie ułatwiające update Biosu z poziomu Windowsa - takie update zajmuje zazwyczaj kilkanaście sekund.

Edytowane przez securite

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi