tomek2344 Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Witam. Mam taki problem mały, otóż posiadam : Dysk twardy - Seagate 160GB Barracuda 7200.9 (8MB, Serial ATA II) Płytę główną - ASRock K8 939Dual-SerialATA II ULI M1695 Problem w tym, że oba są SATA II, a jednak po podłączeniu pod złącze SATA II nie widzi mi dysku, za to pod SATA jest ok tyle, że transfer to te 150 a nie 300. No i tak sobie pracuję na tak podłączonym dysku od początku. Przy instalacji systemu Win XP SP2 dogrywałem sterowniki z dyskietki dla SATA. Niestety pod SATA II nic nie widzi. Czytałem temacik z tego adresu: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=191785 i nie widzę zastosowania w moim przypadku. Więc w czym może byc problem? Uszkodzone złącze SATA II?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
securite Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Możesz spróbować zrobić update Biosu płycie głównej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo21 Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2006 zworkę usunąłeś z hdd? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek2344 Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Nie było żadnej zworki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo21 Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2006 luknij na to. "Zalecane jest w momencie instalacji Windowsa posiadanie flopa i dyskietki ze sterownikami kontrolera jmicron". Instalowałeś je? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek2344 Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Tak, oczywiście, że to robiłem. W biosie miałem też SATA II "Enabled". Każda moja próba kończyła się nie powodzeniem, więc dlatego uznałem, że albo zmienić bios (tracę gwarancję-wolę uniknąć tego) lub walnięte złącze - wymiana płyty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
securite Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2006 (edytowane) albo zmienić bios (tracę gwarancję-wolę uniknąć tego)Nie wiem gdzie o tym słyszałeś ,ale nie tracisz gwarancji przy update Biosu (piszę o takim ze strony producenta,nie jakimś modowanym). Edytowane 10 Sierpnia 2006 przez securite Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek2344 Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Więc, o utracie gwar. w razie wgrania innego biosu powiedział mi w cztery oczy sprzedawca z komputronika u których kupowałem sprzęt. Dlatego przez jakiś czas nic z tym nie robiłem, jasne, że mogę pracować na transferze SATA, ale czemu nie działa bardziej z ciekawości niż konieczności zastanawiam się. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
securite Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2006 (edytowane) Cóż mogę napisać o tym sprzedawcy --> to niedouczony ćwok i tyle. Firmy wypuszczeją nowsze wersje Biosu ze względu na to ,że poprawiają wcześniejsze błędy - jeżeli masz coś napisane w specyfikacji płyty ,a płyta tego nie obsługuje lub nie działa jak należy ,mógłbyś reklamować daną płytę jako towar nie zgodny z opisem i specyfikacją ;ciekawe co wtedy powiedział by Ci ten spec z komputertronika :D . Producent płyty głównej napewno zamieścił na CD odpowiednie do tego oprogramowanie ułatwiające update Biosu z poziomu Windowsa - takie update zajmuje zazwyczaj kilkanaście sekund. Edytowane 10 Sierpnia 2006 przez securite Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek2344 Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Przy okazji jak będę brał się za OC kompa to pokombinuję z dyskiem. Dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...