DiMaQ Opublikowano 3 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2006 Witam. Mam takie nurtujące mnie pytanie a nie mam czasu czytać całego tematu by sprawdzić czy była na nie odpowiedź ponieważ komputer czeka tylko na instalacje grafy. A więc : Czy można zamontować kartę graficzną na złączu oznaczonym PCIE 3 czy jakoś tak ?? Chodzi mi o tamten dolny PCIE x16 . Niestety na górny nie mam jak zainstalować bo w mojej extra el0 Pr0 budzie nie ma tam już zaślepek. Nie chodzi mi o żadne SLI tylko po prostu jedna karta na dolnym slocie. Pytam się ponieważ w instrukcji pisze że na dolny slot PCIE x16 nie można instalować karty graficznej tylko jakieś tam tunery TV i tym podobne. Proszę o szybką odpowiedź i wyrozumiałość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 3 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2006 @lukmen - bierz dfi, unikaj nforce5, zwlaszcza 550 @DiMaQ - mobo da sie zmodowac na SLI wiec mod powinen zalatwic sprawe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WestCoach Opublikowano 3 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2006 Na laminacie jest napisane ze po przestawieniu zworek drugi slot PCI-E jest 8x więc może mod nie bedzie potrzebny, spróbować nie zaszkodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DiMaQ Opublikowano 3 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2006 No niby pisze ale w instrukcji w jednym miejscu jest napisane że na złącze PCIE 3 nie można instalować karty graficznej, a w innym miejscu pisze że można. Ja już w ogóle zgłupiałem :-| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pageup Opublikowano 3 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2006 w nf4 bylo tak ze mozna ale karta dziala na pci-expres x8 ale w praktyce roznic nie bylo (tylko zaczytane, nie sprawdzane w praktyce...) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedro_007 Opublikowano 4 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2006 Czy można zamontować kartę graficzną na złączu oznaczonym PCIE 3 czy jakoś tak ?? Można, mam tak zainstalowaną swoją. Musiałem tylko przestawić zworki, dzięki czemu mam x8, a nie x2, co strasznie "spowalniało" grafikę. Jest to opisane na forum dfi-street. pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 4 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2006 a ja czytalem ze roznica miedzy pcie x8 a x16 jest mniej wiecej taka jak miedzy agp x4 a x8 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DiMaQ Opublikowano 4 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2006 a ja czytalem ze roznica miedzy pcie x8 a x16 jest mniej wiecej taka jak miedzy agp x4 a x8 Czyli dużo czy mało bo nigdy nie przesiadałem się z AGP x4 na x8 ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 4 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2006 czyli roznica tylko w teorii - chłit matetindowy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Symbian Opublikowano 4 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2006 Hmm no wlasnie temat ciekawy. Jeszcze przydalyby sie jakies wyniki z 3dmarka przy pci-e x16 i pci-e x8 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DiMaQ Opublikowano 4 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2006 No najlepiej by było takie testy zrobić. Kto chętny ;) ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WestCoach Opublikowano 4 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2006 Gram sobie dzisiaj, i nagle komp sie wylaczyl :angry: po czym poczulem lekki zapach spalenizny :-| Komp nie wstaj wiatraki wykonuja jeden obrót i tylke, dolna dioda sie swieci po odjęciu dysku i ramu to samo :sad: Jak sprawdzic co sie spaliło ??? Ja to mam k**** pecha :angry: Komp byl nie krecony, nic sie nie przegzewało. Na starym moge sprawdzic zasilacz, z reszta bede sie musial do kogos pofatygowac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 4 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2006 (edytowane) Komp byl nie krecony, nic sie nie przegzewało.Sam sobie winien jesteś, niepodkręcane podzespoły padają :P Nie ma innego sposobu na sprawdzenie co sie ujarało niż podłączenie wszystkiego gdzies u znajomego. Edytowane 4 Listopada 2006 przez hary86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WestCoach Opublikowano 4 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2006 (edytowane) Dobra ale czy po wyjęciu grafy wiatraki powinny sie krecic czy nie ?? Edytowane 4 Listopada 2006 przez WestCoach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 4 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2006 Dobra ale czy po wyjęciu grafy wiatraki powinny sie krecic czy nie ?? Powinny się kręcic, płyta powinna pikać błędem grafiki. BTW, jak wiatraki kręcą się tylko raz, to wygląda jakby sekcja zasilania padła (tak też jest jak się nie podłączy wtyczki +12v), Obejrzyj dokladnie mobo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
N1CO Opublikowano 6 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2006 Jako, że jestem tu nowy to wypadałoby się przywitać. A więc witam :) Przeczytałem cały wątek na temat DFI. Również przymierzam się do jej zakupu. W sumie na płytę i procesor (A64 3000+) jestem już zdecydowany, jednak nie wiem jaki wybrać RAM. Wiadomo, że grzechem byłoby nie skorzystać z możliwości OC tej płyty, dlatego nie chcę się ograniczać pamięciami. Niestety ogranicza mnie co innego, mianowicie kasa. Cały czas planowałem zakupić 2 kości po 1GB każda - jedną teraz, a drugą jak przybędzie kasy. Tylko tu pojawia się problem, bo większość dobrych pamięci sprzedawana jest po 2 sztuki. Myślałem już aby kupić kości 512, jednak 4 x 512 to chyba nie jest zbyt dobre rozwiązanie - więcej kości - więcej ciepła. Przypuszczam, że tekst ten powinienem skierować do działu "Co kupić", jednak stwierdziłem, że tutaj od Was, czyli użytkowników tej konkretnej płyty, dowiem się więcej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 6 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2006 Można kupić dobre kości 1GB - GoodramPRO jezeli gdzies dostaniesz, jest na Micronach D9 i występuje w kostkach 1GB. Równiez inni producenci pakują do modułów 1gb microny d9, ale pamięci innych producentów na d9 są dośc drogie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
N1CO Opublikowano 6 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2006 Hmmm... Póki co, to na razie nigdzie tej płyty znaleźć nie mogę. Wszędzie pustki. A co do tych pamięci, to te droższe, to jakie na przykład? Na pewno Patriot LLK, jakieś Corsairy i Geile? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blokers Opublikowano 6 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2006 ja od siebie mogę polecić patrioty llk, są zdecydowanie na d9'tkach. no ale to już więcej trzeba. jak znajdziesz gdzieś goodramy pro to bierz. jak nie to patrioty, kręcą się świetnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 6 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2006 (edytowane) ja od siebie mogę polecić patrioty llk, są zdecydowanie na d9'tkach. no ale to już więcej trzeba. jak znajdziesz gdzieś goodramy pro to bierz. jak nie to patrioty, kręcą się świetnie. Również polecam PATRIOTy LLK, miałem kiedys na testy 800stki, to udało mi się wycisnąc 1100-4-4-4-5-15-2T @2.5v. Edytowane 6 Listopada 2006 przez grzesiu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blokers Opublikowano 6 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2006 komputronik deklaruje je również na 1000mhz ale na 5-5-5-15. na tej płycie przy nawet nie za mocnej sztuce proca można z tych pamięci tyle wycisnąć ]:-> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 6 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2006 Również polecam PATRIOTy LLK, miałem kiedys na testy 800stki, to udało mi się wycisnąc 1100-4-4-4-5-15-2T @2.5v.grzesiu a Twój proc nie trawi CR1? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
N1CO Opublikowano 6 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2006 blokers: Te Patrioty w sumie kuszące, ale jak widze Twoja sygnaturę to bardziej mnie ciągnie do GoodRAMów :P grzesiu: No czytałem tego testa już wczoraj :) Swoją droga w życiu tyle się nie zastanawiałem nad zakupami co nad tym zestawem. Drugi tydzień już leci, a końca nie widać :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blokers Opublikowano 6 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2006 (edytowane) hehehe, podejrzewam ze jedna kość była jaka od początku "słabsza", poszły do serwisu zobaczymy co dalej ]:->. nie ma się co zrażać. bywa ]:->. dobra kończymy ot bo znam się zaraz dostanie ]:-> Edytowane 6 Listopada 2006 przez blokers Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavric Opublikowano 6 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2006 To ja jeszcze jedno szybkie pytanko ot, czy wszystkie patrioty LLK sa na micronach D9 ? Bo nie umiem dostac drugiej kostki goodram'ow PRO wiec moze przesiadl bym sie na jakies inne 2x1GB :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 6 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2006 mi brakuje juz pomyslow wiec zwracam sie do was mam nowy sprzecik widoczny w sigu kupiony oczywiscie z zamiarem oc. problem jest taki ze ten durny proc jest jakis lewy. max co udalo mi sie z niego wycisnac to 9x260, a o htt 300 moge zapomniec (owszem pojdzie ale przy 7x300 co mnie za bardzo nie satysfakcjonuje) no i z nim zrobic? ram go napewno nie ogranicza (dzial bez problemu na 800mhz), mobo tez shitowe nie jest, napiecie 1.65 nawet nie wystarcza przy 8x300 (nawet na 8x280 nie chce ruszyc) trafil mi sie tragiczny proc czy co? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DiMaQ Opublikowano 7 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2006 a HT zmniejszyłeś ?? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 7 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2006 uznalem to za tak oczywiste ze nie napisalem... poza tym gdybym nie zmniejszyl to by pewnie nie poszlo 7x300 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DiMaQ Opublikowano 7 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2006 No też prawda :oops: :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomos Opublikowano 7 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2006 sproboj pozmieniac ustawienia ramu (np. przestawienie tych Level-i) - mi to pomoglo uzyskac okolo 200MHz wiecej na procku. podejrzewam, ze jeszcze jest cos co go trzyma ale poki co nie mam sil ani checi, zeby sie doszukiwac ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...