Skocz do zawartości
Kamol

Mulenie Się Kompa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zaraz mnie chyba szlag trafi. Włączam kompa, gram może z 15 minut powiedzmy w obliviona na wysokich, z bloomem i jedzie w miarę płynnie; szybko się ładuje itp.

Ale po tych 15 minutach jak nie zacznie mulić, troche miesza dyskiem i mam na oko 2 - 4 fps na grze, która przed chwilą chodziła na około 20. Z innymi grami też tak jest (nawet w pulpicie się to już zdarzyło). Co to może być?

Mój konfig: Sempron 2800, Asrock K7VT6, 512 GoodRAMów, 6800gs Palit, zasilacz Deer 350W.

Proszę o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki plik wymiany, nie bardzo wiem o co chodzi.

Systemu nie skanowałem, bo: kilka dni temu kupiłem tego Palita, do tej pory miałem fx5200 Nvidii i nic podobnego się nie działo. Sformatowałem komputer, wgrałem sterowniki do nowej karty i jakiś czas wszystko dobrze chodziło. Po kilku godzinach zauważyłem mulenie się kompa - przy 3fps nie da się grać, a jeszcze kilka minut wcześniej było ich koło 20. Zrobiłem kolejnego formata - przedwczoraj, myśląc, że to rozwiąże mój problem, a tu lipa. Więc chyba nie miałem po co robić skanów.

A zasilacz mam od 20 miechów, był razem z obudową, jak zmieniałem kompa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki plik wymiany, nie bardzo wiem o co chodzi.

Pomoc w Windows lub www.google.pl Ci da odpowiedź...

No i właśnie ten zasilacz może nie dawać odpowiedniej ilości prądu dla Twojego Palita - to nie jest FX52000, to mocna karta która potrzebuje "troszkę" więcej prądu. Edytowane przez ULLISSES

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obudowa tracera czy codegen?

Poza tym, radziłbym dokupić jeszcze dodatkowe 512MB ramu. Oblivion bedzie lepiej chodzić ;)

Nie rob z niego terrorysty :wink: Najpierw dowiedzmy jak bardzo chce sie pozbyc swojego kompa montujac mocna karte w duecie z codeshitem. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam też przy okazji takie pytanie, jak podnieść fsb na mojej płycie - mam asrocka k7vt6. Znalazłem na niej jakieś zworki i dowiedziałem sie z instrukcji że są ustawione na 333, w biosie pisze że cpu fsb to 166. Czy musze te zworki przestawić na 200?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są trzy możliwości:

1. Komputer nie wystartuje - wtedy trzeba przestawić z powrotem i możliwe, że dojdzie konieczność resetu ustawień bios.

2. Komputer wystartuje, ale będzie bardzo niestabilny i nie uda się uruchomić systemu, a procesor będzie się dość konkretnie nagrzewał. Tutaj (jeśli masz dobre chłodzenie) możesz pokusić się o podniesienie napięcia - jest szansa, że spowoduje to poprawę stabilności i umożliwi normalną pracę.

3. Komputer będzie chodził normalnie, tylko procesor będzie się nagrzewał.

Sugerując się dość dużym skokiem szybkości (teoretycznej - w MHz), to najbardziej możliwa jest opcja nr 1. Opcja Nr 3 raczej graniczy z cudem. Opcja nr 2 też nie jest pewna, bo o ile mój Palomino akceptuje skok z 133 na 166, o tyle przeskok ze 166 na 200 (po uwzględnieniu mnożnika) jest już znaczny i może się nie udać.

Gdy jednak wyjdzie opcja nr 2 i będzie chodził, to przy zbyt wysokich temperatura zacznie się sypać system. Wtedy będzie to sygnał, że trzeba jednak odpuścić lub zmienić chłodzenie.

Dobrym pomysłem byłoby ustawienie opcji bezpieczeństwa odnośnie wysokich temperatur (w BIOS) - temperatura ostrzegawcza i temperatura wyłączenia. 66*C dla tego procesora to będzie chyba dobra temperatura ostrzegawcza - ja tak mam u siebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zmien ustawienia pliku stronicowania pomoze na 90 % mialem to samo jeszcze dzis i zmienilem wartosc pliku stronicowania na odpowiednia i jest gites :D Wartosc pliku stronicowania powinna byc 1.5 razy wieksza niz ilosc naszych ramow max 3 razy wieksza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi