Skocz do zawartości
Frezer

Jaką Nagrywarkę Dvd Kupić ?

Rekomendowane odpowiedzi

Oto moje typy:

1.PIONEER 108

2.PIONEER DVR-106DB

3.Samsung TS-H552

4.LiteOn SOHW-1633S

5.LiteOn DRW-3S121

6.LG GSA 4167b

7.LITEON SOHC-5236V

8.LiteOn SOHW-1693

9.Teac DV-W512G

10.Może jakieś wasze sugestie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdy poleca, to co ma :huh: nie słuchaj sie ich tylko poczytaj jakies testy.

Nie wiem jak inni ale ja np. mam Samsunga ale polecam LG, choć z moim sprzętem nie mam problemów :P. Też mi się zawsze wydawało że Benq, LiteOn czy NEC to najlepsze firmy, jednak po przeczytaniu kilku testów okazało się, że te produkty zajmują środkowe lub nawet ostatnie miejsca :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.allegro.pl/item120554926_lg_gsa..._oem_nowe_.html

Tylko i wyłącznie LG (ewentualnie jakiś Samsung, ale lepiej nie ;)). Możesz też trochę dorzucić i kupić LG GSA-H10N

ja bede kupowal to co podal wojtek4994 ale czarne, sprzedajacy powinien miec czarne niedlugo za ta sama cene ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam troszkę inne pytanie:

Potrzebuję kupić jakąś nagrywarkę DVD do jednego starego kompa (naprawde staruszek) i zastanawiam się czy np. ta nagrywarka z linka którego zapodał Wojtek będzie chodziła (Czy wogóle jakaś pójdzie) Nie mam możliwości zamontowania jakiegoś egzemplarza przed kupnem w celu sprawdzenia.

Ten komp to:

Proc: 200MMX

Processor

Model: 1x

Code Name: P55C (0,28µm)

Socket/Slot: Socket 7 (ZIF Socket)

Frequency: 200 MHz

FSB Speed: 66 MHz

Voltage: 3,3 V

Revision/Stepping: 4/3

Vendor: Intel Corporation

Caches

L1 Internal Data Cache: 0 KB

L1 Internal Code Cache: 0 KB

L2 Cache: 0 KB

Multimedia Features

MMX Extensions: Yes

Streaming SIMD Extensions (SSE): No

Streaming SIMD Extensions 2 (SSE2): No

Enhanced MMX Extensions: No

3D Now! Extensions: No

Enhanced 3D Now! Extensions: No

Other Features

Hyper-Threading Technology: No

Co-Processor FPU Buit-in: Yes

Virtual Mode Extension: Yes

Debugging Extension: Yes

Page Size Extension: Yes

Time Stamp Counter: Yes

Model Specific Registers: Yes

Physical Address Extension: No

Machine Check Exception: Yes

CMPXCHG8B Instruction Supported: Yes

On-chip APIC Hardware Supported: No

Fast System Call: No

Memory Type Range Registers: No

Page Global Extension: No

Machine Check Architecture: No

Conditional Move (CMOV) Instruction Supported: No

Page Attribute Table: No

36bit Page Size Extension: No

Processor serial number: No

CLFLUSH Instruction Supported: No

Debug Store: No

ACPI Technology: No

Fast floating point save and restore: No

Self-Snoop: No

Thermal Monitor Supported: No

RAM: 128MB

Memory

Memory Load: 52 %

Total Physical Memory: 128 MB

Available Physical Memory: 100 MB

Total Page File (Virtual Memory): 1895 MB

HDD: Barracuda

File System Features

Case Is Preserved: Yes

Case Sensitive: No

Unicode stored On Disk: Yes

Persistent Acls: No

File Compression: No

Volume Is Compressed: No

Long Filenames: Yes

Encrypted File System Support: No

Object IDs Support: No

Reparse Points Support: No

Sparse Files Support: No

Sys: Winda 98

Staruszek prawda? hehehe tak tak...staruszek :)

Będzie teraz trochę śmiechu z tego pewnie na waszych buźkach ale proszę tylko niezaśmiecać tematu ironicznymi opiniami. Natomiast proszę o odp. jeżeli ktoś takie kombinacje testował albo ma możliwość przetestowania. Komputer ten jest używany już tylko do pracy biurowej ale potrzebuje wstawić tam jeszcze jakąś nagrywarkę DVD. Tak jak wyżej można przeczytać, w kompie znajduje się nagrywarka CD-RW LG z tym że nei ma takich opcji jak Overburning, ma bodajże tylko 512kb Cachu. Ciekaw jestem czy nagrywarka z Overem i 2MB cachem pociągnie pociągnie na tym sprzęcie.

Może mi ktoś pomóc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm podłączyć się podłączy, mam nadzieję, że bios poprawnie wykryje ją. Problemem może się okazać nagrywanie na samej nagrywarce. Kabel 40 żyłowy zamiast 80, stary kontroler IDE, mało miejsca na dysku :wink:

Odpowiedz sobie czy warto :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lepiej chyba cos do sprzeciora dolozyc ( a raczej zmienic na cos nowszego ;)) i potem kombinowac :]

bo w tym kompie nagrywarka moze sie meczyc :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem tak, na PIII 675mhz, 128mb sdram i mobo na VIA Apollo jest ciężko z dvd-rw (czasem komp się zawiesza podczas startu w momencie detekcji napędów (hdd i dvd na jednej taśmie), nagranie 4Gb to ok 40min, dvd-rw to Benq DW1640).

Ale wg. mnie na tym sprzęcie co podałeś jest szansa na poprawne działanie (choć czas wypalenia będzie znaczny).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli chodzi o HDD to jest to 40Gb (Bios niestety ogranicza pojemność do 32GB). Jeżeli chodzi ogólnie o sprzęt to może na początku przyszłego roku wymienię na jakiś świeży egzemplarz. Aktualnie nie mam innego kompa i w związku z wykańczaniem mieszkania kupno nowego sprzętu jest gdzieś w okolicach 20-25 miejsca na liście (eeh te moje zachcianki ;)

Extreme ... o co chodzi z tymi kabelkami? teraz robi się 80-pinowe? :| Jezuśku ale ja jestem nie na czasie :/ mimo że staram się w miarę regularnie przeglądać informacje techniczne to i tak wiele wątków z braku czasu od dawna omijam :/

Edytowane przez Mistiq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołącze się do tematu- która wypalarka z wyżej wymienionych jest najcichsza i nie rozpędza się jak suszarka

tak wogóle to jest możliwość jakiegoś hot-plug'owania wypalarki ? podłączam kabel tylko kiedy chce nagrywać itp..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli chodzi o HDD to jest to 40Gb (Bios niestety ogranicza pojemność do 32GB). Jeżeli chodzi ogólnie o sprzęt to może na początku przyszłego roku wymienię na jakiś świeży egzemplarz. Aktualnie nie mam innego kompa i w związku z wykańczaniem mieszkania kupno nowego sprzętu jest gdzieś w okolicach 20-25 miejsca na liście (eeh te moje zachcianki ;)

Extreme ... o co chodzi z tymi kabelkami? teraz robi się 80-pinowe? :| Jezuśku ale ja jestem nie na czasie :/ mimo że staram się w miarę regularnie przeglądać informacje techniczne to i tak wiele wątków z braku czasu od dawna omijam :/

nie 80 pinowwe a 80 zylowe , pinow dalej jest 40 tylko dodatkowe 40 to ekrany

hmm a co do nagrywary to kupilbym z jednego powodu zawsze mozesz kupic cos takiego : http://allegro.pl/item120646461_amd_k6_2_5...ki_okazja_.html

o ile plyta wspiera fsb 100 i powinno byc gut ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mistiq jesli nagrywarka jest Ci bardzo potrzebna to kup ją teraz, jeśli nie będzie działać to trudno, na pewno się nie zmarnuje, wykorzystasz ją po ulepszeniu sprzętu. Ja proponowałbym się jednak wstrzymać i najpierw wymienić co nieco w tym kompie (albo wymienić kompa ;)) Pozdro!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pietia..ten procek i tak by mi nie poszedł na tej płycie. A płyty nie będę 2 kupował.

Wojtek ...chyba zrobię tak jak piszesz... kupię a najwyżej będzie leżała. A co nie co w kompie to bym wymienił...tzn. zostawił tylko hdd i tą starą nagrywarkę jako zwykły Cd-rom a reszta out i new zakup :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym bral jakiegos neca

też polecam naca i chyba warto dopłacić te 35zł do lepszej nagrywarki

Powiem tak, na PIII 675mhz, 128mb sdram i mobo na VIA Apollo jest ciężko z dvd-rw (czasem komp się zawiesza podczas startu w momencie detekcji napędów (hdd i dvd na jednej taśmie), nagranie 4Gb to ok 40min, dvd-rw to Benq DW1640).

Ale wg. mnie na tym sprzęcie co podałeś jest szansa na poprawne działanie (choć czas wypalenia będzie znaczny).

a ja powiem tak na celeeronie 500mhz 192Sdram i nivida riva tnt2 model 64 :lol2: (na razie z niedlugo wymiana. podobno na core 2 duo E6600) a nagrywarka to NEC 7145 nic nie rwie a mam neta z neostrady, załączoną opere i aQQ wypala się ładnie niekeiedy zarwie na 1s a błędów nie ma... :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi