Skocz do zawartości
koti

Awaryjność Pamięci Twinmos

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem dzisiaj TwinMOS Dual Channel Kit 2x256. Kupiłem ze względu na cenę, bo za 130zł. Duala i tak mieć nie będę na tej płycie.

Chodzi mi o awaryjność, bo jedni są zadowoleni z tych kostek, a innym nie działa zbyt dobrze. Podobno są czasem problemy z NF2, ale nie mam się wtedy co martwić, bo moja płyta jest 2 technologie za NF2 ;)

Pamięci przechodzą normalnie memtesta, ale jak jest z tą wieczystą gwarancją? Serwis normalny, czy robią problemy?

Edit: Mają pracować zamiast elixira z podpisu w moim kompie. Jeżeli będzie konflikt ze spectekiem to pójdą do kompa brata i mają działać z elixirem 256mb.

Edytowane przez koti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Róznie bywa z awaryjnością jak trafiłes na dobra serię na kosciach MTeca to niepowinno byc tak źle i jeszcze pokręcisz trochę ja mam ( jak z podpisu ) i jestem zadowolony gwarancja podobno wieczysta ale niektóre serie miały tylko 24miechy :cry: z tego co pamietam to podobno na Abicie Nf7 były problemy i na niektórych kiepskich płytach nawet sie paliły po włożeniu :blurp: .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wieczysta gwarancja. Buhahahahahaha i co beda sprawdzali kto kupil pamieci i kiedy zmarl aby usunac je z bazy??

Wieczysta gwarancja oznacza ze macie gwarancje na tyle ile produkowane sa dane pamieci + rok. Wiec jezeli jutro zaprzestana ich produkcji to macie roczna gware. Jasne??

A najsmieszniejsze jest to ze zmienia jedna litere w nazwie i jest to juz nowy model

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze, to nie wiem jakie mam kości, ale i tak nie podkręce.

Powód?

Płyta główna obsługuje góra 266mhz ;)

Ogólnie jest stabilnie, 12 godzin bez zwiechy, a memtest przechodzi ok. Mogę sprawdzić jakie mam kości, ale nie zrobiłem tego od razu bo jest plomba na tych kościach, gdzie nie ma naklejki twinmosa. Jeżeli to pomoże to pamięć jest jednostronna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niby najmniej awaryjny alement a jednak dzis wlasnie zaniosłem jedną kość na serwis gwarancyjny, powodowała dziwne problemy ktore bardziej wskazywaly na zasilacz lub płyte...

pytałem o nie w tym wątku ( rstarty, zwiechy, wreszcie zero reakcji komputera):

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=210365

Był to ddr2 512mb dwustronna na M-tec...dobrze ze mam druga sprawna:)

i dobrze ze w ramach gwarancji wymieniają na nowa bez czekania 2 tyg:)(podobno bo jutro mam odebrac)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Ja mam obie kości mtec'i. Jedna ma już chyba ze dwa lata a druga prawie pół roku. Obie działają dobrze, ale jest problem z tą starszą, te złote styki (dwa) zrobiły sie srebrne, wygląda jak nadpalenie czy coś ale działają dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wieczysta gwarancja. Buhahahahahaha i co beda sprawdzali kto kupil pamieci i kiedy zmarl aby usunac je z bazy??

Wieczysta gwarancja oznacza ze macie gwarancje na tyle ile produkowane sa dane pamieci + rok. Wiec jezeli jutro zaprzestana ich produkcji to macie roczna gware. Jasne??

A najsmieszniejsze jest to ze zmienia jedna litere w nazwie i jest to juz nowy model

LoL Przecież o tym mówie pojęcie "wieczysta" tak mi się powiedziało bo i tak pisze na karcie gwarancyjnej niżej "że jest to okres w który produkowane są pamięci" (nie wiem skąd wziełeś ten rok) co nie zmienia faktu, ze jest to najmniej awaryjny element w kompie ;/

Edytowane przez gutman1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam 2 x 256 TwinMOS'a na kościach MTec'a. Kości mają 1.5 roku. Ostatnio coś się dziwnego działo z kompem (nie przechodził SuperPI 1M) więc wziołem MemTEST 86 i dawaj, testujemy. Po ~30 minutach (2 pass) łączna liczba błędów wynosiła 19251.

Z braku czas przetestowałem tylko obie kości naraz, na testy pojedyńczych modułów muszę znaleść czas.

Jak interpretować ten wynik? Nie znam się ale chyba jest tragicznie :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LoL Przecież o tym mówie pojęcie "wieczysta" tak mi się powiedziało bo i tak pisze na karcie gwarancyjnej niżej "że jest to okres w który produkowane są pamięci" (nie wiem skąd wziełeś ten rok) co nie zmienia faktu, ze jest to najmniej awaryjny element w kompie ;/

Przeczytaj jeszcze raz co napisalem :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszytkie 3 pamiątki po 512 MB są na kościach mtec'a.Dwie pierwsze mają również gdzieś po 1.5 roku ,a ta co ostatnio dokupiłem na allegro (za 69 zeta ) ma nawet ze dwa lata. Testowałem memtestem jeszcze dzisiaj po tym jak przeczytałem ten temat. Zero błędów.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to by się reguła potwierdziła.

Przetestowałem dziś osobną każdą z dwóch kości (CADT i AADT) i co się okazało. MemTEST'a przechodzi bezbłędnie tylko AADT. SuperPI, 1M i 16M przechodzą obie ale dobiero zabawa w przekładanie kościami w slotach sprawiła, że SuperPI przechodzą razem (dual).

Czas pomyśleć o jakich nowych pamiątkach...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja na swoje twinmosy nigdy nie narzekałem...a wiecznie chodziły przynajmniej na 255MHz [3.3V]... jeśli na kościach pisze MTec to można spać spokojnie

//EDIT ... kości stare jak świat bo bh-6... i to jeszcze z drugiej ręki ..

Edytowane przez RepsOn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Wiem, ze to stary temat, ale dla jesli ktos by przegladal napisze cos o moich pamieciach Twinmos na kosciach Mtec'a. W kompie mialem 3 kosci 1xTwinmos(mtec0 256mb, 1xtwinmos(mtec) 512mb i 1x 256 kingston. Po roku pracy (pamieci pracowaly na 233mhz), Twinmosy poszly do smieci. Kingston dalej dziala, ale na zanizonych taktowaniach. Wszystkie pamieci to 400mhz 2.5cl z serii value.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi