Skocz do zawartości
malkovich

Jak Długo Startuje Raid Na Nowych Płytach?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czy jak w przypadku super hardware'owego kontrolera RAID (zazwyczaj takie urządzenia mają swój BIOS) start systemu jest opóźniany o kilka sekund na wyszkunanie dysków podpiętych do macierzy?

Czy na płytach z NF4, NF5 po ustawieniu dysków w BIOSIE jako macierzy RAID dużo czasu mija do momentu aż zacznie się system ładować? czy jest to niezauważalne?

pozdr

Edytowane przez malkovich

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy na płytach z NF4, NF5 po ustawieniu dysków w BIOSIE jako macierzy RAID dużo czasu mija do momentu aż zacznie się system ładować? czy jest to niezauważalne?

Mam macierz SATA RAID na NF4

Kontroler SATA RAID ma własny BIOS, gdy kontroler jest włączony jego BIOS potrzebuje kilka sekund na "zgłoszenie się" Ile to trwa? Nie zwróciłem uwagi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3s, 6s, 10s, 0,5min ? ;-)

nie wiem czy wzrost wydajności RAID vs nonRAID jest wart "dłuższego" łądowania się systemu ;-)

też chcę spiąć 2 80-tki w RAID0. i tu mam pytanie - miałeś kiedyś windowsa w raidzie na np. 80% pow dysków a na reszcie 20% linuxa w raidzie? myślisz, że to jest możliwe?

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3s, 6s, 10s, 0,5min ? ;-)

nie wiem czy wzrost wydajności RAID vs nonRAID jest wart "dłuższego" łądowania się systemu ;-)

też chcę spiąć 2 80-tki w RAID0. i tu mam pytanie - miałeś kiedyś windowsa w raidzie na np. 80% pow dysków a na reszcie 20% linuxa w raidzie? myślisz, że to jest możliwe?

pozdr

ehh jakieś 0,5s ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zalezy w jaki sposób ktoś korzysta z komputera. Mi dłuzsze ładowanie systemu nie przeszkadza bo i tak komputer włączam raz dziennie i wyłaczam dopiero w nocy(tyle ze nie mam raida, tylko dysk sata podłączony do kontrolera sata/raid z via).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ehh jakieś 0,5s ...

no powiedzmy 3 do 5 sekund

wiec taka rozznica w czasie odpalania sie windy nie jest warta wogole zwracania na nia uwagi

natomiast na raidzie zyskuje sie dosc sporo

szczegolnie jak dzialasz na duzych plikach

oraz podczas wczytywania gier tez mozna zuwazyc roznice

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi