Skocz do zawartości
sq7btu

Gf 6200

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Nie piszę postu w dziale kart graficznych, gdyż wydaje mi się że dla znających się na rzeczy będą to podstawowe zagadnienia.

Mam kilka pytan dotyczących karty GF 6200 jaka jest w komputerze mojego synka. Miałem mało styczności z nVidią, raczej ATI. Karta działa, ale są z nią pewne problemy. Do tej pory nie przeszkadzało mi to, nawet nie zwracałem uwagi, ale jednak dzisiaj przyszedł kres.

Po pierwsze sterowniki - detonatory. Kiedys ściągnąłem z sieci najnowsze, zainstalowałem i.... karta działa, ale wywala się na 3dMarku 2003 w teście "nature". Na sterach od producenta (dużo niższy numer, czyli chyba dużo starsze) przechodzi test. Ściągnąłem więc bardzo dużo detonatorów, i sukcesywnie wgrywałem po "oczku" w dół i sprawdzałem test "nature" Ale to była mordercza praca. W końcu udało mi się znależć taki na którym karta chodzi bez problemu a jest wyższym numerem od wersji z płyty ze sterownikami karty. I tu pytanie - czemu nie chodzi na najnowszych i tylko w tym tescie? Zdawało mi się że nowsze sterowniki coś tam dokładają i karty działają ogólnie żwawiej (tak mam z 2 kartami ATI) Widocznie u nVidii jest inaczej.

I druga sprawa która mnie dzisiaj wkurzyła. Zmieniałem BIOS w tej karcie. Podkręciłem timingi pamięci, zwiększyłem częstotliwości pamięci i rdzenia (w bezpiecznym zakresie w jakim karta chodziła po podkręceniu softowym) i wgrałem BIOS. Niby wszystko OK, ale...

Dzisiaj syn dorwał się do gry SWAT 4 i po jej uruchomieniu na ekranie cuda. Karta myli kolory, wyświetla ich jakby tylko 16, zresztą tragedia, pokazuje jakieś wielokąty i inne cuda. Nie są to typowe artefakty jak przy przetaktowaniu - po prostu cały obraz do bani. Po wyjściu z gry do Win(XP) wszystko wraca do normy. Dzieje się tak tylko w tej grze, w innych jest OK. Po wyłączeniu komputera przez chwile było dobrze, później znów się skopało. Zmniejszyłem softowo taktowanie rdzenia i GPU, ale żadnych efektów. Teraz chodzą na nominale i zastanawia mnie to że nie poprawia się nic. A dużo wcześniej były identyczne problemy z grą "SONIC coś tam". Też jak grał, to po jakimś czasie karta mieszała kolory, ale wtedy pomagało zwolnienie pamięci i GPU. Teraz jak pisałem nie pomaga (SWAT 4).

Chłodzenie karty standardowe, ale dobrze działa,karta to jakiś PALIT.

Może jakieś wnioski co robić?. Zastanawia mnie czy to nie jest znów wina detonatorów, ale nie chce mi się znów bawić kilka dni w dobieranie. Kurcze z ATI nie mam takich problemów. Mogę też wgrać znów BIOS orginalny, zapisałem oczywiście, ale jak to stery to nie pomoże. Może miał ktoś takie problemy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli temat dotyczy karty graficznej ( nie chce mi sie nawet czytac twojego zalosnego posta ) to powinien byc w dziale karty graficzne ! ! A nie chce mi sie nawet go czytac bo jest prawie tak samo dlugi jak twoja sygnaturka ktora widze ze bardzo chciales sie pochwalic.... Jesli chodzi o problem to polecam szukajke i garnek zupy i powodzenia w szukaniu ! prawie napewno taki temat byl juz poruszany ! A jak nie to przynajmniej inna wiedze zdobedziesz podczas poszukiwan ! Jak nie bedzie to wroc i jeszcze raz napisz ( tylko tym razem w poprawnej kategorii ) o co ci chodzi ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@tazikk pojechałeś z nim bo jest początkujący ?? To jest czysty spam ... na drugi raz pomysl zanim coś napiszesz ... głupotą było samo napisanie , że nie czytałem ale spadaj ....

OT off

Słuchaj ... detonatory , są optymalizowane , żeby karty z okresu wydania detonatora ( te najnowsze ) działały optymalnie , a 6200 to starsza karta, więc nowe są optymalne do seri 7XXX . Np. do mojego 5200 optymalne są 62.xx na innych osiągi spadają ... Najlepsze sa alternatywne stery omegi ( wnioskuje , ze sam poszukasz ) . Jak mu (GPU)przywaliłeś jakieś wysokie takty , to procesor mógł ulec uszkodzeniu , albo coś z chłodzeniem ( pasta za stara , osuniecie się radiatora ... ) albo , naprawde , coś z gpu ....A ten bios ? Czasami nie było tam wpisanych wyższych domyslnych taktów ? Spróbuj na starym biosie . Pozdr ... ( na przyszłość , tego typu sprawy do kart graficznych , tutaj ludzie nie wiedzą , jak płyte główną wyciągnąć i topiki wala, i twierdzą , że kabel mobo<->psu jest przyczepiony na stałe do mobo ... karzdy się uczy ... nikt geniuszem się nie urodził ... ;d)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pc3: IBM NetVista PIII 1400 Tualatin; płyta IBM; Mem 512 MB SDRAM PC133; HDD Seagate Baracuda 80 GB ATA 133; DVD-ROM LG; GF 6200; Zasilacz 150 W IBM; LCD IBM 15

Jezeli mowa jest o tym kompie, to poprostu zasilacz moze nie wyrabiac. Na znacznie gorszym kompie od tego musialem miec 300w dla gf4mx 4000 128 mb inaczaj na 200w raz gry chodzily, a raz wywalalo rozne kolory itp...

@tazikk ej koles nerwy w konserwy i na eksport, a nie zasmiecasz tu forum.. Swoim postem pokazales kto jest lama...

Edytowane przez Sens

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli dobrze wyczytałem, to podkręciłeś timingi w karcie. Jeśli przesadziłeś, to zmiana prędkości GPU czy pamięci nic nie zmieni. Timingi muszą być luźniejsze.

Druga sprawa, że może to być wina sterowników (może akurat ta wersja ma problemy z tą grą) lub samych ustawień. Nie wiem dokładnie jakich, bo moja karta jest 4 generacje do tyłu i nie mam styczności z ustawieniami kart graficznych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi