Skocz do zawartości
=StiG=

Dwa Systemy Na Oddzielnych Partycjach

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mój problem polega na tym, że potrzebuje mieć windowsa 98SE na partycji D.

Aktualnie mam XP Pro na C i obie partycje są Fat 32. Nie wchodzi w gre żadne formatowanie. Szukałem w internecie jak to zrobić i są jakieś tam opisy albo wypowiedzi na forach na ten temat, ale tak nie dokońca wszystko rozumiem. Wyczytałem coś że trzeba ukryć partycje czy tam coś... ale ja niewiem jak to zrobić. W związku z tym prosiłbym kogoś żeby mi opisał dokładnie jak to zainstalować.

ahaa.. jeszcze jedno... na dysku D: mam piosenki i różne instalki... i niechciałbym żeby to wszystko poszło się ******* ale jest tam troche miejsca na tego 98SE.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe jest to co piszesz, bo nie bardzo wiem, jak system oparty na DOS da się zainstalować na partycji rozszerzonej/dysku logicznym.

Trzeba by:

- z poziomu np. Partition Magic (o ile jest taka możliwość w tym programie) zmienić typ partycji na podstawowy

- następnie ukryć pierwszą partycję

- zainstalować system 98SE na drugiej (która wtedy będzie pierwszą)

- a na koniec zainstalować jakiś boot manager, który w przypadku wyboru Win98 będzie ukrywał pierwszą partycję

Generalnie dużo zachodu i duże ryzyko utraty danych przez niewłaściwe posługiwanie się narzędziami dyskowymi.

A można w ogóle wiedzieć, do czego potrzebny jest Ci ten system? W 99% przypadków może go swobodnie zastąpić Windows XP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiedziałem, że wyskoczysz z jakimś prostym sposobem. :P

O ile teoria niby prosta, o tyle w praktyce może być trudniej. Potrzebne tutaj dane to:

- zrzut MBR do pliku (polecnie lub program)

- zapis do boot.ini (konkretny przykład)

Edit:

Ponieważ sam się bawiłem w takie kombinacje alpejskie, to przeszukałem swoje zasoby dyskowe pod tym kątem...

Jeśli więc chodzi o zapis MBR do pliku, to generalnie można użyć: MBR, MBRTOOL, MBRWORK, WinImage.

Problem jednak w tym, iż w MBR zawiera się także (poza kodem startowym) opis partycji. Jeśli więc wrzucimy cały MBR z jednej partycji na drugą, to taka partycja nie będzie dostępna z poziomu żadnego systemu, a programy diagnostyczne mogą ją uznać za uszkodzoną. Potrzebny jest więc program, który potrafi odróżniać części składowe MBR. Nie wiem, jak z tym radzi sobie debugger - czy polecenie, o którym mowa, uwzględnia taki stan rzeczy.

I jeszcze przydatne linki (część po angielsku):

http://forum.chip.pl/viewtopic.php?p=28227

http://www.bcpl.net/~dbryan/directboot.html

http://www.jeffborders.com/techdocs/boot-sector-debug.html

Edytowane przez ULLISSES

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, ale ja i tak nic z tego nie zrozumiałem... nieznam się aż tak, niewiem co to jakieś debugi, mbr, sektory startowe.. coś tam. A co dopiero wyciągać jakieś sektory jak niewiem co to jest.

Chciałbym żeby ktoś mi to opisał krok po kroku jak wykonać całą taką instalacje, co gdzie kliknąć itp.

Z góry dziękuje!

Ahaa!! a na Tweaku zadałem to samo pytanie i ktoś mi napisał coś takiego:

1. Instalujesz Win 98SE na partycji D:

2. Konfigurujesz, sterowniki itd.

3. Nie przejmujesz sie ze nie widzi ci/nie działa Windows XP

4. Wrzucasz płytke z Windowsa XP

5. Dochodzisz do okienka wyboru partycji do zainstalowania Windowsa (XP)

6. Wybierasz partycje z Win XP i dajesz napraw

7. Czekasz

8. Działasz podczas instalacji (strefa czasowa, klucz)

9. Powinieneś sie cieszyć z działania obydwóch Windowsów.

Czyli całkiem inny sposób, to ponoć był artykuł z ENTER-a. Tylko niewiem czy tego windowsa można zainstalować tak poprostu bootując z dyskietki startowej i zadziała... bo jak czytałem na jakiś stronach to wszędzie pisze coś z ukrywaniem tej drugiej partycji.

:blink: co o tym myślicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opisany sposób działa wyśmienicie, jeśli instalujemy 98 na dysku C. Jeśli zainstalujesz na D (o ile w ogóle jest taka możliwość), to nie bardzo wiem, jak ten system sobie poradzi na partycji rozszerzonej.

Najprościej byłoby na jakimś VirtualPC/VMware tą przedstawioną teorię sprawdzić w praktyce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi