Assasinos Opublikowano 27 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2006 (edytowane) Tak jak w temacie Udało mi sie podkrecic procka z Ath 2000+ na 2600+ ( http://valid.x86-secret.com/show_oc?id=115950 ) FSB dalem na 166 i teraz jest tutaj moje pytanie czy ta kość pamięci wytrzyma dalsze podkręcanie??? Resztą się nie przejmuje bo to 200mhz ale ta 1 czy da rade? Pozdro! Edytowane 27 Sierpnia 2006 przez Assasinos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 27 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2006 Kilka MHz powinny polecieć - w razie problemów można napięcie podnieść lekko. Generalnie jednak daleko nie zajedziesz. Kręć co 5MHz i Memtest. Jak zacznie sypać błędami, to po 1 MHz w dół i za każdym razem test. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 27 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2006 A skąd my to mamy wiedzieć ziomuś? ;) Sam musisz sprawdzić czy poleci więcej czy już nie ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Assasinos Opublikowano 27 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2006 @ULISSES Płyta główna ECS M848A nie pozwala na podnoszenie napiec :/ A co do memtesta... Próbowałem i za każdym razem miałem błędy może po prostu wyjmę te kość i będzie probował dalej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość M@St3R Opublikowano 27 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2006 @ULISSES Płyta główna ECS M848A nie pozwala na podnoszenie napiec :/ A co do memtesta... Próbowałem i za każdym razem miałem błędy może po prostu wyjmę te kość i będzie probował dalej? No to nawet nie masz co dalej krecić :wink: Zmień płytę na taką z możliwościa zmiany napięcią lub włóż inną kostke ramu (400 mhz) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Assasinos Opublikowano 27 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2006 Bez tej kostki udało mi sie max na 175 bez zmiany Voltów :) Potem juz nie rusza komp :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 27 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2006 Ej ale co wy gadacie żeby odrazu mobo zmieniał, skąd wiesz że nie ma po co kręcić, skąd wiecie że ta druga kostka nie poleci wyżej jak jej się timingi naprzykład zluzuje na przykład? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Assasinos Opublikowano 27 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2006 Daje Screeny: Kosc 1: http://img204.imageshack.us/img204/8752/kosc1km5.png Kosc 2: http://img204.imageshack.us/img204/9807/kosc2yz0.png Kosc 3: http://img236.imageshack.us/img236/6985/spd1666dk9.png Timingami strasznie sie różnią :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 27 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2006 (edytowane) Na początek to odczytaj oznaczenie płyty nadrukowane na niej. To, co podaje CPU-Z to oznaczenie jednego z chipów na tej płycie - w bazie ECS nie ma takiego modelu. Płyta oparta jest na SiS. Powstaje więc pytanie, czy ma blokadę PCI/AGP. Jeśli nie ma (a prawodopodobnie tak jest), to właśnie brak tej blokady powoduje problemy przy 175MHz. Nie wyrabiają urządzenia w kompie. Pozostaje zmiana płyty lub pozostanie przy bezpiecznych 166MHz. Co ciekawe, mój Palomino także zatrzymuje się przy 175. U mnie zmiana napięcia ogranicza się do "Normal/Auto/High" (cokolwiek znaczy ostatnia opcja). Generalnie jednak dalej jak 175 nie pojadę, bo nawet jeśli system się włączy, to programy się sypią - np. Opera i Winamp. Edit: Rzuciłem okiem do google i wychodzi na to, że jest blokada (płyta to zapewne jakaś odmiana K7S8X). Pozostaje więc to samo, co w moim przypadku - drutmod na podniesienie napięcia. Możnaby też powalczyć z mnożnikiem, aby ciągnąć do 200MHz i dalej. Edytowane 27 Sierpnia 2006 przez ULLISSES Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Assasinos Opublikowano 28 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2006 Na tej Mobo nie ma mnożników nawet :/ Probowalem flashowac na nowego biosa, to tez ma zablokowane :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość M@St3R Opublikowano 28 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2006 Na tej Mobo nie ma mnożników nawet :/ Probowalem flashowac na nowego biosa, to tez ma zablokowane :/ Hmm a czego ty sie spodziewasz po jakimś syfiasstym ECS ? Że będziesz miał możliwość zmiany mnożników ? :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość RaDdD Opublikowano 28 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2006 Na tej Mobo nie ma mnożników nawet :/ Probowalem flashowac na nowego biosa, to tez ma zablokowane :/ poszukaj, może są jakieś zmodowane biosy :-P :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Assasinos Opublikowano 28 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2006 poszukaj, może są jakieś zmodowane biosy :-P :D Czytac nei umiesz?? Napisalem ze sie flashowac nie da :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość M@St3R Opublikowano 28 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2006 (edytowane) poszukaj, może są jakieś zmodowane biosy :-P :D Nie ma Czytac nei umiesz?? Napisalem ze sie flashowac nie da :/ Nie rozumiesz że z niczego nie zrobisz czegoś ? Na twojej mobo nie ma możliwości zmiany mnoznika i nie bedzie.... omg :mur: Edytowane 28 Sierpnia 2006 przez M@St3R Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Assasinos Opublikowano 28 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2006 TO rozumiem i nei musisz mi tlumaczyc! Koledze RaDdD wytlumaczylem, ze po co mam szukac zmodowanych biosów, skoro i tak ich nie moge wgrac xD I po co sie tak odrazu unosic? :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość M@St3R Opublikowano 28 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2006 (edytowane) OT: Dobra juz sie uspokoiłem :D Edytowane 29 Sierpnia 2006 przez M@St3R Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 28 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2006 Pierwsza rzecz, to ustalmy model płyty - to, że to jest ECS o niczym jeszcze nie świadczy! Druga sprawa. Zmiana mnożnika może być niedostępna, gdy płyta "widzi", że zmiana mnożnika jest zablokowana. Tak jest na niektórych płytach - np. na mojej. A na koniec, to nie słyszałem jeszcze o braku możliwości flashowania biosu. Owszem, są takie blokady, ale włącza i wyłącza się je z poziomu biosu - "CMOS Write Protection" (lub podobnie). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Assasinos Opublikowano 28 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2006 (edytowane) Screen do Everesta :) Nie znalazlem opcji którą podałeś. Tam gdzie sie urywa na 08... ma byc 08/21/2003 Edytowane 28 Sierpnia 2006 przez Assasinos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 28 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2006 Jak widać, Everest nie radzi sobie z tym. Z drugiej jednak strony jest link "Informacje o produkcie". Kliknij i sprawdź, do jakiego modelu prowadzi. Jeśli dostaniesz info "nie znaleziono produktu" lub podobne, to zostaje proste i skuteczne rozwiązanie. Ściągnięcie obudowy i zobaczenie, co jest napisane na płycie. Szukaj 5-literowego oznaczenia w stylu K7S8X. Wszystko, co jest napisane w pobliżu oznaczenia także jest ważne - np. "Rev 1.0", "Ver 1.0" itp. Oznaczenia często są umieszczane nad gniazdem AGP lub pomiędzy gniazdami PCI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 28 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2006 &%^&$%(%)*$#&^, zeby nie wiedziec nawet jaką sie ma płyte... http://www.pcchips.com.tw/PCCWeb/Products/...=16&LanID=0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 28 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2006 (edytowane) 1. Bios: http://www.pcchips.com.tw/PCCWeb/Products/...DetailName=BIOS 2. Instrukcja: http://www.pcchips.com.tw/PCCWeb/Products/...tailName=Manual 3. Opcja w bios dotycząca ochrony flashowania: Advanced Chipset Setup->BIOS Write Protect This option protects the BIOS from accidental corruption by unauthorized users or computer viruses. When enabled, the BIOS’ data cannot be changed when attempting to update the BIOS with a Flash utility. To successfully update the BIOS, you’ll need to disable this BIOS Write Protect function.Domyślnie ochrona jest wyłączona. 4. Brak opisu podzielników sugeruje istnienie blokady PCI/AGP. Można się bawić. 5. Daje do zastanowienia: CPU Vcore Voltage (1.488 V) This item allows you to adjust the processor’s core voltage to give it a small boost. DDR Memory Voltage (1.792 V) This item allows you to adjust the DDR memory voltage. Edytowane 28 Sierpnia 2006 przez ULLISSES Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Assasinos Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Wiec biosa mam !! i jak flashowac tez wiem, ale wsadzam dyskietke i wpisuje komende a potem wyskakuje kolorowe okienko i pisze Flashing is Disabled on your MotherBoard :/ I w tym problem. Przeszukalem caaaaaalutki bios nic o tej opcji :/ A p Mobo nic nie ma :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Moze jakas zworka jest na mobo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2006 To jakiś "wynalazkowaty" bios. Może niektóre opcje są ukryte - żeby je zobaczyć trzeba wcisnąć Ctrl + F2, lub jakąś inną kombinację klawiszy (tak jest ostatnio w AMI). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2006 a w sekcji: "Advanced Chipset Setup" masz opcję "BIOS Write Protect"? bo w manualu jest taka opcja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Assasinos Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Tak mam i mam tam Disabled :/ Fotki zrobilem dodam jutro bo dzisiaj necik cos nie daje rady ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Proponuję zrobić reset ustawień bios i wtedy próbować. Zworki blokady bym się raczej nie spodziewał, skoro jest taka opcja w bios. 2 zabezpieczenia dla jednej opcji to już lekka przesada. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Assasinos Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 (edytowane) Dodaje 2 zdjecie bo wczoraj nie weszlo ;) Da sie zresetować bios nie wyjmując baterii? :> Edytowane 30 Sierpnia 2006 przez Assasinos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...