Skocz do zawartości
Assasinos

Czy Wytrzymają Pamięci

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak w temacie Udało mi sie podkrecic procka z Ath 2000+ na 2600+ ( http://valid.x86-secret.com/show_oc?id=115950 ) FSB dalem na 166 i teraz jest tutaj moje pytanie czy ta kość pamięci wytrzyma dalsze podkręcanie??? Resztą się nie przejmuje bo to 200mhz ale ta 1 czy da rade?

Dołączona grafika

Pozdro!

Edytowane przez Assasinos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ULISSES

Płyta główna ECS M848A nie pozwala na podnoszenie napiec :/

A co do memtesta... Próbowałem i za każdym razem miałem błędy może po prostu wyjmę te kość i będzie probował dalej?

No to nawet nie masz co dalej krecić :wink: Zmień płytę na taką z możliwościa zmiany napięcią lub włóż inną kostke ramu (400 mhz)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na początek to odczytaj oznaczenie płyty nadrukowane na niej. To, co podaje CPU-Z to oznaczenie jednego z chipów na tej płycie - w bazie ECS nie ma takiego modelu.

Płyta oparta jest na SiS. Powstaje więc pytanie, czy ma blokadę PCI/AGP. Jeśli nie ma (a prawodopodobnie tak jest), to właśnie brak tej blokady powoduje problemy przy 175MHz. Nie wyrabiają urządzenia w kompie. Pozostaje zmiana płyty lub pozostanie przy bezpiecznych 166MHz.

Co ciekawe, mój Palomino także zatrzymuje się przy 175. U mnie zmiana napięcia ogranicza się do "Normal/Auto/High" (cokolwiek znaczy ostatnia opcja). Generalnie jednak dalej jak 175 nie pojadę, bo nawet jeśli system się włączy, to programy się sypią - np. Opera i Winamp.

Edit:

Rzuciłem okiem do google i wychodzi na to, że jest blokada (płyta to zapewne jakaś odmiana K7S8X). Pozostaje więc to samo, co w moim przypadku - drutmod na podniesienie napięcia. Możnaby też powalczyć z mnożnikiem, aby ciągnąć do 200MHz i dalej.

Edytowane przez ULLISSES

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tej Mobo nie ma mnożników nawet :/ Probowalem flashowac na nowego biosa, to tez ma zablokowane :/

Hmm a czego ty sie spodziewasz po jakimś syfiasstym ECS ? Że będziesz miał możliwość zmiany mnożników ? :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tej Mobo nie ma mnożników nawet :/ Probowalem flashowac na nowego biosa, to tez ma zablokowane :/

poszukaj, może są jakieś zmodowane biosy :-P :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poszukaj, może są jakieś zmodowane biosy :-P :D

Nie ma

Czytac nei umiesz?? Napisalem ze sie flashowac nie da :/

Nie rozumiesz że z niczego nie zrobisz czegoś ? Na twojej mobo nie ma możliwości zmiany mnoznika i nie bedzie.... omg :mur:

Edytowane przez M@St3R

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsza rzecz, to ustalmy model płyty - to, że to jest ECS o niczym jeszcze nie świadczy!

Druga sprawa. Zmiana mnożnika może być niedostępna, gdy płyta "widzi", że zmiana mnożnika jest zablokowana. Tak jest na niektórych płytach - np. na mojej.

A na koniec, to nie słyszałem jeszcze o braku możliwości flashowania biosu. Owszem, są takie blokady, ale włącza i wyłącza się je z poziomu biosu - "CMOS Write Protection" (lub podobnie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak widać, Everest nie radzi sobie z tym. Z drugiej jednak strony jest link "Informacje o produkcie". Kliknij i sprawdź, do jakiego modelu prowadzi.

Jeśli dostaniesz info "nie znaleziono produktu" lub podobne, to zostaje proste i skuteczne rozwiązanie. Ściągnięcie obudowy i zobaczenie, co jest napisane na płycie. Szukaj 5-literowego oznaczenia w stylu K7S8X. Wszystko, co jest napisane w pobliżu oznaczenia także jest ważne - np. "Rev 1.0", "Ver 1.0" itp. Oznaczenia często są umieszczane nad gniazdem AGP lub pomiędzy gniazdami PCI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Bios: http://www.pcchips.com.tw/PCCWeb/Products/...DetailName=BIOS

2. Instrukcja: http://www.pcchips.com.tw/PCCWeb/Products/...tailName=Manual

3. Opcja w bios dotycząca ochrony flashowania: Advanced Chipset Setup->BIOS Write Protect

This option protects the BIOS from accidental corruption by unauthorized users or computer viruses. When enabled, the BIOS’ data cannot be changed when attempting to update the BIOS with a Flash utility. To successfully update the BIOS, you’ll need to disable this BIOS Write Protect function.

Domyślnie ochrona jest wyłączona.

4. Brak opisu podzielników sugeruje istnienie blokady PCI/AGP. Można się bawić.

5. Daje do zastanowienia:

CPU Vcore Voltage (1.488 V)

This item allows you to adjust the processor’s core voltage to give it a small boost.

DDR Memory Voltage (1.792 V)

This item allows you to adjust the DDR memory voltage.

Edytowane przez ULLISSES

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi