Skocz do zawartości
maciejko1

Cała Prawda O Arctic Cooling Pro Tc !

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Kupiłem 2 wentylatorki Arctic Cooling Pro TC. W zamierzeniu mialy wiac na procesor zamiast boxowego coolera i w zasilaczu Codegen 300W który chodzi jak stary ruski traktor.

Pierwsze wrażenia w miare pozytywne. Przy otwartej obudowie to 46C w stanie spoczynku. Nie wiem czy to wiele bo mam Athlona XP2400+ podkreconego na 2,2ghz. Nie wiem czy przy zamknietej obudowie w stresie nie przekorczy temperatura za wiele.

Druga sprawa to zasilacz. Mam dziwne wrazenie ze nie ochlodzi mi ten arctic zasilacza bo obecny wiatrak wyrzuca cieple powietrze za zasilki a arctic slabo ciagnie powietrze. Musialbym jedynie ustawic nawiew na wewnatrz zasilacza. Co o tym sądzicie??

Czy jest mozliwosc przerobienia tego wentylatorka zeby ustawic na stale wysokie obroty i zeby TC wylaczyc????

Na dniach napisze moje dalsze uwagi i prosilbym o jakies porady:)

z gory dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wywalasz tą mała, zielona czujke, laczysz dwa kabelki i po sprawie

i wtedy uzyskujesz pełną jego prędkość żegnając się z ( względną ) ciszą - tak tylko uprzedzam :P Edytowane przez Luk3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i wtedy uzyskujesz pełną jego prędkość żegnając się z ( względną ) ciszą - tak tylko uprzedzam :P

Ewentualnie podłączasz pod 7V i jest względny kompromis...

aha a w jaki sposób to podlaczyc pod te 7v?? sorka ale kompletnie sie na tym nie znam. A sądzicie ze ten arctic w oryginale nie schlodzi proca i zasilacza????? Np na procku mam okolo 1700 obrotow.

12V z wentyle w 12V w molexie, masa z wentyla w 5V w molexie i masz 7V. Edytowane przez hary86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha a w jaki sposób to podlaczyc pod te 7v?? sorka ale kompletnie sie na tym nie znam. A sądzicie ze ten arctic w oryginale nie schlodzi proca i zasilacza????? Np na procku mam okolo 1700 obrotow.

http://ilubek.republika.pl/obudowa.html można jeszcze jak masz dwa identyczne wentyle pod dowolnego molexa czy wyjscie na mobo szeregowo na 6 V

zależy jaki radiator jest pod wentylem - ja mam pentaka miedzio aluminiowego 80 i na 7 V ma 1850 rpm 80 mm wentyl sobie radzi z bartonem na 2,1Ghz ale pomaga mu 90 mm na 5 V kręcacy się 1500 rpm ... no i zasilka 120 m też tam zabiera co nieco powietrza ..

radzi sobie tzn ma poniżej 55 stopni w każdej sytuacji i temperaturze

wejdź tu

Edytowane przez Luk3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe, przeciez ten codegen sie spali zaraz :) ja tak mialem po zalorzeniu arctica rano to na wieczór juz zasilki nie było :lol: :lol:

LITOSCI!!!

//Orgiusz

EDIT: no co;], juz poprawione

Edytowane przez teat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kiedys wymienialem w zasilaczu ( no-name, jakby chcial ktos wiedziec to wyczytalem na nim EPS-300 ATX ) wentylator na Qoltec Super Silent Fan / 1700RPM, 18 db(A) / i cos bardzo głosno mi chodzi zauwazylem :D czy jak wymienie go na Arctic Cooling Pro TC to bedzie ciszej ? no i czy sie nie spali ;]

Podlaczalem Pro TC do mobo i przy temperaturze pokojowej ( ~1500RPM ) to on prawie nieslyszalny, a na stronce piszą ze on 10-23 db(a), to w zasilaczu na ilu bedzie chodzil obrotach ?

Wywalasz tą mała, zielona czujke, laczysz dwa kabelki i po sprawie

ktore łącze kabelki ?

EDIT: dobra skapnolem sie, zrobie jak 'kazał' Orgiusz :)

To u mnie działał neotec x3800 na arcticu (z rezystorem) przez rok. Później zmodyfikowałem go, wywaliłem rezystor, na stałe 5v + zrobiłem system "dual fan"

tak sie sklada ze znalazłem 3xPro TC, jak konstrułowac 'dual fan' i czy to powoduje cichszą prace ? Edytowane przez sesq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kiedys wymienialem w zasilaczu ( no-name, jakby chcial ktos wiedziec to wyczytalem na nim EPS-300 ATX ) wentylator na Qoltec Super Silent Fan / 1700RPM, 18 db(A) / i cos bardzo głosno mi chodzi zauwazylem :D czy jak wymienie go na Arctic Cooling Pro TC to bedzie ciszej ? no i czy sie nie spali ;]

Podlaczalem Pro TC do mobo i przy temperaturze pokojowej ( ~1500RPM ) to on prawie nieslyszalny, a na stronce piszą ze on 10-23 db(a), to w zasilaczu na ilu bedzie chodzil obrotach ?

ktore łącze kabelki ?

EDIT: dobra skapnolem sie, zrobie jak 'kazał' Orgiusz :)

tak sie sklada ze znalazłem 3xPro TC, jak konstrułowac 'dual fan' i czy to powoduje cichszą prace ?

normalnie, taki dual fan system da rade każdemu zasilaczowi (no dobrze, przesadziłem, ale do 500W to bez probleu). Ja zrobiłem to w następujący sposób -> w obu arcticach wywaliłem rezystor, następnie jeden wsadziłęm w oryginalne miejsce wiatraka firmowego, następnie, z drugiej strony zasilacza zamontowałem 2 arctica, dałem grill (oczywiście wiatrak z grillem jest po zewnętrznej stronie obudowy zasilacza) i bezpośrednio oba wentyle podłączyłem pod 5v zasilacza :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jesli Arctic Cooling Pro TC nie udzwignie chlodzenia Codegen 300W i procka to jakie najlepiej kupic wentylatorki??? NIestety ograniczeniem są finanse. Cos do 20 zł by mnie interesowało. Jutro bede akurat w Media Markt to moze bym kupil :) .

ja tam wsadziłem do zasilłki 235W noname tego ac na 5v. Komp chodził przez miesiąc 24h na dobe, nadal działa a zasiłce nic nie jest.

Wiec nie ma sie czego bać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tam wsadziłem do zasilłki 235W noname tego ac na 5v. Komp chodził przez miesiąc 24h na dobe, nadal działa a zasiłce nic nie jest.

Wiec nie ma sie czego bać.

No tak, ale na jakim sprzecie? <_< a kolega tego codegena na jakim sprzecia ma?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Athlon xp 2400+ @2,2ghz, Asus A7V8X-X series, 768MB RAM, Gigabyte Radeon 9550 128MB 128bit, Seagate Barracuda 120GB 7200 8mb cache, nagrywarka dvd i cd do tego.

To chyba sie nie powinna spalic :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sporo myślałem jak wykorzystac te Arctici co kupiłem i chyba wymyślilem. Podam wam warianty ktore wymyslilem a jak mozecie to powiedzcie ktory bedzie najlepszy.

1. zamontowanie na procka Artctic Pro TC na radiator i drugi zaraz nad procesorem na obudowie. Wyciecie grill w codegenie i pozostawienie wolnej przestrzeni przez co wyraznie ciszej chodzi wentylator od zasilacza.

2. zamontowanie na procka Arctic Pro TC na radiator. W zasilaczu wyciecie grilla i dodatkowo zamontowanie arcitaca z tylu na zasilaczu lub polozenie go na radiatorach w zasilaczu.

3. Zamontowanie Arctica w zasilaczu jako wyciagajacego cieplo zamiast oryginalnego i zamontowanie drugiego arctica z tylu na zasilaczu. Na procesor dokupilbym tego samego arctica lub zalmana z 21db (2500obr)

To są te warianty. Moglibyscie mi pomoc?? i do tego mam jeszcze kilka pytan czy musze kupowac jakis inny grill czy moge jechac bez?? Czy musze ucinac czujnik temperatury w arcticu na procku czy moze byc z tym???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak tak, archeolog, archipelag, czy jak to sie tam nazywa ;) Nie bede zaczynac nowego tematu, a akurat na tego padlo, wiec tu napisze.

Na jakim min. napieciu startuje Fan Pro TC ?? Nie znalazlem tego na stronie producenta.

Dziubek widzę, że chyba kombinujesz coś ze swoją Delta 400W :lol: ?? jak tak to napisz jak sie potem sprawuje z innym wentylem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziubek widzę, że chyba kombinujesz coś ze swoją Delta 400W :lol: ?? jak tak to napisz jak sie potem sprawuje z innym wentylem

No swojej nie chciales spylic, to kombinuje :) Przerobilem na 2x80mm. Do srodka dalem Xilence, a z tylu Arctica, ale Xilence nie wstaje jak sie go nie pyknie lekko, wiec musze je zamienic miejscami. Jesli startuje na 3,8V to moze wstanie i nie bede musial osobno do plyty podpinac. A jak to jest Panowie. Zalozmy, ze wejscie na wentyl daje na poczatku 3V, wentyl nie wstaje, ale w miare rozgrzewania sie zasilki napiecie zaczyna rosnac i powiedzmy jak osiagnie 5V, to wentyl ruszy ?? Nie zepsuje sie cos, jak bedzie szlo to powiedzmy 3V i wentyl by sie nie krecil ? Mam nadzieje, ze mnie kminicie :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No swojej nie chciales spylic, to kombinuje :) Przerobilem na 2x80mm. Do srodka dalem Xilence, a z tylu Arctica, ale Xilence nie wstaje jak sie go nie pyknie lekko, wiec musze je zamienic miejscami. Jesli startuje na 3,8V to moze wstanie i nie bede musial osobno do plyty podpinac. A jak to jest Panowie. Zalozmy, ze wejscie na wentyl daje na poczatku 3V, wentyl nie wstaje, ale w miare rozgrzewania sie zasilki napiecie zaczyna rosnac i powiedzmy jak osiagnie 5V, to wentyl ruszy ?? Nie zepsuje sie cos, jak bedzie szlo to powiedzmy 3V i wentyl by sie nie krecil ? Mam nadzieje, ze mnie kminicie :P

Chcesz taki patent żeby wentyl startował jak sie zasiłka rozgrzeje czyli jak włączysz kompa to przez kilka minut sie nie kręci a potem zaczyna sie lekko kręcić.

Mialem kilka tych AC Pro TC i kiedyś jednego montowałem w zasiłce Megabajta.

Obecnie mam dwa takie na grafice i mam taki patent jaki Ty chcesz zrobić w zasilaczu. Wentylatory na 5V w chłodnej budzie nie startują, dopiero radiatory na grafice jak zrobią sie ciepłe to wentylatorki zaczynają sie kręcić.

--EDIT--

Ale do zasilacza raczej nie polecam tego wentylatorka. Wydajnością nie grzeszy i ciężko na nim panować. Pamiętam że dodatkowo regulowałem go regulatorem obrotów i przy starcie potrafił kręcić się na 900rpm a jak komputer sie nagrzał i było ciepło zwłaszcza latem to rozpędzał się do 1700rpm a wtedy to na pewno nie był cichy.

AC Pro TC sprawdza się tylko jak trzeba wywołać minimalny ruch powietrza bo wtedy jest niesłyszalny.

Edytowane przez mookie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi