Skocz do zawartości
Worms14

Najwydajniejsza Karta Graficzna Pci-ex

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie.

Proszę o rady w wyborze najwydajniejszej karty graficznej.

Miałem do tej pory GeForce 7900GT(470/1370) w SLI, dwie grafy były wykręcone na 650/1780, testy w SLI były robione na platformie AMD X2-3800+(3DM 2006 - 8736pts), jednak po przesiadce na C2D E6600, SLI przestało mnie cieszyć, aktualnie śmigam na jednej grafie(3DM2006 - 6568pts) i planuje przesiadkę na coś wydajniejszego. Chciałbym spróbować CrossFire, a dokładniej przymierzam się do X1950XTX, ale nie wiem czy do końca będzie to najwydajniejszą z możliwych konfiguracja. Czytam te wszystkie testy i głupieje.

Co wybrać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:lol: "Trochę" wydajniejszy od 7900GT... raczej te 30-40% różnicy w wydajności, już nie wspominając o 512mb vram w 1950xtx, to coś więcej niż "trochę".

A odnośnie pytania- w sumie nie ma co "głupieć" ;) Oczywistym jest, że ogółem najwydajniejsza w chwili obecnej jest gx2. Koniec, kropka. Jednak dużym plusem 1950tki jest AA + HDR i to ku tej vga bym się skłaniał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Całego kompa nie zamierzam zmieniać, bo już to zrobiłem, wiec się ukłonię w stronę X1950XTX. Trochę się obawiam, bo testy różnie pokazują raz wciąga wszsytko co starsze-CF, innym razem 7900GTX-SLI zamiata, zależy gdzie się artykuł przeczyta. Trzeba jeszcze wziąśc pod uwagę to, że X1950XTX będzie walczył z nieźle wykręconym 79GT.

Pozdro

Edytowane przez Worms14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz niby ma 580W i powinien starczyc, ale na jakies super OC na tej zasiłce bym nie liczył bo co tu duzo mowic U15 nie jest jakims wzorcem i sa od niego znacznie lepsze zasiłki. Ja przy takim sprzecie jak posiadasz/ bedziesz posiadał skusiłbym sie na Tagana U25 ;) ale na poczatek mozesz psrobowac na tym a nuz pojdzie :D

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jaki zasilacz najlepiejj ewentualnie zakupić, który wystarczy na ewentualne dalsze modernizacje?

GF 7950 GX2 mniej prodo pobiera od Radeona?

Owiele mniej bo 281W w burn w porownaniu do cf x1950xtx 430W. Edytowane przez ChrisG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Owiele mniej bo 281W w burn w porownaniu do cf x1950xtx 430W.

tyle, ze pisze o calym kompie. 2x 7950gx2 (quad)pobiera podona ilosc energii jak 2x x1950xtx, ale quada obcenie nie opali na innych plytach niz z chipsetem nv, jak juz opali to dziala toto jeszcze srednio.

przesiadanie sie na jedna 7950gx2 nie ma tez wiekszego sensu bo posiadane 2x 7900 OC byly mocniejsze. pozostaje na dzien dzisiejszy 2x x1950xtx i CF, tylko pytanie - czy to ma sens gdy za chwile (mies-dwa) ma wyjsc g80?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co nowego ma wprowadzić G80? Pewnie cena będzie zabójcza.

Czekam na tego X1950XTX i się doczekać nie mogę.

Cena nowego zasilacza też nie jest mała: Tagan TG700-U35 Easycon XL-900zł, w przeciągu roku czasu już 3 zasilacze miałem.

W dzisiejszych czasach wszystko strasznie goni do przodu, tak samo mogłem poczekać na Core 2 Quadro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co nowego ma wprowadzić G80? Pewnie cena będzie zabójcza.

Czekam na tego X1950XTX i się doczekać nie mogę.

trudno powiedziec czym dokladnie bedzie G80 - na pewno bedzie szybsze i zapewne bedzie DX10 ready ;)

oczywiscie, ze czekac mozna zawsze. w nieskonczosnosc. ale jezeli nie masz ochoty to bierz 2x 1950xtx, jeeli uda sie Tobie gdzies dostac karte master, ale chyba szybciej dostaniesz 2x 7950 GT. a moze 2x 7900gtx ? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SLI odpada na tej płycie, nie ma zamiaru używać modowanych sterowników. DX10 jest bardzo kuszący, ale do niego i tak jest potrzebna Vista, jeżeli się nie mylę, a ta nie szybko się ukaże na polskim rynku i z pewnością nie będzie mnie na nią stać.

Robię to z kilku powodów, 79GT wiadomo że był bardzo wadliwą grafą, nie wiem jak długo mi podziała, mogę ją dobrze sprzedać im dłużej czekam tym gorzej dla mnie, więcej będzie trzeba dołożyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup 2x 7950GX2 i mobo z dwoma portami (prawdziwymi) 16x z obsługą SLI 16x i do tego najnowsze stery. Będziesz miał najwydajniejszy na dzisiejsze czasy system graficzny. Pamiętaj o mocnym zasilacz ;)

tak, tylko ze za nic w swiecie nie pusci tego w SLI, bo do tego trzeba płyte glowna z obsluga Quad SLI. CO do grafy to radzilbym Ci sie zastanowic przez chwile oraz poczekac, az wejda karty z DX10, chociazby taki R600 i jak CI zalezy to kupic jego (nie ukrywam, ze sam czekam na niego i prawdopodobnie go kupię :) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na co stawiacie: Ati - R600, czy Nvidia - G80, co będzie lepsze wydajniejsze? Mogłoby w końcu Ati wypuścić jakiegoś potworka z prawdziwego zdażenia, jeżeli mowa o nowych grafikach.

Chyba zaczynam się zastanawiać.

Edytowane przez Worms14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

R600, będzie najwydajniejszą grafiką z serii G80, czego można się spodziewać po nowych grafikach Ati, może jakieś przecieki są, jakich cen?

Jeżeli taka jedna grafika - G80, mocno odstawi cała konkurencje w tyle to chyba zacznę się zastanawiać nad przeczekaniem tych dwóch miesięcy, ale co z Nvidią, zapowiedziała już coś co stanie do boju z G80?

kupuj 7950gx2, x1950xtx nie ma szans z tą kartą, a co do G80 to ja bym na twoim miejscu nie czekał z zakupem

ps.

skasuj te banialuki

Nvidia G80 I Ati R600

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=190084

Edytowane przez cavarr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

R600, będzie najwydajniejszą grafiką z serii G80, czego można się spodziewać po nowych grafikach Ati, może jakieś przecieki są, jakich cen?

Jeżeli taka jedna grafika - G80, mocno odstawi cała konkurencje w tyle to chyba zacznę się zastanawiać nad przeczekaniem tych dwóch miesięcy, ale co z Nvidią, zapowiedziała już coś co stanie do boju z G80?

naprawde zastanow sie dobrze, ja przed kilkoma dniami wrecz plonąłem od mojego napalenia na GF7950GX2, juz prawie składałem zamowienie na nią... ale forumowicze kazali mi sie dobrze zastanawiac i przestrzegali zeby jej nie kupowac... mowili bardzo dobrze. DO konfigu ktory sobie zlozylem, czyli:

Intel Core2 Duo E6300

Asus P5W DH Deluxe

Seagate 320GB Barracuda 7200 RPM SATAII 16Cache NCQ

Tagan 480W

Geil 2x1GB Dual DDR2 800MHz

LG SuperMulti DVD+/-RW LigthScribe

19" LG Flatron Panorama LCD

Chieftec Dragon Big Tower

kupie na okres 2-3 miesiecy zwykła grafike, czyli 7300GT i poczekam na rozwoj sytuacji, dopiero wtedy podejme decyzje ktorego demona kupic. Tobie polecam to samo, bo teraz akurat jestesmy ze tak powiem na przelomie technologii (DX9/DX10), wiec na zakup grafiki to trafilismy w bardzo kiepskie "czasy". Dlatego zakup karty za 300zł i poczekanie na rozwoj sytuacji uwazam za bardzo trafny pomysł, polecam Tobie to samo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz to mam dokładny mentlik w głowie, mimo wszystko teoretycznie mam zamówione X1950XTX do CFa, jednak problem jest z dostawą, jeżeli w tym tygodniu do czwartku dojadą to je łykam, jeżeli nie to będę się zastanawiał, co dalej. W każdym razie bardzo mnie denerwuje ta cała sytuacja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe, a uwazasz ze moja koncepca jest zla, czyli ze mam sie pchac teraz w GX2? uwazam ze nie ma narazie sensu, a poczekac zawsze mozna B-)

nie chodzi mi o "twoją koncepcję", tylko o to, że nie zareagowałeś na bzdury Worms'a14(cytując go), który nie wie co pisze

wg niego "R600, będzie najwydajniejszą grafiką z serii G80" :lol: , a nvidia będzie konkurować z G80 :lol:

chłopaki radzę wam przeczytać ten temat http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=190084 bo wasza wiedza w tym momencie jest zerowa

1. ATHLON 64 FX, a co do twojego konfiga to jest on nędzny:

jeśli zamierzasz podkręcać proca to ta płyta skutecznie zahamuje twoje zapędy, radze kupić Asus P5B Deluxe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi