Skocz do zawartości
Sid

Tania Drukarka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Tyle tutaj postów o tanich drukarkach. I mnie czeka taki zakup. Drukarka będzie mi potrzebna głównie do szkoły, czyli tekst będzie przeważał. Na starym Canonie S200x drukowałem kilka lat, w tym 11 książek... I coś już głowica pada... A głowica kosztowałaby tyle co nowa drukarka więc czeka mnie wybór. Jednak waham się co do wyboru.

Drukarki takie jak hp mają głowicę zintegrowaną. Po n-tym napełnieniu i wydrukowaniu k tysiecy kartek pada... Wtedy kupuje tusz i nie ma problemu....

Dotąd byłem przeciwnikiem(koszt eksploatacji wyższy gdy kupujemy nowe tusze). Ale z kolei jak zajade głowicę, która jest osobno to drukarka na śmietnik raczej, bo nie opłaca się kupować nowej głowicy...

Po przeglądnięciu forum znalazłem kandydata - Canona PIXMĘ... Ale w atramentówkach zasychają głowice... Więc jest jeszcze alternatywa - drukarka laserowa.

Do 300zł kupiłbym chyba jakąś cz-b. laserówke... A jak tam jest z kosztami eksploatacji? Bo jak już używam drukarki to ostro i na całego ;]

Czy też może brać tą PIXMĘ bo najlepszym wyborem jest i nie ma co sobie [gluteusa maksimusa] zawracać innymi?

Chyba że polecicie inne firmy - jestem otwarty...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podczepie się pod temat, gdyż moj problem jest właściwie identyczny jak Sida;] . Otóż - głowica w moim S200 zaschła (co prawda nie uzywałem drukarki z 4 miechy, ale i tak uwazam, ze to shit:>) i w serwisie powiedzieli, ze mogą ją wymienić za 200 zł :lol: . Wyśmiałem ich i zacząłem rozgladać sie za nową drukareczką - liczę, że pomożecie mi w wyborze ;) . Oto najważniejsze kryteria, jakie drukarka musi spełniac:

1) Cena do 300 zł (nie bede drukował duzo, wiec nie potrzebuje jakiegos super sprzetu, poza tym w domu mam jeszcze dwa kompy oprocz mojego i przy kazdym jest drukarka:> - dlatego nie piszcie postów w stylu: "dorzuć jeszcze stowe i kup to").

2) Niezawodność - po prostu nienawidzie, jak sprzet sie psuje (zazwyczaj dzieje sie to w najmniej odpowiednim momencie).

3) Niezawodność x 2 ;) - w związku z tym (patrz. moje doswiadczenia z Canonem) w gre wchodzą raczej tylko głowice zintegrowane z tuszem.

4) Szybkość wydruku - będe drukował głownie tekst i inne czarno-biale materiały, ale strony w kolorze równiez powinny byc wypluwane mozliwie szybko.

5) Jakość wydruku - nie chodzi mi tutaj o jakosc foto, tylko zeby kolorowe wykresy i takie tam ładnie wychodziły ;)

6) Koszty eksploatacji - im mniejsze, tym lepsze ;)

7) Wymiary - musi sie zmiescic na parapecie, ktory od zawsze pełni u mnie funkcje półki na drukarke ;) - głębia ok. 25 cm (oczywiście podajnik papieru moze wystawac) - Canon S200 mieścił sie idalnie;]

Jakie marki polecacie?

Z gory dzieki za rady :)

Edytowane przez und3r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi