MeoPL Opublikowano 13 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2006 (edytowane) Witam.Co wam wiadomo o nowym DX 10.Ja wyczytalem tyle, ze bedzie on dostepny tylko na Viste.Karty obslugujace DX 10 to odpowiednio uklad z nVidia G80 oraz z AMD/ATI R600.Dowiedzialem sie ze uklad G80 moze byc wypuszczony juz w listopadzie, a R600 w przeciagu listopada-stycznia.Wiadomo napewno, ze chipsety wypuszczone zostana razem z Vista lub troche przed nia.Jednak sa rowniez zle informacje.Mozliwe jest, ze owe karty beda potrzebowaly PCI-EXPRESS 2.0.Port jest juz produkowany i wyjdzie prawdopodobnie pod koniec 2006r. Serwisy pisza ze karty beda potrzebowaly 5GB przepustowosci, podczas gdy PCI-E 1.0 ma 2,5GB.Nie wiem jak z ta przepustowoscia, bo sie na tym nie znam.Miejmy nadzieje ze nowe uklady G80 i R600 beda wspolgraly z PCI-E 1.0 oraz 2.0, tak jak to bylo z niegdys z AGP. Prawdopodobnie filmik z DX10: http://gamershell.com/download_10801.shtml Czekam na wasze info/opinie. Pozdrawiam. Edytowane 13 Września 2006 przez MeoPL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 13 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2006 (edytowane) będą potrzebowały PCI-EXPRESS 2.0.Port :mur: Edytowane 13 Września 2006 przez -Caleb- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pat_Garrett Opublikowano 13 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2006 Ja nie wiem ale sie porobiło w dzisiejszych czasach. Założę się że microsoft ma podpisane umowy z firmami hardwarowymi, by tylko pognebić zwykłych szarych użytkowników komputera. Czyli wychodzi tak, jeżeli chcesz zagrać sobie w grę powiedzmy "Crysis" Trzeba zakupić prawię całą nową platformę.Podsumowując: Płyta glówna( obsługa PCI2 ): 500 zł karta graficzna( obsługa DX10 ): 1200 zł Vista( BOX ): 1200 zł gra: 200 zł dołożyć 1 Gb ramu: 500 zł, no i wtedy być może zobaczymy w pełni wydajność gier napisanych pod DX10. Wynik końcowy: 3600 zł. Kto na tym więcej zarobi Microsoft czy producenci sprzętu. Ja to w ten sposób widzę. Choć wątpię żeby np Crytek podcią sobie sam żyły (chyba że dostaje dużą kasę od producentów sprzętu). Panowie zapowiada się ciekawie. :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 05_03_1992 Opublikowano 13 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2006 pci-e 2,0 :mur: ?? to ja sobie komputro juz do [gluteus maximus] wsadze za przeproszeniem i kupie lapka oraz ps 3.... zapewne będzie to chwyt taki jak w przypadku agpx4/agpx8.... ale jezeli rzeczywiscie nie to bedzie wielki mur..... te czeste zmiany w hardware sa właśnie słabościa komputera.... jedyne co slyszalem o nowym pci-e to tyle ze nie bedzie mial wieksza przepustowosc tylko dawal wiecej watt i bedzie kompatybilny z pcie w dol bo bedzie rowniez na kartach dodatkowa wtyczka..... ale spojrzcie sami - jezeli wlozymy karte x1900xtx w dolny slot w dfi (pcie x8 dfwa razy wolniejszy i porownamy z wynikami tej samej karty w gornym slocie zauwazymy ze stracilismy tylko kilkadziesiat pukntow w 3dmarku 06, 05 itp...... wg mnie sciema...... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarkazz Opublikowano 13 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2006 Aaa tam gadacie. Jedyne co jest w tym fajne to Unified Shaders, reszta to kosmetyka... Wyciąganie kasy tak jak z PCIe, DDR2, Rambusami itp. Wystarczy grać w gry z opóźnieniem i sprzęt kosztuje was grosze :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 05_03_1992 Opublikowano 13 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2006 wg mnie nawet dx 10 bedzie sie troche oswajal wsrod ludzi, b3ez paniki Panowie, kupujcie najszybsze karty juz dzis bo czekac mozna do usranej smierci...... a mamy wsrod nas uzytkownikow ktorzy maja jeszzce karty bez sm2,0 i zyja...... zanim sm4,0 bedzie naprawde potrzebny minie troche czasu... programisci jeszcze w pelni sm 3,0 nie wykorzysstali pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziupo Opublikowano 13 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2006 hm Bush'ujac (;)) po stronach MS znalazlem SDK DX10 zzawarta instalacja DX pod XP! Zajrzyjcie sami: http://www.microsoft.com/downloads/details...en#Requirements Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 05_03_1992 Opublikowano 13 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2006 hmm wydaje mi sie swoja droga ze ten brak bibliotek dx10 pod xp (taki oficjalny - przez osobnikow tuningowane tez powinny byc,) bedzie krotkotrwaly - tak zeby klient kaski naszykowal na viste, kupil ją (albo spiracił :lol: ) a potem cieszyl sie dx na xp :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 13 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2006 Dowiedzialem sie ze uklad G80 moze byc wypuszczony juz w listopadzie, a R600 w przeciagu G80 w najlepszym wypadku będzie w sprzedaży w grudniu 2315824[/snapback] Aaa tam gadacie. Jedyne co jest w tym fajne to Unified Shaders, reszta to kosmetyka... Wyciąganie kasy tak jak z PCIe, DDR2, Rambusami itp. Wystarczy grać w gry z opóźnieniem i sprzęt kosztuje was grosze :lol2: Zunifikowane shadery to żadna fajna rzecz , w xbox360 masz to rozwiązanie i średnio się sprawdza , faktyczna nowość to jednostki geometry shader Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 14 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2006 Czyli Patrząc na to wszystko z dystansu na dzien dzisiejszy, nie warto czekac na dx10, ale takze nie warto kupowac najszybszych kart graficznych, bo za 2 miechy bedą juz stare. A patrząc na wszystko z jeszcze wiekszego dystansu, to wogle kompa się nie pyli kupowac. Nie wiem jak wy ale ja do gier kupie ps3 i bede zadowolony przez nastepne 4 lata. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 14 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2006 T co znowu zmiana platformy?? :mur: Coś mi sie wydaje że PCI-E 2.0 to będzie tak jak z AGP4x/8X Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeoPL Opublikowano 14 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2006 Moje zdanie jest takie.Jak wyjda karty, ktore beda przystosowane do PCI-E 1.0 to bedzie spoko.Ale jak wyjda karty na PCI-E 2.0 to juz bedzie gorzej.W opalach nie beda uzytkownicy AM2.Natomiast wiekszy problem jest z s.939, bo jak wiemy juz tego nie produkuja.Ostatnie egzemplarze w produkcji.Moze zrobia jeszcze te PCI-E dla s.939.Oby.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ras1984 Opublikowano 15 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2006 Nie no PCIE2.0 dla AXP nie zrobią ;) s939 jeszcze się trzyma i jak widać ma się całkiem dobrze :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeksz Opublikowano 15 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2006 (edytowane) Podniecacie sie na tego DX 10 a jeszcze kupa czasu, zanim gry beda jako tako chodzily z dx 10 i zrobia karty to troche minie czasu. Niema co sikac w gacie i trzeba zostac jeszcze przy DX 9 Edytowane 15 Września 2006 przez radeksz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 15 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2006 Roczek Panowie macie spokojnie zanim pokażą się pierwsze gry z obsługą DX10 i to w ilości wiekszej niż jeden albo dwa tytuły. Niestety ale największy skok odbył się pomiędzy DX7 a DX9.0c i w wersji 10 zawarta jest już w sumie kosmetyka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeoPL Opublikowano 15 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2006 Do DX 10 jeszcze 4 miesiace.Do kart z obsluga DX 10 tez z jakies 3-4 miesiace.G80 pierwsze a R600 po 2007.Z grami sie zgodze jak najbardziej, ze beda nie wczesniej niz za rok(wg. mnie bedzie to jakos na marzec jak wyjda gry na dx 10).Gorzej z PCI-E 2.0.Mam nadzieje ze to wyjdzie na s.939.Procki juz nie sa produkowane, plyty chyba odrobine czasu jeszcze beda.Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 15 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2006 Pci-E 2.0 będzie kompatybilne z 1.0 różni się tylko przepustowością , zyskają na tym tylko zintegrowane karty i korzystające z turbocache oraz odpowiednik ati Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeoPL Opublikowano 15 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2006 Pci-E 2.0 będzie kompatybilne z 1.0 różni się tylko przepustowością , zyskają na tym tylko zintegrowane karty i korzystające z turbocache oraz odpowiednik atiSkad o tym wiesz?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 15 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2006 Wszystko na necie pisze , do tego było napisane jak dobrze pójdzie gdzieś w połowie przyszłego roku wejdzie pci express 2.0(wprowadzenie zostało opóżnione) , poszukaj na google napewno znajdziesz coś na ten temat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 15 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2006 http://www.frazpc.pl/news/16938-PCI_Expres...pod_koniec_roku Piszą ze prawdopodobnie nie będą działały, ale kto ich tam wie. Wszystko się dopiero okaze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sulaco Opublikowano 15 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2006 hm Bush'ujac (;)) po stronach MS znalazlem SDK DX10 zzawarta instalacja DX pod XP! Zajrzyjcie sami: http://www.microsoft.com/downloads/details...en#Requirements Direct3D 10 Technology Preview Windows Vista RC1 Is Required for the Direct3D Technology Preview imho nie bedzie dx10 na xp, nie ma szans. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeoPL Opublikowano 15 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2006 Wszystko na necie pisze , do tego było napisane jak dobrze pójdzie gdzieś w połowie przyszłego roku wejdzie pci express 2.0(wprowadzenie zostało opóżnione) , poszukaj na google napewno znajdziesz coś na ten tematObys mial racje z ta kompatybilnoscia.To by byla fajna rzecz.ATI R600 zapewne znowu bedzie sie nazywala x2800 albo x2900 do tego okrojone wersje x2600, x2300 albo cos w tym stylu:D.To by moglo pracowac na PCI-E 1.0/2.0.Ja bym tak zrobil na ich miejscu.Wtedy na PCI-E 1.0 troche by na wydajnosci ulecialo.To by bylo cos.Po wprowadzeniu PCI-E 2.0 by sie mobo wymienilo i gitara by grala:D.Ale to tylko marzenia jak na razie.:P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 15 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2006 Z pierwszymi kartami z obsluga DX10 bedzie jak z GF FX. Niby obsluguja, niby demka sa. Ludzie sie nabrali, kupili. Gry pojawily sie rok pozniej i na FXach chodzily zalosnie. Nie ma sie czym podniecac, bedzie to bedzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Poznaniak Opublikowano 20 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2006 Pod XP'ka będzie dostępny DX 9.0L który jest odpowiednikiem DX10 dla Vista OS. Zostanie on stworzony specjalnie z myślą o graczach ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 20 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2006 Pod XP'ka będzie dostępny DX 9.0L który jest odpowiednikiem DX10 dla Vista OS. Zostanie on stworzony specjalnie z myślą o graczach ;)Nie bedzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R.i.P. Opublikowano 20 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2006 SGJ a skad info ze nie bedzie? ;o Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 20 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2006 SGJ a skad info ze nie bedzie? ;ooficjalne info http://letskilldave.com/archive/2006/10/17....-No_2E00_.aspx ps. dlaczego temat jest w podforum ATI ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeoPL Opublikowano 20 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2006 Nie wiem.Tak jakos z rpzyzwyczajenia ATI ogladalem i tu to wsadzilem.Czysty przypadek.Panowie Admini przeniescie do karty graficzne prosze.Z gory dziekuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sulaco Opublikowano 21 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2006 Pod XP'ka będzie dostępny DX 9.0L który jest odpowiednikiem DX10 dla Vista OS. Zostanie on stworzony specjalnie z myślą o graczach ;)moze i na pcl takie bajki przechodza, ale tutaj na to bym nie liczyl :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 21 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2006 ja nie chce nic mowic, ale niedawno nawet taka notka byla na purepc.pl ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...