flasy Opublikowano 14 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2006 Witam, mam pytanie, bo duzo slyszalem na temat wyzszosci IPB nad phpbb i innymi wynalazkami, mianowicie czy jest mozliwe hackniecie skryptu IPB w taki sposob aby uzyskac login i haslo usera? Nie chodzi mi o sposob (nie jestem jednym z tych haxiorow :lol2: ), chcialbym sie dowiedziec czy jest to mozliwe, poniewaz ostatnio mialem taka sytuacje ze na pewnym forum prowadzonym na IPB, moje konto zostalo hackniete. wiec? :) ps. IPB 2.1.7 to jest chyba. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 14 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2006 Po co 2 tematy ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 14 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2006 Ja mam forum pod phpBB by Przemo i nie narzekam - zero problemów jak do tej pory i nic złego (na szczęście) jeszcze się nie zdarzyło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 15 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2006 mam pytanie, bo duzo slyszalem na temat wyzszosci IPB nad phpbb i innymi wynalazkami, mianowicie czy jest mozliwe hackniecie skryptu IPB w taki sposob aby uzyskac login i haslo usera? By "odzyskać" hasło biorąc pod uwagę, że w 2.1 (nie liczę sytuacji gdy ktoś robił konwersje, hasło nie było zmieniane i jest w legacy_pass) hasła są kodowane według schematu md5(md5(salt).md5(haslo)) to jego odtworzenie można uznać za niemożliwe (nie licząc ataków słownikowych - ale jak ktoś używa hasła podatnego na takie to sam jest sobie winny) Natomiast jego zmiana to już inna historia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aimar Opublikowano 23 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2006 Możliwe jest zalogowanie się na konto dowolnego usera nie znając jego hasła za pomocą samego login_key'a (podmina cookies), ale pozwala to tylko na "zabawę" na forum, ponieważ logowanie do ACP wymaga wprowadzenia hasła, które jest ponownie hashowane i porównywane z hashem w bazie mysql. Sposobem na to, jest aktywowanie funkcji resetowania login_key'a przy każdym logowaniu użytkownika, co nie pozwoli na tak łatwe przechwycenie na dłuższą metę owego konta ;) ... Ale wiadomo, że takowe resetowanie przy każdym logowaniu dodatkowo obciąży pracę skryptu :) Co do samego dekodowania hasła - byłoby to możliwe gdyby nie salt ;) ... Ale jego obecność praktycznie wyklucza taką możliwość / graniczy z cudem przy aktualnych możliwościach :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...