Skocz do zawartości
Zajdzik

Po "zamknij System" Komp Nie Chce Się Sam Wyłączyć

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Pisze tu bo wydaje mi się że problem tkwi w windzie a nie zasilaczu.

A więc dzisiaj po formacie zainnstalowałem na nowo XP potem wgrałem najnowszego AutoPatcher'a no i było wszystko pięknie aż postanowiłem wyłączyć kompa.

No i zamknołem system, wyszedłem z pokoju, wracam po 2 h a tu patrze komp działa i pisze: "Można bezpiecznie wyłączyć komputer".

Kurcze coś takiego było w tych starych kompach gdzie trzeba było ręcznie je wyłączać. teraz powinien się sam wyłączyć!

Co trzeba zrobić by komp sam się wyłączał po tym jak zamkne system??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no właśnie to jest pierwszy raz jak coś takiego mi się stało.

zrobiłem restarta i potem jeszcze raz wyłączyłem kompa (myślałem że może jakiś błąd) ale znowu to samo.

Jest dokładnie tak jak na starych kompach gdzie trzeba było zasilanie ręcznie wyłączyć.

I kurcze nie mam pojęcia jak się tego pozbyć a co gorsze nie wiem wogule co jest tego przyczyną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem Thompsonów jest trochę inny. Są modele, z którymi komputer sie nie chce włączyć, tzn. ładuje sie do pewnego momentu a potem następuje freez. Należy wyjąć modem z usb i komp dalej rusza. Nie słyszałem jeszcze o przypadku, żeby sie system przez modem nie chciał wyłączyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie słyszałem jeszcze o przypadku, żeby sie system przez modem nie chciał wyłączyć.

znaczy się system się wyłącza ale komp się nie wyłącza, ale to nie jest wina modemu. wina janprawdopodobniej leży po stronie usługi : "Włącz obsługę Zaawansowanego zarządzania energią". ale czy tak jest okaże się jak kompa będe chciał wyłączyć. miałem tą usługe wyłączoną a z tego co teraz wiem ma być włączona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie tak. Pierwsza sprawa to ustawienia bios - ACPI i APM, druga to właśnie zaznaczenie "Włącz zaawansowane zarządzenie energią". Dziwne jednak, że masz to pod XP - takie motywy najczęściej były w 2000. XP domyślnie ma wszystko ok.

do tej pory tak miałem ale pewnikiem coś przy instalacji windowsa musiało się zwalić i dlatego miałem to wyłączone. najważniejsze że już wszystko jest ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi