Skocz do zawartości
JejoX

Komp Do Giercowania Do 2700zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam kuzynowi który ma 11 lat złożyć kompa którego przeznaczenie jak wiadomo to giercowanie.Prawie cały sprzęt bedzie kupowany w sklepie Apollo z tąd takie ceny a nie inne.Najbardziej zalezy mi na grafice oczywiscie i tu mam największy problem.

Z tego co sie orientowałem to wybrałem:

Procesor AMD Athlon 64 3000+ BOX Venice- 256zł

Płyta Asrock 939Dual-VSTA- 220zł

Dysk Seagate Barracuda 7200.9 160GB NCQ - 245zł

Pamięć DDR 2x512MB PC3200 400MHz TwinMos Dual- 432zł

Nagrywarka DVD- BenQ DW1650 BOX - 134zł

Stacja dyskietek ALPS 1,44MB - 44zł

Klawiatura BTC 6300 Slim- 63zł

Mycha A4Tech_X-750- 64zł

Obudowa- 150zł

Zasilacz Seasonic s12 380- 260zł

Listwa zasilajaca - 50zł

--------------------------------------------------------------------------

Razem=1870zł

Grafika do 800zł???

1. GeForce 6800GS Palit 256MB 256b -565zl

2.GeForce 7600GT Asus 256MB - 615zl

3.Radeon X800GTO Sapphire 256MB

Prosze o inne propozycje do 800zł.

Edytowane przez JejoX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pogadaj z nimi, niech sprowadza Galaxy 7900GS 256MB albo dadza w miare normalna cene na wersje 512MB

jeszcze jedno: moze lepiej kupic 1x1GB niz 2x512MB? pozniej dolozy sie druga kosc, do gier przydaloby sie 2GB.

Edytowane przez tomos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grafika do 800zł???

1. GeForce 6800GS Palit 256MB 256b -565zl

2.GeForce 7600GT Asus 256MB - 615zl

3.Radeon X800GTO Sapphire 256MB

Prosze o inne propozycje do 800zł.

1. Juz dzis strata kasy , jesli kupujesz cos pod PCI-E. Pod AGP jak najbardziej , ale cena jest nie waska.

2.Wogole nieoplacalny zakup , bo Galaxy GF7600GS po malym o/c (rdzen tylko o 60MHz slabszy w GS) dogania go , a po wiekszym O/C jest duzo wydajniejszy. Ponadto wydajac w zaleznosci od sklepu 600-650 zl...zblizasz sie do 7900GS

3.Nie warto. Juz za stary.

Tak jak post powyzej. Poluj na 7900GS , bo tego mozna wylapac od 700 do 900 zl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Juz dzis strata kasy , jesli kupujesz cos pod PCI-E. Pod AGP jak najbardziej , ale cena jest nie waska.

2.Wogole nieoplacalny zakup , bo Galaxy GF7600GS po malym o/c (rdzen tylko o 60MHz slabszy w GS) dogania go , a po wiekszym O/C jest duzo wydajniejszy. Ponadto wydajac w zaleznosci od sklepu 600-650 zl...zblizasz sie do 7900GS

3.Nie warto. Juz za stary.

Tak jak post powyzej. Poluj na 7900GS , bo tego mozna wylapac od 700 do 900 zl.

No właśnie.Ogólnie nie siedziałem w temacie kart graficznych przez pare dobrych miesięcy i jestem niedoedukowany :oops:.Nie ma problemów kupic tej karty(7900GS) w sklepach internetowych czy na allegro ale rodzice kuzyna(bo to ich kasa) nie chcą dać sie przekonac do zakupów przez internet.Jedyne co udało mi sie wynegocjować to zasilacz B-)

Jeśli do reszty nie ma zastrzeżeń to wezme w takim razie chyba 7600GS- wykręce młodemu troche i będzie :wink: .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozesz poszukac na necie sklepu arest albo proline. Tam w ktoryms maja 7900GS ale 256MB. Zadzwon i powiedz by sprowadzili 512MB. A rodzicom powiesz , ze to normalny sklep majacy swoja siedzibe w paru miastach Polski i chandlujacy tez przez net , ale nie Allegro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem te GeForce7900GS w wersji 512MB ale nie wiem czy sie opłaca dopłacac prawie 200zł do wersji 512MB- może teraz tego nie wykorzystać.Troche mi psuje obraz tego wszystkiego MoBo Asrocka-wiem ze to dobre płyty ale nie wiem czy Uli to dobra platforma pod typowe granie.Może lepiej przeznaczyć te 200zł na lepszą MoBo z chipsetem nForce4 ktora jest chyba zdecydowanie lepsza jako platforma pod granie.

http://www.icomp.pl/produkty.php?sid=karty_graficzne-295 945

http://www.esc.pl/product_info.php?products_id=5450 900

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczytal bys topic otej plycie. Wiekszosc osob ktore je ma jest bardzo zadowolona. Malo z nia problemow.

Grafike bral bym Galaxy GF7600GS z Zalmanem i pamieciami 1,4/1,2.Myszke bym bral A4Tech X718BF, lepsza od tej X750.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak myszka x718, 750 ma laser ale to chwyt marketingowy, ten laser często świra dostaje, x718 ma niezawodno optyke (sam taką mam :))

reszta sprzętu wypasik... w przyszłości drugi gigabajt pamięci i sprzęciorek naprawde wymiata... :) chłopak będzie zadowolony ;) jego kolegom rodzice za taką kasę pewnie coś na celeronie w media kupują :)

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem ten procek bedzie za słaby dla 7900GS i bedzie ja ograniczał, chyba ze go podkrecisz "młodemu" to powinno byc OK ;)

pozdro

W takim razie jaki procek do tej Gs-ki bedzie ok bez OC i czy do 7600GS wersja 3000+ Venice jest ok?A tak wogóle to wydaje mi sie(ale tylko wydaje mi sie) że nie ma raczej prawa wersja 3000+ ograniczac tej karty.

Moim zdaniem nie brałbym dla 11 latka takiego kompa, a przynajmniej takich grafik.

Młody nawet nie ustawi sobie wysokich detali. No chyba że czegoś nie wiem o wychowaniu dzieci w tym wieku :>

Chłopak juz od 4 roku życia siedzi na kompie więc myśle że akurat z tym sobie poradzi :wink: Szkoda tylko że interesuje sie samymi grami <_< Komp miał być wypasik i staram sie coś z tymi pieniędzmi zrobić.Moge wprawdzie kupic mu grafike pokroju X800GTO i zaoszczędzić te 400zł ,ale co ja z nimi zrobie?Nic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem nie brałbym dla 11 latka takiego kompa, a przynajmniej takich grafik.

Młody nawet nie ustawi sobie wysokich detali. No chyba że czegoś nie wiem o wychowaniu dzieci w tym wieku :>

Zgadzam się, ja bym mołodemu kupił 7600GS od Galaxy i za zaoszczedzone $ kupił 2GB ramu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kartę polecałbym GF 7600 Galaxy 1.2 ns Zalman Fan ;), zasiłkę brałbym Topowera 400W, imo na Seasonica kasy szkoda. Ram jak na razie jest strasznie drogi, chyba powariowali z tymi cenami. PC potrzebny jest na już? Ja bym poczekał z wyborem do końca stycznia, wtedy się robi ciekawiej i ceny są niższe, ram będzie dużo tańszy i będzie można zaoszczędzić jeszcze. W grudniu DX10 więc ceny muszą spaść. I karty się nowe pojawią, więc niewykluczone, że czeka nas obniżka cen. Ja bym się z zakupem nie śpieszył.

» Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... «

BTW młody to powinien się uczyć a nie giercować ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi