xacti Opublikowano 2 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2006 SIemka. Chcialbym zrobic stronke - prosta - ktora by byla taka: u gory banner po lewej menu na srodku tresc strony. czytalem, ze zeby zrobic w html zeby np po kliknieciu w odnosnik w menu zawartosc srodkowej strony sie zmienila nalezy uzyc ramek.. niestety czytalem tez, ze nie jest to dobre rozwiazanie. a wiec czego uzyc w zamian? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 2 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2006 PHP. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 2 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2006 no ale jak sie nie umie PHP ? ;) cos gdzies kiedys czytalem ze za pomoca html'a tez mozna inaczej :huh: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 2 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2006 Tak prawdę mówiąc, to jednym z rozwiązań powodujących przeładowanie tylko części strony (prócz ramek) jest bodajże technologia AJAX. Mało znana, mało używana. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 2 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2006 a te div'y jakies? SGJ tu cos pisal: http://forum.purepc.pl/index.php?s=&showtopic=205543 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 2 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2006 (edytowane) Owszem, divy potrafią robić pływające ramki. Ale jakoś nie pamiętam, aby była możliwość przeładowania zawartości jednego z nich, bez przeładowania strony. Być może jest coś, o czym nie wiem... ale nie wydaje mi się, aby tak było. :P Edytowane 2 Października 2006 przez ULLISSES Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 2 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2006 no to w jaki sposob to zrobic? :( no bo strona ma miec dosc duzo grafik (o grach) a jesli bedzie trzeba za kazdym razem cala przeladowywac to masakra bedzie ;) aha i czy te ramki to naprawde takie straszna jak ludzie pisza? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 2 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2006 Jak raz wczytasz strone to grafika bedzie wczytana po przeladowaniu z cache przegladarki a nie strony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 2 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2006 aha. a naprawde nie mozna zrobic z ramkami? czy lepiej juz tylko na tabelach? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 2 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2006 Na tabelach tez sie niczego nie robi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 2 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2006 (edytowane) Tabele są gorszym rozwiązaniem, niż prosta i lekka strona na divach. Sam kod tabel potrafi stanowić więcej niż połowę objętości kodu strony. Ich używanie nie jest zalecane (do budowania wyglądu strony). Edytowane 2 Października 2006 przez ULLISSES Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 2 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2006 no to moze inaczej,,, co to sa divy? :| i jak je stosowac w zamian tabel ? :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 2 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2006 Moze sobie poczytasz jakis kurs (x)html? Bo bez podstaw to wiele nie zrobisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 2 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2006 (edytowane) umiem troche html.. ;) zawsze wszystkie strony pisalem na ramkach i tabelach :( o divach nic nie wiem.. ale przejrze sobie jakis kurs.. moze byc www.kurshtml.boo.pl ? :) Edytowane 2 Października 2006 przez xacti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2006 Tak prawdę mówiąc, to jednym z rozwiązań powodujących przeładowanie tylko części strony (prócz ramek) jest bodajże technologia AJAX. Mało znana, mało używana.AJAX to nie technologia tylko odpowiednie polaczenie istniejacych juz technologii. Juz nie jest tak malo znany i uzywany, bynajmniej wsrod osob siedzacych w branzy. umiem troche html.. ;) zawsze wszystkie strony pisalem na ramkach i tabelach :( o divach nic nie wiem.. ale przejrze sobie jakis kurs.. moze byc www.kurshtml.boo.pl ? :)Na poczatek polece to co wszystkim, czyli http://css.maxdesign.com.au/floatutorial/index.htm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prog Opublikowano 2 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2006 Tabele są gorszym rozwiązaniem, niż prosta i lekka strona na divach. Sam kod tabel potrafi stanowić więcej niż połowę objętości kodu strony. Ich używanie nie jest zalecane (do budowania wyglądu strony). Tabele strasznie knocą przejrzystość całego skryptu moim zdaniem. Potem wystarczy, że zabraknie jakiegoś zamknięcia tagu i masz problem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 3 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2006 dobra. dzieki za rady ;) znalazlem cos takiego : http://www.webinside.pl/webstandards/artykuly/205 i narazie na tym szablonie bede budowal strony :) (chodzi o css) tylko, ze np jesli bede dodawal kody, to chyba bedzie dosc trudne ciaaagle wynajdywac im miejsce na stronie, ktora wtedy moze byc dosc duza ;) jak mozna zrobic to inaczej? moze istnieje jakis panel, ktory po podpieciu do strony daje mozliwosc hurtowego dodawania czegos? ;) (:lol2: sory za fantazje ;)) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prog Opublikowano 3 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2006 dobra. dzieki za rady ;) znalazlem cos takiego : http://www.webinside.pl/webstandards/artykuly/205 i narazie na tym szablonie bede budowal strony :) (chodzi o css) tylko, ze np jesli bede dodawal kody, to chyba bedzie dosc trudne ciaaagle wynajdywac im miejsce na stronie, ktora wtedy moze byc dosc duza ;) jak mozna zrobic to inaczej? moze istnieje jakis panel, ktory po podpieciu do strony daje mozliwosc hurtowego dodawania czegos? ;) (:lol2: sory za fantazje ;)) Już idziesz w inne języki niż html. Do tego przydałoby się już znać PHP. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 3 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2006 aha. no wiec zostane przy divach ;) aha no i i czy ten "szablon" z tej strony co podalem jest ok? :) czy moze cos w stylach zmienic? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 3 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2006 FiDO: Osobiście to chyba tylko na gmail widziałem AJAX. A tak na codzień, to się nie spotkałem (przynajmniej nie pamiętam). Głównie ASP i PHP + (X)HTML. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 3 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2006 To powiem Ci cos czego pewnie nie wiesz. Niektóre z funkcji tego forum to tez ajax. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 4 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2006 a ja mam jeszcze jedno pytanie... czy do napisania strony z divami trzeba koniecznie zrobic style? ;) (bo ja tego to juz wogole nie znam ;) , i chyba wyjdzie i tak na tym, ze zrobie stronke w tabelach ;)) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 4 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2006 (edytowane) jeśli nikt nie zabrania stron na ramkach to nie widzę powodu żeby z nich rezygnować... tym bardziej że za pomocą divów, tabel etc nie da się uzyskać takich samych efektów, lub jest to o wiele bardziej skomplikowane... Poza tym niewiem, jakoś dla mnie lepiej wygladają storny w których menu sie nie przeładowywuje... inaczej jakoś tracę na chwile kontakt z menu i jakoś tak nieswojo się czuję :D Edytowane 4 Października 2006 przez PelzaK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 4 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2006 Na mojej stronie górne menu znika na tak 'długo', ze wygląda jak by sie w ogole nie przeładowywało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajak28 Opublikowano 4 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2006 (edytowane) Cześć wszystkim. Dołączę się do tego tematu z jednym pytaniem, również "co zamiast ramek". Chodzi mi konkretnie o menu lewe. W sumie strona ma mieć ok. 40 podstron. Nie chce stosować ramek i pojawił się jak dla mnie spory problem. Jeżeli chciałbym dodać tam jakiś odnośnik (na menu lewym) to w ramkach było to proste. Zmieniam tylko zawartość 1 strony. Jednak jeśli nie użyłbym ramek to po dodaniu czegoś w lewym menu musiałbym edytować kod każdej podstrony z osobna. A to jest raczej trochę uciążliwe. Chyba dobrze przedstawiłem swój problem. Czy istnieje na to jakiś ciekawy sposób? Z góry dzięki za odpowiedzi. Jeżeli przedstawiłem swój problem niezbyt konkretnie to napiszcie co mam jeszcze o nim napisać ;). Edytowane 4 Października 2006 przez pajak28 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 4 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2006 http://forum.purepc.pl/index.php?s=&sh...t&p=2340337 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajak28 Opublikowano 4 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2006 http://forum.purepc.pl/index.php?s=&sh...t&p=2340337 Hehe. No niestety PHP nie umiem i póki co nie mam czasu na jego naukę, chociaż chciałbym :(. Naprawdę nie ma już innego sposobu? Jeśli nie, no to cóż. Pozostają mi ramki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prog Opublikowano 5 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2006 Możesz wykorzystać jakiś darmowy nawigacyjny skrypt PHP. Potem się nauczysz i zrobisz coś swojego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 5 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2006 Na mojej stronie górne menu znika na tak 'długo', ze wygląda jak by sie w ogole nie przeładowywało. niby tak... ale menu na górze strony jest mniej widoczne niż w jej środku... do tego trzeba dodać że Twoje menu jak i ogólnie cała strona nie zawiera zbyt dużo grafiki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 5 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2006 Pozycja menu nie ma tu akurat wielkiego znaczenia(mozna wstawic w kazdym miejscu). Do tego menu które jest na gorze, w kodzie jest na samym koncu i ladowane jest jako ostatnie. Co do grafiki to faktycznie nie ma jej duzo :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...