Skocz do zawartości
Szymoon

Niedroga Modyfikacja Kompa

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam sie nad modyfikacja kompa na cos troszke nowszego. Budzet to ok. 700zl(plyta+proc+grafika) - to jest kwota jaka chce wydac, ale jesli bedzie wiecej i wartoby wydac wiecej - ok. Wole rzeczy nowe, ale tu tez jestem elastyczny i jesli naprawde warto, to zaryzykuje cos uzywanego.

Aktualny moj konfig:

plyta gl: epox 8KHA+

grafika: gf4 ti4400 gainwarda

proc: AXP 1800+

zasilacz: 350W chieftec(nowy, wolalbym nie wymieniac)

ram: 1GB 400MHz(tez chcialbym zeby zostal)

chlodzenie cpu: zalman 6000Cu (jakby sie trafil procek ktoremu to jeszcze starczy to byloby super)

chlodzenie gpu: zalman vf700cu(a to chlodzenie na pewno musi zostac - nie oplaca mi sie sprzedawac swiezo kupionego)

Najwazniejsze to wymienic plyte glowna i procesor. Nie jestem pewien, czy grafike warto wymieniac od razu, a co za tym idzie, czy kupic plyte z AGP czy PCI-E (jakas wyrazna roznica wydajnosci miedzy tymi samymi kartami na agp i pci-e?).

Jesli w wydatkach musze tez brac pod uwage chlodzenie cpu, to powiedzmy ze tak te 100-150zl wiecej moge dorzucic, ale chlodzenie musi byc nieslyszalne.

Jeszcze wyjasnienie jak uzywam kompa:

Gram czasami, od czasu jak studiuje to mozna powiedziec nawet, ze rzadko, albo wcale. Ale jak juz gram, to chcialbym miec te 40fps w nowszych tytulach (detale na full byc nie musza).

Procek interesuje mnie praktycznie tylko AMD, ale nie wiem, moze jest cos co sprawia, ze dzisiaj warto kupic Intela ?

Grafika - preferuje nvidie. Natomaist nie chcialbym kupic czegos w stylu GF2MX, czy GF4MX (tylko w nowszym wydaniu).

Za propozycje bede wdzieczny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki, takie bardziej precyzujace pytania:

grafika: tak przegladalem cenniki i z tego chyba bede wybieral:

- galaxy z chlodzeniem pasywnym za 313zl taktowania 400/800

- galaxy z chlodzeniem zalmana (chyba taki sam zalman jak mam teraz) za 444zl taktowanie 500/1400

obie z 256mb ram

- jest jeszcze ciekawa opcja gigabyte za 319zl (na siriusie taktowanie gpu ma 400 na komputroniku 450... w obu ram 800), w ktorym pasywne chlodzenie lepiej wyglada...

no i jeszcze opcja 128mb ram czyli galaxy+zalman taktowany 500/1400 za 345zl

w zwiazku z powyzszym pytanie podstawowe, to "co lepiej?" a takie bardziej szczegolowe to:

- czy wieksze taktowania galaxy beda bardzo odczuwalne ?

- lepiej ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> szybsze galaxy ze 128mb ram czy wolniejsze z 256 mb ram

- zalman montowany na galaxy to taki sam jak vf700, tylko ze aluminiowy ? w specyfikacji vf700cu nie ma nic o tym, czy pasuje na 7300gt, a fajnie by bylo go tam wrzucic (mam ten miedziany), dizeki czemu moglbym troche skrecic obroty wentylatora, a ten aluminiowy sprzedalbym koledze...

przy wyborze grafy duzy plus te wolniejsze maja ze wzgledu na pasywne chlodzenie (wtedy jakies 100zl wzialbym za swoje chlodzenie i cenowo wyszloby juz naprawde super)

plyta:

zauwazylem ze ten asrock jest dosyc popularny, ale troche sie obawiam tej "hi-endowej" firmy... nie bedzie mniej stabilna od drozszych plyt ? w jakichs tam rankingach zazwyczaj jest u dolu tabeli. A no i jest model VSATA i Sata2 - ceny prawie identyczne, roznia sie czyms poza karta dzwiekowa ?

apropo karty dzwiekowej, raczej nie powinno byc komplikacji z moim terrateciem ?

procek: chyba ok, 3000 jest za 254zl a 3200 za 275zl

cenowo wyjdzie mnie to za plyte i procek 500zl do tego grafika (300 -440) no i musze jakies chlodzenie do tego dolozyc:

jakies propozycje ? na chlodzeniu raczej nie oszczedzam

Jeszcze BARDZO wazne pytanie, odnosnie zasilacza: Czy chieftec 350W to pociagnie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zauwazylem ze ten asrock jest dosyc popularny, ale troche sie obawiam tej "hi-endowej" firmy... nie bedzie mniej stabilna od drozszych plyt ? w jakichs tam rankingach zazwyczaj jest u dolu tabeli.

Wszystko co chcialbys wiedziec o asrocku dual sata ale boisz sie zapytac:

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=186254

Chieftec pociagnie, najwyzej nie bedzie krecenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do plyty to mozesz <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> DFI rs482 - dostepna w Znaku za 250zl. Karta posiada naprawde ogromne mozliwosci OC + ma calkiem wydajna karte grafiki (zintegrowana).

Edytowane przez Vejita

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- lepiej ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> szybsze galaxy ze 128mb ram czy wolniejsze z 256 mb ram

zdecydowanie lepiej szybsze memki niż więcej pamięci dodam ze za 450 stać cię już na 76gs ddr3 128Mb

a nawet taniej http://www.arest.pl/index.php?inc=produkt&...270&katid=5 - chłodzenie przecież masz ( nie wiem czy pasuje )

Edytowane przez wsad

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi