Zbooky Opublikowano 4 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2003 Witam! Zamierzam sobie w marcu albo kwietniu złożyć kompa i ułożyłem sobie konfigurację: Procesor - ATHLON XP 2000+/266 OEM (1667 Mhz, 0,18m) - 370 zł Płyta głowna - ABIT KD7 KT400 Socket-A (DDR,LAN,SOU) - 440 zł RAM - DDR 256MB PC2700 (KINGSTON)(KVR333X64C25) - 237 zł HDD - SEAGATE 80GB BARRACUDA 4 (ST380021A)(1rok rękojmi) - 455 zł Monitor - SM 957P (19"/0.22mm/1920x1440_64Hz/MPR-II/OSD) - 1037 zł Modem - mam Karta grafiki - PALIT GeForce3 TI-200 64MB DDR TV-out - 376 zł Karta muzyczna - na płycie Karta sieciowa - na płycie Klawiatura - 1616 PS/2 multimedialna - 12 zł Mysz - mam Głośniki - mam Napęd FDD - FDD 1.44 MB SILVER - 35 zł Napęd CDRW - SAMSUNG 40/12/40 OEM (SW-240B) - 206 zł Napęd DVD - SAMSUNG 16xSPEED OEM (SD-616F) - 173 zł Obudowa - Modecom Fine 1 biała (www.komputronik.pl) - 169 zł + wysyłka Części będę brał z hurtowni, ojciec ma firmę :), ceny są brutto. Za całość wychodzi 3,535 zł. Jeśli znasz się na kompach to powiedz co tu jest cienkie, gdzie można zaoszczędzić itp. Komputera będę używał: 50% gry, 15% internet, 15% "kino domowe" i 20% robienie www (photoshop + frontpage). Weźcie te czynniki pod uwagę przy ocenie. Części pewnie trochę zejdą na cenie i sobie zmienie GF3 na GF4 Ti 4200 AGPx8. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krootki Opublikowano 4 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2003 Oczywiście nie kupuj takiego procka. Nawet jeśli nie chcesz mocno podkręcać to kup i tak 1700 XP+ (0,13) i puść go na 2000XP (FSB 166 - dopiero wtedy wykorzystasz pamięci!!!). Po pierwsze zaoszczędzisz, po drugie temp. będziesz miał ok. 15-20 stopni mniej. Co do reszty to chyba w miarę, ale znając życie to i tak wszyscy polecą Ci Epoxa :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbooky Opublikowano 4 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2003 Dobra, na procku oszczędzę 100 zł, nie będę go na początku kręcił, i tak wszystko pewnie będzie śmigać :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 4 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2003 Oczywiscie MoBo kup EPOXa DVD => Pioneer CDRW => TEAC/Plextor Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MOS Opublikowano 4 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2003 Nieno sprzet spoko ale chyba bym wolal kupic jakieg radka :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TwiN Opublikowano 4 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2003 Oczywiscie MoBo kup EPOXa DVD => Pioneer CDRW => TEAC/Plextor Co to CDRW to te które wymienił reed są b. dobre ale i drogie. Bardzo dobry, a przy tym niedrogi jest LiteOn 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoosh Opublikowano 4 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2003 AXP 1700+ B0 EPoX 8RDA+ Maxtor/Caviar 8MB cache Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRo Opublikowano 4 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2003 Napedy optyczne Samsunga, NIE!!! CDRW LITE-ON DVD polecam Asusa choc napewno sa jeszcze dobre tansze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpak Opublikowano 4 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2003 axp 1700 GIGABATE GA-7VAX VIA 400 BEZ LANU :( DYSK MNIEJSZY 40 /60 GB NA CO CI TAKI DUZY JAK MASZ NAGRYWARKE CD-RW LITEON K.G COS Z ATI RADKOW NP. 9000/9000PRO O i jeszcze jedno jak chcesz miec ładny dzwiek do dvd to zapomnij o karcie dzwiekowej na płyci kup cos z sb nawet starego liva Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 4 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2003 Xp1700+ EPoX 8RDA (nForce2) Radeon 9000/Pro lub 8500LE (koniecznie Herkules) Napedy tylko na Samsung,juzlepsze sa LG albo LiteOn Reszta OK Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 4 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2003 1. Athlon Xp 1700Bo 2.EPOX 8rda+ 3. Gainward GF 3 ti200(@ti500)(64mb ddr lub 128ddr ale lepiej 64 bo sie lepiej kręcą) 4.Caviar 8mb cache[/b] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Allen Opublikowano 4 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2003 XP1700+ B0 JUIHB Epox 8RDA+ DW , Maxtor, barak V 80GB 8 mb caschu grafa R9100 CDRW Lite On 48x24x48x DVD Pioneer 16x48x Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Khunu Opublikowano 4 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2003 EPoX 8RDA+ Jak najbardziej zajebista płytka w sam raz dla ciebie XP 1700+ Kupuj i kręć od razu. Nie kosztuje majątku a jak podkręcisz to dobiero będzie śmiagać. Jak za pół roku się zczaisz że mogłeś mieć np. 2600+ to będzie ci żal bo to będzie najtańszy model... Wiem co mówię, jak kupowałem mojego proca to chciałem wziąć 1900+ ale ceny były zawrotne. A tu proszę. Pamiątki ok, mogą być Samsungi - bardziej podkręcalne niż kingston. Kingstony są według wielu przereklamowane. Dokup sobie potem 1 kość więcej i będzie jazda w dualu... Dysk Caviar SE 80 (3 lata gwarancji, 8mb to mówi samo za siebie) Radeona 9100 (8500). Bardzo fajna karta jak za swoją cenę, ale musisz trafić na dobry model. Ogólnie wyjdzie ciut drożej, ale chyba lepiej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 4 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2003 Oczywiscie MoBo kup EPOXa DVD => Pioneer CDRW => TEAC/Plextor jestem za!!!! szczegolnie pierwszy punkt :twisted: i wrzuc jakiegos 1700+ (0,13 B0) spokojnie wykrecisz go na 2000 :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 4 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2003 1. Inny proc najlepiej 1700 (0.13) 2. Jezeli kino domowe to jakas karta 5.1 wiec pewnie i nowe glosniki 3. Inne napedy optyczne. 3A. Tak jak pisz pozostali Nagrywarka LiteOn 3B. DvD Pioneera 4. Karta graficzna lepszy bylby radek, a jak uparles sie na geforca to wez jakiejs innej firmy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbooky Opublikowano 5 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2003 Hejo! 1. Jestem pewiem że wezmę tego 1,7 0,13. 2. Dysk twardy segate jest powalająco cichy i dlatego go wezmę. 3. Płyta główna zostanie bo mam sentment do tej firmy i podoba mi się model. 4. Głośników nie będę zmieniał bo mam amplituner + 2 dobre kolumny. 5. Nad tym radeonem się zastanowie, ale słyszałem że są radeony dobre i takie w któych pakują cienkie pamięci i przez to cała karta zwalnia, po prostu chce mieć pewny zakup. 6. Napędy optyczne bedę brał samsungi bo mam cdroma i dobrze chodzi. Nie będę brał pioneera bo w chiplabie go zjechali. Ew. zmienie dvd i cdrw na LG (52x24x48 - niezły sprzęt - 268 chyba zł) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M79 Opublikowano 5 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2003 ten punkt 3 to spory blad. bierz tego epoxa nie bedziesz zalowal. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stiff75 Opublikowano 5 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2003 moim zdaniem :) jezeli bedziesz instalowal system np. win2000 albo winXP wiecej ramu mnimum 384 MB Grafika... jakis radeon w podobnej cenie (no chyba ze chcesz wydac wiecej ;) ), przy ogladaniu DVD na TV napewno sie nie zawidziesz a w gierkach ladniejsza grafika... wydajnosc chyba podobna no i oczywiscie jakas karta muzyczna zeby bylo tanio np. SBlive! 5.1... do gier i dvd nie nadaje sie zintegrowany szajs napedy DVD i CDRW tez bym zmienil... tanie dobre ngrywarki np. LiteON, o dvd liteon tez slyszalem dobre opinie, albo dvd asus, sony, pioneer, ale nie szajsung :) no klawiaturke wzialbym jakas firmowa, co wcale nie znaczy, ze droga... po czasie docenisz to :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbooky Opublikowano 5 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2003 Co do klawiatury to się niestety mylisz - tego minta używam w domu, kupiłem go za dwie dychy i według mnie to najwygodniejsza klawiatura jaką miałem. Jak można powiedzieć że logitech jest wygodny skoro enter jest płaski co jest przerażająco niewygodne. No i jeszcze nie mam 600 zł na zbycie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LuZaczek Opublikowano 5 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2003 Epox, epox i jeszcze raz epox(EPoX 8RDA+)!!! Bierz epoksa i tego athlonka xp 1700 0.13u!!!Co do dysku nie oszczedzaj bo gierki coraz wiecej zajmuja a jeszcze sa DIVX`y!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV[666] Opublikowano 5 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2003 Jak masz sentyment do Abita to wez NF-7 na nforsie, a druga sprawa skoro zaoszczedziles na procku to wez 2x 256mb, z 512mb ramu jest dopiero wygoda pod w2k, wXP a 2ie kostki sie przydadza do duala na nforsie, nie pakuj sie w KT400 ja za pierwszym podejsciem popelnilem ten blad i mimo ze bylo stabilnie i wydajnie to w porowaniu do nforce bylo gorzej ;[, na tym abicie tesh mash bodajze porzadna dzwiekowke. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 5 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2003 Ale z tymi napedami optycznymi to naprawde nie ma co oszczedzac. Samsung robi niezle monitory, zajebiste DDRy ale nie dyski, cd-romy, dvd i nagrywarki. Ale to bedzie twoj komp i to ty bedziesz latal do serwiu albo klol ze cos ci zwalnia. Plyte naprawde wez Epoxa a pamiatki Samsunga. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stiff75 Opublikowano 5 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2003 Co do klawiatury to się niestety mylisz - tego minta używam w domu, kupiłem go za dwie dychy i według mnie to najwygodniejsza klawiatura jaką miałem. Jak można powiedzieć że logitech jest wygodny skoro enter jest płaski co jest przerażająco niewygodne. No i jeszcze nie mam 600 zł na zbycie. lae ja nie pisalem zeby kupil klawiature za 600, a uzywales dobrych klawiatur ??? czy tylko typu 20 zloty ?? a maly enter nie przeszkadza, wiem po sobie... no chyba, ze masz parkinsona Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbooky Opublikowano 5 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2003 Zmieniłem nieco configa. Procesor - ATHLON XP 1700+/266 OEM - 248 zł Płyta głowna - ABIT KD7 KT400 Socket-A (DDR,LAN,SOU) - 440 zł RAM - DDR 256MB PC2700 (KINGSTON)(KVR333X64C25) - 237 zł HDD - SEAGATE 40GB BARRACUDA 4 (1rok rękojmi) - 344 zł Monitor - SM 957P (19"/0.22mm/1920x1440_64Hz/MPR-II/OSD) - 1037 zł Modem - mam Karta grafiki - MINT ATI 9000 PRO 64 MB DDR TV+DVI-I - 401 zł Karta muzyczna - na płycie Karta sieciowa - na płycie Klawiatura - 1616 PS/2 multimedialna - 12 zł Mysz - mam Głośniki - mam Napęd FDD - FDD 1.44 MB SILVER - 35 zł Napęd CDRW - LITEON 48/24/28 OEM - 254 zł Napęd DVD - SAMSUNG 16xSPEED OEM (SD-616F) - 173 zł Obudowa - Modecom Fine 1 biała (www.komputronik.pl) - 169 zł + wysyłka W sumie: 3350 zł - 150 zł mniej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamerek Opublikowano 5 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2003 co do dysku to polecsam wdcaviar 120gb z 8mb cache , bo co ze masz nagryware(polecam liteona 482448 latwy upgrade do 52) jak nagrywc to bedzie glownie gry i appz a filmy po ogladnieciu bedzie kasowal wierz mi po pewnym czasie znudzi ci sie nagrywanie filmow i wyrzucanie kasy na cd. aha audio to przcietnie i tanio bral bym creative 5.1 glosniki z sb live 5.1 (pakiet promo)vchyba ze masz lepsze glosniki aha ja bym wzial 512 ramu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silver Opublikowano 5 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2003 Sie ma, wszyscy polacają CDRW Liteon, ale czy one nie mają teraz jakiś problemów z biosem ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 5 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2003 "]Jak masz sentyment do Abita to wez NF-7 na nforsie, a druga sprawa skoro zaoszczedziles na procku to wez 2x 256mb, z 512mb ramu jest dopiero wygoda pod w2k, wXP a 2ie kostki sie przydadza do duala na nforsie, nie pakuj sie w KT400 ja za pierwszym podejsciem popelnilem ten blad i mimo ze bylo stabilnie i wydajnie to w porowaniu do nforce bylo gorzej ;[, na tym abicie tesh mash bodajze porzadna dzwiekowke. święte słowa!!! popełniłem dokladnie ten sam blad co Rav[666] nawet jesli chodzi o model mobo obydwaj wdepnelismy w asusa a7v8x i tak jak napisal rav chociaz bylo stabilnie do wydajnosciowo niestety slabiutko. Dobrze to przemysl bo pozniej mozesz zalowac ja mialem sentyment do asusa i za dobrze na tym nie wyszedlem radze ci wez epoxa a jak juz chcesz abita to nf7 i jeszcze raz NIE PAKUJ SIE W KT400 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu Opublikowano 5 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2003 co do napędów optycznych samsunga ja bede troche odmiennego zdania, miałem i cdrw i dvd samsunga i nie miałem z nimi żadnych problemów, poza tym były bardzo ciche, drażnił mnie jedynie ich wygląd, beznadzieja, jeżeli nie chcesz wydawać wiecej kasy to kupuj samsungi lub ewentualnie moge ci polecić combo TOSHIBA SD-R1312, mimo że jest to kombo sprawuje się bardzo dobrze, jest ciche no i oczywiście to toshiba, cena około 400 pln jeżeli chciałbyś wydać troche wiecej kasy to mój typ to: cdrw - Yamaha f1 44x24x44 (ok 320 pln) dvd - Pionier 107s (ok 220 pln) jeszcze jedna uwaga, NIE KUPUJ LITEONA !!!!!!!! jeżeli chodzi o mobo to OK, procek proponowałbym jakikolwiek 0,13 pamięć OK dysk...hm....o barakudzie 4 zapomnij, najlepiej teraz jest nabyć WDC lub Maxtora co do grafiki to pomyśl nad jakimś radkiem 9000, ew 9000 pro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vengeance Opublikowano 5 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2003 zle robisz z ta plytą nie warto dla sentymentu brac duzo slabsza i mniej przyszlosciowac plyte, lepiej zaplac te 50zl wiecej i przynajmniej nie bedzieszz sobie pluł w brode potem ze nie wziles najlepszego co mozna bylo wziąsc w danej chwili.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rammstein Opublikowano 5 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2003 Zbooky! Na twoim miejscu zamiast płyty na KT 400 kupiłbym na Nforce2. Epoxa no lub Asusa choć on jeż dużo droższy(oczywiscie mówię o Epoxie 8RDA+ i Asusie w wersji Deluxe), Kolejną rzeczą którą bym zmienił to Dysk, zamiast Baracudy to weź sobie Caviara 80GB z 8MB cache z 3 letnia gwarancji! No i jeszcze został ten nieszczęsny naped DVD! Nigdy nie samsung, miałem kiedyś Cd-roma Samsunga i po 3 miesiącach nie chciał czytać CD:( Teraz mam DVD Neca i jestem zniego zadowolony i czyta wszystko płtyki cd i DVD a mam go już ponad pół roku! Zaś graffike to wziałbym Geforca 3Ti200 z Gainwarda Golden Sample, spokojne leci na Ti500 bez dodatkowego chłodzenia! Reszte spzętu uważam za spoko, choć nie wiem po co Ci 19" monitorek, no chyba że siedzi w grafice, 3D studio itp to napewno Ci się przyda, pozdrawiam:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...