megakasa Opublikowano 20 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2006 Wybralem juz cos takiego: -PROCESOR CORE 2 DUO E6300 1.86GHz LGA775 2MB/1066 BOX -PLYTA: Asus P5B-VM IG965 Socket775 (PCX/DZ/LG) - co oznacza to VM i czym sie roznia plyty serii P5B od siebie (nie mowie tu o Deluxe). -GRAFIKA: 1) GIGABYTE GeForce 7600GS 256MB DDR2/128bit TV/DVI PCI-E (Silent Pipe) lub 2) GALAXY GeForce 7600GS 256MB DDR3/128bit TV/DVI PCI-E (1,2ns) (500/1400) 3) GALAXY GeForce 7600GS 256MB DDR3/128bit TV/DV PCI-E (Zalman) (1,2ns) (500/1400) Co do grafiki to mam watpliwosci - poleccie cos godnego do tego zestawu i za rozsadna cene - tak ok 500-600zl. Ktora z tych trzech najlepsza i czym sie rozni pozycja 2 od 3 (Zelman)?? -DYSK: HDD SEAGATE 160GB ST3160811AS T-LITE SATA II - na pojemnosci mi az tak bardzo nie zalezy -RAM: GOODRAM DDR2 1024MB PC667 DUAL 2 x 512 - i tu mam duzy problem czy to dobry ram, czy wystarczy 667MHz czy trzeba wiecej (800). Bo jak mam dobrac pamiec zeby optymalnie wspolpracowala z Prockiem i Plyta G. Chodzi mi glownie o czestotliwosc taktowania. Prosilbym o glebsze wyjasnienie kwestii czestotliwosci taktowania RAMu. I czym sie rozni DDR2 od DDR3? Reszta standard. I jeszcze pytanie dotyczace monitora. Zamierzam sie na jakis LCD, mysle o 19'. Moze LG 1919S albo 1952S, 1952TQ-BF? Mozecie jakos je ocenic i napisac jakas opinie. A moze polecicie cos innego? Z gory dzieki za odp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość metart Opublikowano 20 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2006 (edytowane) 2 od 3 różni się wiatrakiem - zalman to dobre i stosunkowo ciche chłodzenie jak nie kręcisz to możesz chapnąć 76gt palita za ok 520 od Niemca karta na ddr 2 nie jest warta uwagi - to już lepiej 7300gt ddr3 Edytowane 20 Października 2006 przez metart Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
megakasa Opublikowano 20 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2006 (edytowane) No i teraz sie zastanawiam czy kupic karte troche slabsza ale znanej firmy (Gigabyte), czy z mocniejsza ale mniej znanej firmy (np. Galaxy czy tymbardziej Palit)?? Ma ktos tego PALITa GeForce 7600GT 256MB DDR3/128bit TV/DVI PCI-E. Znalazlem za 509zl w www.maxicom.pc.pl Edytowane 20 Października 2006 przez megakasa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 20 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2006 Poczekaj na x1650xt, mają byc niedrogie i wydajniejsze niz 76gt, wiec chyba warto. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość metart Opublikowano 20 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2006 ja tam nie wiem czy warto czekać mimo iż lubie ati odpowiedź na pytanie palit od jakiegoś czasu znacznie się poprawił galaxy robi fajne grafiki i całkiem dobrze się trzymają o ile nie przeholujesz z napięciem na rdzeniu jak to robią na tym forum lolki z 73 gt ( 4 padły ) - był łatwy v-mod ołówkowy i są efekty gigabyte to nie jest żadne mecyje firma jak firma ( ma tylko dobry marketing który potwierdzasz swoją opinią o nim ) ja bym brał albo galaxy zalman albo tego palita 76 gt albo bym czekał - a to już twój wybór Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
megakasa Opublikowano 20 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2006 Myslalem ze bedzie latwiej z wyborem poszczegolnych elementow a tu nad sama karta juz tyle siedze i sie nie moge zdecydowac. Jednak cena Palita przemawia na jego korzysc ;) Ati odpada. Jeszcze to wszystko przemysle. A pytanie dotyczace RAMu. Jak to jest z tymi "zegarami". Moze mi ktos wytlumaczyc? Czy ta plyta (i procek) obsluguja Ram 800Mhz. I jaka jest roznica pomiedzy 667 a 800 jesli chodzi o sprawnosc. Bo jesli niewielka to znowu cena bedzie decydujacym wyznacznikiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radzyn Opublikowano 20 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2006 Poczekaj na x1650xt, mają byc niedrogie i wydajniejsze niz 76gt, wiec chyba warto. Kiedy wychodzi?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ShDe Opublikowano 21 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2006 ja bym bral tego 7600 od galaxy z zalmanem, naprawde dobra grafa, za zjadliwa cene :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomos Opublikowano 21 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2006 A pytanie dotyczace RAMu. Jak to jest z tymi "zegarami". Moze mi ktos wytlumaczyc? Czy ta plyta (i procek) obsluguja Ram 800Mhz. I jaka jest roznica pomiedzy 667 a 800 jesli chodzi o sprawnosc. Bo jesli niewielka to znowu cena bedzie decydujacym wyznacznikiem.w grach roznica w wydajnosci jest niewielka. co do lcd - zadnego LG. z tanszych rozejrzyj sie za BenQ FP91GP. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radzyn Opublikowano 21 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2006 ja bym bral tego 7600 od galaxy z zalmanem, naprawde dobra grafa, za zjadliwa cene :) No zobacze jak koszta jeśli się uda coś znaleźć na LCD 19 calowy to kupię Galaxy 7600GS. Oczywiście że bym wolał 7600GS od 7300GT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 21 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2006 -PLYTA: Asus P5B-VM IG965 Socket775 (PCX/DZ/LG) - co oznacza to VM i czym sie roznia plyty serii P5B od siebie (nie mowie tu o Deluxe).VM oznacza ze plyta ma zintegrowany uklad graficzny. Zazwyczaj na takich plytach jest troche gorzej z podkrecaniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
megakasa Opublikowano 21 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2006 VM oznacza ze plyta ma zintegrowany uklad graficzny. Zazwyczaj na takich plytach jest troche gorzej z podkrecaniem.@YogiCK - a czy sa te plyty w wersji bez grafiki? I jak sie ksztaltuje ich cena. Bo w cenniku sklepu z mojego podwórka widnieja dwie takie plyty: 1) ASUS P5B Deluxe I965 S775(PCX/DZ/SA/FW/GL) 2) Asus P5B-VM IG965 Socket775 (PCX/DZ/LG) Cena ta sama: 503zl - chyba niezla? Co oznaczaja skróty w nawiasie? @tomos - dlaczego odradzasz LG? Czy ktos jest podobnego zdania? Myslalem ze to solidna firma, ktora robi dobre monitory. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 21 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2006 1) ASUS P5B Deluxe I965 S775(PCX/DZ/SA/FW/GL) To jest wlasnie plyta w wersji bez grafiki Oznaczenia skrotow: PCX - zlacze PCI-Express dla kart graficznych DZ- karta dźwiękowa zintegrowana z plyta SA - SerialATA, zlacza dla dyskow twardych FW - FireWire, zlacza do podlaczenia kamery, zewnetrznego przenosnego HDD itd GL - Gigabit Lan, zintegrowana karta sieciowa obslugujaca tryby 10/100/1000 mbps Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
megakasa Opublikowano 21 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2006 (edytowane) To jest wlasnie plyta w wersji bez grafiki Oznaczenia skrotow: PCX - zlacze PCI-Express dla kart graficznych DZ- karta dźwiękowa zintegrowana z plyta SA - SerialATA, zlacza dla dyskow twardych FW - FireWire, zlacza do podlaczenia kamery, zewnetrznego przenosnego HDD itd GL - Gigabit Lan, zintegrowana karta sieciowa obslugujaca tryby 10/100/1000 mbps Wielkie dzieki. Teraz juz wszystko jasne - jesli chodzi o plyte glowna. Z prockiem, hdd i RAMem chyba juz tez. RAM wezme 2x512MB 667MHz ze wzg. oszczednosciowych. Dalej sie zastanawiam nad grafika, znalazlem: PALIT GeForce 7600GT 256MB DDR3/128bit TV/DVI PCI-E za 509zl GALAXY GeForce 7600GS 256MB DDR3/128bit TV/DV PCI-E (Zalman) (1,2ns) (500/1400) za 559zl Mail ktos do czynienia z tymi kartami? Co lepsze?? EDIT: Po dalszych poszukiwaniach znalazlem tani sklep w Krakowie. Grafa: Gigabyte GeForce 7600GT NX76T256D-RH Silent Pipe II 256MB (128-bit) (PCI-E) za 610zl. I z tych trzech podanych wyzej chyba ta jest najlepsza. Jak myslicie? No i monitor, wrrr; Poczytalem o BenQ 93G - 19'- calkiem ciekawy. Czekam na wasze opinie na jego temat. (znalazlem za 900zl) Edytowane 22 Października 2006 przez megakasa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...