Kyle Opublikowano 19 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2008 (edytowane) kyle widze, ze sie znasz, wiec co sadzisz o tym nowym hp 2475w??Ciekawy monitor. Nie widziałem tego modelu osobiście ale miałem NEC WGX2PRO a widzę po opiniach że wady IPS są na tym modelu widoczne w podobnym stopniu. Np. słaba czerń pod kątem mieniąca się po nawet niewielkim odchyleniu (brak polaryzatora A TW). Dodatkowo jest pewne przebicie overdrive. Tak czy inaczej monitor ciekawy ... myślałem nad nim ale pozostanę przy EIZO - ten ma overdrive wyregulowany najlepiej jak do tej pory widziałem jak nie idealnie (o niebo lepiej niż w NEC 1990SX gdzie po włączeniu RTC było widać np. na filmach kolorowe artefakty za większymi ruchomymi obiektami). Edytowane 19 Września 2008 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nelsox Opublikowano 19 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2008 A mi się bardziej podoba LG L245WP fajna matryca mva bardzo ładna jakośc obrazu i dobre parametry jak za ta cenę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 19 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2008 No i dzisiaj przyszedł kolejny ekranik. Kto zgadnie co to? :lol: Pierwsze wrażenie, niesamowicie udany egzemplarz. Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Foty na szybko: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kroll Opublikowano 19 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2008 Może pokusisz się o jakąś foto-recenzje? :) Ech... chyba też zamówię, bo już długo nie wytrzymam ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modoc Opublikowano 19 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2008 (edytowane) Zamieść trochę zdjęć działającego i info co i jak z tym monitorem, czekamy z niecierpliwością. Plus jak wygląda Full-HD na nim. Edytowane 19 Września 2008 przez modoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 19 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2008 No i dzisiaj przyszedł kolejny ekranik. Kto zgadnie co to? :lol: Pierwsze wrażenie, niesamowicie udany egzemplarz. Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Foty na szybko: Ale szalejesz B-) Porównaj je ... ! ;) (GRY, Filmy, smużenie , lag , kontrast, kąty) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr@bollo Opublikowano 19 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2008 a ja znalazlem to przed chwila ;D http://forum.pclab.pl/t400827.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartas96 Opublikowano 19 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2008 A co powiecie o Eizo HD2441?? Bo w wiekszosci sklepow maja za ok. 5 tys.(polska paranoja), natomiast jest jeden co sprzedaje za 3300zł. Ja on sie ma do np. CG241. Ile kosztuje i czy jest w Polsce dostepny NEC 2490WUXI?? Witam. Monitory z serii HD sa przystosowane do szeroko pojetej rozrywki maja dosyc wysoka jasnosc co za tym idzie gorzej sie na nich pracuje wieczorami. HD2441 to monitor uniwersalny z przeznaczeniem do multimediow natomiast CG241W to szerokogamutowy, kalibrowany sprzetowo monitor gdzie praca z kolorem jest priorytetem. Trzeba zadac sobie podstawowe pytanie do czego nam ma sluzyc taki sprzet? Co do ceny monitorw Eizo w Polsce to wszystkie monitory pochadzace z naszego rynku sa w podobnych cenach nalezy dokladnie obejrzec inne tansze egzemplarze bo nic nie jest za darmo...inny sort fabryczny, inna gwarancja... Neca 2490WUXi niestety nie ma w naszym pieknym kraju poniewaz jak ktos juz wyzej wspomnial wszystkich nas stac na wersje wieksza wiec po co brac jakies 24 cale :mur: Pozdrawiam toms83 widze nowy nabytek:) Coz to za degradacja z tak szacownego sprzetu jakim jest Nec 2690WUXi?? Wydaje mi sie ze zostales ofiara slynnej "rozrzutnosci jakosciowej" modelu 2690...szkoda bo to naprawde zacny monitor. Napisz cos o tym Hapeku jesli sie nie myle:) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 19 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2008 (edytowane) Wieczorem skrobnę jakiś szybki opisik. Ale muszę powiedzieć, że jakościowo to mnie ten sprzęt strasznie zaskoczył. Za taką, w sumie niską cenę mamy za... monit. No nic, idę dalej testować. :lol2: No to teraz będę miał przerąbane, co? :D Powolutku będę dodawał informacje do tego postu. Na dole posta kilka dodatkowych zdjęć. 1. Glow effect jest widoczny. Siedząc centralnie przed moniotrem jest ok, wszystkie rogi są prawie idealnie równe ( czarna plansza ). Są minimalne zmiany ( jaśniejsze ), coś na styl "srebrzenia rogów" w matrycach MVA. Ale, jest to bardzo delikatne. Przy średnich i dużych kątach widoczna jest zmiana, obraz staje się srebrny ( na zdjęciu wpada lekko w czerwony ). Foto 2. No i chciałem dać fotki podświetlenia, ale syf totalny mi wychodzi. Najlepsze zdjęcie jakie mi wyszło, w zupełności nie odzwierciedla faktycznego stanu. Podświetlenie jest prawie równiutkie, zdjęcie tego nie oddaje ( te świecące syfy to moja padlina-aparat ). Foto 3. Na białym tle, lewa część ekranu przechodzi w zielony, prawa w różowy. Na to samo narzekali chłopaki z Hardforum. Jednakże, jest to bardzo słabo widoczne i trzeba się przyjrzeć. Foto 4. Kolor czarny jest bardzo dobry, minimalnie ustępuje pod tym względem S2231W. Jak na H-IPS to jest to doskonały wynik. Największa bolączką matryc IPS była właśnie słaba czerń. Tutaj olbrzymia poprawa. Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Porównując film w całkowicie ciemnym pokoju, na obu monitorach jednocześnie, czerń wyśmienita, minimalnie ustępując Eizo. Jak dla mnie bomba. :rolleyes: 5. Smużenie na poziomie S2231W lub minimalnie gorsze. Ogólnie smużenie na tych monitorach jest na bardzo niskim poziomie, bez problemu nadają się do grania nawet w bardzo szybkie gierki. Overdrive w HP trochę gorzej wyregulowany. Nie zawsze, ale da się zauważyć małe przebicia ( duszki, coś jak w Dell 2407-HC tylko w o wiele mniejszym stopniu ). Eizo jest doskonale wyregulowany, nie ma najmniejszych problemów. 6. Po wyjęciu z pudła, ekran bardzo jasny ( domyślne ustawienia jasności 90, kontrast 80 ), kolory sporo mocniej świecą niż w Eizo ( zwłaszcza czerwony ), troszkę męczące. Po wyregulowaniu wszystkich parametrów, uzyskałem obraz prawie identyczny jak na Eizo ( regulacja na razie na gałkę oczną, :D nie mam jeszcze kalibratora ). Wady: 1. Ekran bardzo jasny, kolory sporo przejaskrawione. Na szczęście regulacje są odpowiednie i idzie ekran poprawnie ustawić. 2. Na białej planszy, widać że lewa strona przechodzi minimalnie w kolor zielony, a prawa w różowy. 3. Overdrive słabo wyregulowany, widać przebicia, duszki. Nie jest to jakoś mocno uciążliwe, ale występuje. Ghosting 4. Brak polaryzatora. Siedząc centralnie przed ekranem jest ok. Większe ruchy głową i pojawia się szara poświata. Nie jest tak źle, ale mogłoby być lepiej. Glow effect 5. Przy przesuwaniu ekranu w górę/dół czarnego tekstu na białym tle tekst lekko się zaczerwienia ( nieśmiały czy co? :lol2: , pewnie kwestia overdrive). 6. Brak trybów ustawień obrazu. Sam z tego nie korzystam, ale wiele osób preferuje takie tryby. Zalety: 1. Po wyregulowaniu kolory bardzo zbliżone do Eizo. Nie biją po oczach, jest ok. 2. Świetna czerń, w grach czy w filmach w małym stopniu ustępuje S2231W, który ma bardzo niski punkt czerni i kontrast na poziomie 1400:1. Tutaj bardzo duży plus, zwłaszcza że IPS zawsze miały problem z czernią. 3. Smużenie minimalnie gorsze niż w Eizo, ale na całkowicie akceptowalnym poziomie. 4. Świetne kąty, na czerni trochę gorzej ze względu na glow effect. 1, 2, 3, 4, 5. IL nie mierzyłem, ale organoleptycznie nie da się raczej wyczuć opóźnień. Kwestia jeszcze do sprawdzenia. Już sprawdzony, raz HP jest szybszy, raz Eizo, a czasami są na równo. Można uznać, że opóźnienia są na tym samym poziomie. Niestety nie mam CRT, żeby móc się do niego odnieść. IL1, IL2, IL3, IL4, IL5, IL6, IL7, IL8, IL9, IL10, IL11, IL12. 6. Po wszystkich regulacjach składowych RGB, jasności i kontrastu, przejścia gradientowe płynne i gładkie jak pupa niemowlaka. 7. Filmy wyglądają świetnie. Skalowany materiał ( divix 700 MB z standardową rozdziałką ) akceptowalny z odległości 1.5m. Full hd wygląda bajecznie, świetna czerń. Do oglądania filmów, sprzęt jak znalazł. 8. Monitor jest prawie idealnie cichy. Prawie, bo po przyłożeniu ucha do tyłu obudowy słychać leciutkie piszczenie. Przy normalnej pracy nie ma absolutnie najmniejszych szans cokolwiek usłyszeć. Opisik do zdjęć: 23404 - biały ekran, widać że lewa strona bardziej zielona, prawa różowa. Na zdjęciu wygląda to gorzej niż jest w rzeczywistości; 23405, 23406 - podświetlenie matrycy; 23411, 23412 - cd podświetlenia matrycy, 23411 bez diody w monitorze ( dajcie na full screen, wtedy będzie widać ramkę, inaczej ciężko ), 23412 z diodą; 23413 - darmowy dodatek od producenta matrycy, kolor ..... zresztą widać :lol2: 23414, 23415 - czarny ekran pod kątem, słynny glow effect; 23416 - kolor ramki przy skalowaniu 1:1, fota dla @trymek; Edytowane 23 Września 2008 przez toms83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 19 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2008 Wieczorem skrobnę jakiś szybki opisik. Ale muszę powiedzieć, że jakościowo to mnie ten sprzęt strasznie zaskoczył. Za taką, w sumie niską cenę mamy za... monit. No nic, idę dalej testować. :lol2: jak tam z glow efektem na HP ? http://pl.youtube.com/watch?v=-hOKgn_3iWs Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorest Opublikowano 19 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2008 (edytowane) 1. Wieczorem skrobnę jakiś szybki opisik. 2. Ale muszę powiedzieć, że jakościowo to mnie ten sprzęt strasznie zaskoczył. Za taką, w sumie niską cenę mamy za... monit. 3. No nic, idę dalej testować. ad.1. pochwaliłeś się wyczekiwanym modelem to już nikt ci nie odpuści testów ;) ad.2. na takim wrażeniu mi zależy. niech no w końcu coś się ruszy na masowym rynku. ad.3. koniecznie wnikliwie go wymęcz wraz z lagom.nl ! w szczególności liczę (inni pewnie też) na dobre zdjęcia kątów z zastosowaniem ich lagom-wzorca. i jak możesz to fotki równomierności póki jeszcze noc :lol2: /ps. w szczególności, że rzucisz na to okiem posiadacza 22" klasy S ;) Edytowane 19 Września 2008 przez sorest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magus Opublikowano 20 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2008 LP2475W zamowiony :) jakos kolo srody powinien juz byc u mnie, cant w8 ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 20 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2008 5. IL nie mierzyłem, ale organoleptycznie nie da się raczej wyczuć opóźnień. Kwestia jeszcze do sprawdzenia. Już sprawdzony, raz HP jest szybszy, raz Eizo, a czasami są na równo. Można uznać, że opóźnienia są na tym samym poziomie. Niestety nie mam CRT, żeby móc się do niego odnieść. IL1, IL2, IL3, IL4, IL5, IL6, IL7, IL8, IL9, IL10, IL11, IL12.HP w rozdzielczości natywnej może mieć większy LAG ... swoją drogą ciekawe jak na to wpływają ustawienia kart ATI gdzie można obniżać częstotliwość taktowania DVI i/lub używać trybu "alternatywnego" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr@bollo Opublikowano 20 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2008 @tom83 super recka! gratki wielkie! napewno dzieki niej znajdzie sie sporo chetnych na ten monitorek ;) - ja raczej na 95% go wezme,szczegolnie zee pojawil sie juz w Sirius.pl i do tego kosztuje najmniej bo 1599,- mam tylko jeszcze jedna prosbe(pytanie) : pewnie tego nie uzywasz ale czy moglbys sprawdzic jak sie sprawuje oprogramowanie do niego pod Winde? to chyba jakos HP View Assistant sie nazywalo ale teraz nie moge tego znalesc!!! cos tam wyczytalem ze da sie profile w tym programie tworzyc a to mi by sie przydalo ( jestem przyzwyczajony to tego bo moj Samsung 173p+ mial to w Magic Tune) no i przytdaloby sie jakbys podal twoje ustawienia kalibracyjne ;D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 20 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2008 (edytowane) HP w rozdzielczości natywnej może mieć większy LAG ... swoją drogą ciekawe jak na to wpływają ustawienia kart ATI gdzie można obniżać częstotliwość taktowania DVI i/lub używać trybu "alternatywnego" Puściłem właśnie w natywnej HP. Nie ma zmian co do laga. Zdjęć nie zamieszczam, bo nie ma sensu. Ustawienia mam w tej chwili takie ( ale stale koryguję ): jasność - 5-10 kontrast - 45 custom color: r - 240 g - 225 b - 235 Edytowane 20 Września 2008 przez toms83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trymek Opublikowano 20 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2008 (edytowane) No lekka kupa z monitora. Wybaczcie, ale zeby w 2008 roku byly duchy, napisy sie rozjezdzaly w grach, a do tego zamiast czerni granat to jest naprawde kpina. Moze juz czas najwyzszy zrezygnowac z(nie oszukujmy sie) nie do konca udanego kierunku rozwoju wyswietlaczy i wprowadzic nastepce... Heh najpierw potentaci musza odbic sobie miliardy wtopione w to bagno... ps. oczywiscie sam mam zamiar zmienic moja wysluzona 17" na jakis elsidi, bo nic nie ma niestety innego :sad: Edytowane 20 Września 2008 przez trymek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modoc Opublikowano 20 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2008 No lekka kupa z monitora. Wybaczcie, ale zeby w 2008 roku byly duchy, napisy sie rozjezdzaly w grach, a do tego zamiast czerni granat to jest naprawde kpina. Moze juz czas najwyzszy zrezygnowac z(nie oszukujmy sie) nie do konca udanego kierunku rozwoju wyswietlaczy i wprowadzic nastepce... Heh najpierw potentaci musza odbic sobie miliardy wtopione w to bagno... ps. oczywiscie sam mam zamiar zmienic moja wysluzona 17" na jakis elsidi, bo nic nie ma niestety innego :sad: Nie ma idealnych monitorów. Każda technologia ma swoje wady i zalety. Ważne jest to żeby wiedzieć w którym kierunku iść na kompromis i jak wiadomo wszystko zależy też od możliwości finansowych a w relacji cena/jakość jak narazie wypada całkiem nieźle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 20 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2008 (edytowane) No lekka kupa z monitora. Wybaczcie, ale zeby w 2008 roku byly duchy, napisy sie rozjezdzaly w grach, a do tego zamiast czerni granat to jest naprawde kpina. Moze juz czas najwyzszy zrezygnowac z(nie oszukujmy sie) nie do konca udanego kierunku rozwoju wyswietlaczy i wprowadzic nastepce... Heh najpierw potentaci musza odbic sobie miliardy wtopione w to bagno... ps. oczywiscie sam mam zamiar zmienic moja wysluzona 17" na jakis elsidi, bo nic nie ma niestety innego :sad: Nie, nie. Monitor jest jednym z lepszych egzemplarzy jakie miałem ( a trochę tego było ). Po prostu chciałem podkreślić wady i zalety, żeby ewentualny zainteresowany, wiedział czego się spodziewać. A że bezlitośnie to wyszło to trudno. :lol2: Nie ma idealnych monitorów. Każda technologia ma swoje wady i zalety. Ważne jest to żeby wiedzieć w którym kierunku iść na kompromis i jak wiadomo wszystko zależy też od możliwości finansowych a w relacji cena/jakość jak narazie wypada całkiem nieźle. Święte słowa. :blurp: BTW @gmfriend Czytałem kiedyś Twoje posty ( chyba na mva.pl ) odnośnie dyskomfortu pracy na monitorze z czarną ramką. Dobrze pamiętam? Jak to się rozwinęło? Bo z tego co widzę, to chyba oba te samsungi co masz/miałeś były z czarną ramką. Edytowane 20 Września 2008 przez toms83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 20 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2008 (edytowane) Puściłem właśnie w natywnej HP. Nie ma zmian co do laga. Zdjęć nie zamieszczam, bo nie ma sensu. Ustawienia mam w tej chwili takie ( ale stale koryguję ): jasność - 5-10 kontrast - 45 custom color: r - 240 g - 225 b - 235 Nie no - wiadomo że zdjęcia nie potrzebne ;) Dzięki za sprawdzenie. Co do nastaw - nie lepiej ustawić max kontrast natywny dla takiego balansu bieli ? np.: kontrast - 50 R - 255 G - 240 B - 250 ... i jasność od 0 - 10 ? ps. ja jeszcze zmodyfikowałem wygląd winzgrozy (tło okien zmieniłem z 255 255 255 na 247 247 247 ... ale jeszcze myślę by trochę przyciąć) Edytowane 20 Września 2008 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 20 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2008 Nie no - wiadomo że zdjęcia nie potrzebne ;) Dzięki za sprawdzenie. Co do nastaw - nie lepiej ustawić max kontrast natywny dla takiego balansu bieli ? np.: kontrast - 50 R - 255 G - 240 B - 250 ... i jasność od 0 - 10 ? ps. ja jeszcze zmodyfikowałem wygląd winzgrozy (tło okien zmieniłem z 255 255 255 na 247 247 247 ... ale jeszcze myślę by trochę przyciąć) Oczywiście będę jeszcze kombinował z ustawieniami. :rolleyes: Te parametry to były na tamtą chwilę. ps. a właśnie, jestem ciekaw jak ustawiłeś Eizo? Masz lepsze oko, jestem ciekaw Twoich ustawień. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 20 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2008 (edytowane) BTW @gmfriend Czytałem kiedyś Twoje posty ( chyba na mva.pl ) odnośnie dyskomfortu pracy na monitorze z czarną ramką. Dobrze pamiętam? Jak to się rozwinęło? Bo z tego co widzę, to chyba oba te samsungi co masz/miałeś były z czarną ramką. niestety moda na czarne ciągle trwa i ciężko o monitor ze srebrną kolorystyką, na dodatek specjalnie najpierw wziąłem 245B+ który przynajmniej ma te ramki i wykonanie w matt a ten jak na złość się zepsuł więc profilaktycznie zamieniłem go na inny model 2493HM (od wczoraj stoi na biurku) Wygląd wykonanie jakość 2493HM daleko odbiega od mojego ideału ale cóż musiałem brać to co było dostępne w sklepie (przy czym wszelkie acery belinee itp odpadały). Priorytetem była cena, 24" i łatwosprzedawalność :) Piszesz że HPek jest bardzo jasny, wg review na tftcentral przy jasności 0 ma 100cd a to już akceptowalna wartość. Za czasów poprzedniego GATEWAYA FHD2400 musiałem się katować 180cd bo tyle miał na jasności 0...:( Edytowane 20 Września 2008 przez gmfriend Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 20 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2008 (edytowane) niestety moda na czarne ciągle trwa i ciężko o monitor ze srebrną kolorystyką, na dodatek specjalnie najpierw wziąłem 245B+ który przynajmniej ma te ramki i wykonanie w matt a ten jak na złość się zepsuł więc profilaktycznie zamieniłem go na inny model 2493HM (od wczoraj stoi na biurku) Wygląd wykonanie jakość 2493HM daleko odbiega od mojego ideału ale cóż musiałem brać to co było dostępne w sklepie (przy czym wszelkie acery belinee itp odpadały). Priorytetem była cena, 24" i łatwosprzedawalność :) Piszesz że HPek jest bardzo jasny, wg review na tftcentral przy jasności 0 ma 100cd a to już akceptowalna wartość. Za czasów poprzedniego GATEWAYA FHD2400 musiałem się katować 180cd bo tyle miał na jasności 0...:( HP jasny prosto z pudła, regulację ma bardzo dobrą. Na Eizo do pracy z tekstem mam +/- 70 cd i o więcej nie ma mowy. Oczy mam jakieś takie wrażliwe czy co :blink: Edytowane 20 Września 2008 przez toms83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 20 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2008 (edytowane) Oczywiście będę jeszcze kombinował z ustawieniami. :rolleyes: Te parametry to były na tamtą chwilę. ps. a właśnie, jestem ciekaw jak ustawiłeś Eizo? Masz lepsze oko, jestem ciekaw Twoich ustawień. Człowiek może się do bardzo sporej odchyłki temp. barw przyzwyczaić więc moje oko niestety tutaj niestety nie odbiega. Ja testuję obecnie tryb domyślny sRGB w EIZO. Testowałem też na custom (R92, G94, B100 - blisko jest 7500K z menu monitora) - ale coś mi tam też nie pasuje. Jak dorwę kalibrator (jeśli dorwę :lol: i to na dodatek musi być coś radzącego sobie z szerszym gamutem) to pewnie bym skalibrował na 7500K - ciekawe czy wrażenie 7500K przy gamucie 72% jest podobne do tego przy 7500K na 92% . ============================================================================= Od poprzednich 92 94 100 , kontrast 50 lepiej spisuje się temp. "niby" 7000K (95 96 99) i kontrast ~51. Edytowane 23 Września 2008 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trymek Opublikowano 20 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2008 (edytowane) HP jasny prosto z pudła, regulację ma bardzo dobrą. Na Eizo do pracy z tekstem mam +/- 70 cd i o więcej nie ma mowy. Oczy mam jakieś takie wrażliwe czy co :blink: Napisz prosze jak wyglada kwestia rozdzialek na panelu 24" FullHD?? Interesuje mnie roz. 1680x1050 i 1280x1024. Jesli chodzi o 16x10 to czy po ustawieniu obraz sie nie rozjedzie ewentualnie przesunie w lewo, albo prawo?? Nie bedzie mi przeszkadzalo jesli monit zmniejszy przy tej rozdzialce obszar roboczy do wielkosci 22 cali, natomiast jesli pojawia sie jakies "bajery" w/w to panel wyrzuce przez okno , takze wole zawczasu sie upewnic :wink: w kwesti 12x10 interesuje mnie czy wyswietlacz pieknie wszystko zmniejszy to kwadratu(czyt. czarne pasy po bokach) czy moze obraz zwezy/rozciagnie w jakis nie naturalny sposob. Zapewne lamerskie pytania, ale bede kupowal pierwsza elsidi w zyciu no i panorame tez. EDIT>> jak to jest z ta jasnoscia w LCD?? Nie chce, zeby monitor mi wypalil zrenice tylko dlatego, bo nic innego na rynku nie ma. Edytowane 20 Września 2008 przez trymek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 20 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2008 Napisz prosze jak wyglada kwestia rozdzialek na panelu 24" FullHD?? Interesuje mnie roz. 1680x1050 i 1280x1024. Jesli chodzi o 16x10 to czy po ustawieniu obraz sie nie rozjedzie ewentualnie przesunie w lewo, albo prawo?? Nie bedzie mi przeszkadzalo jesli monit zmniejszy przy tej rozdzialce obszar roboczy do wielkosci 22 cali, natomiast jesli pojawia sie jakies "bajery" w/w to panel wyrzuce przez okno , takze wole zawczasu sie upewnic :wink: w kwesti 12x10 interesuje mnie czy wyswietlacz pieknie wszystko zmniejszy to kwadratu(czyt. czarne pasy po bokach) czy moze obraz zwezy/rozciagnie w jakis nie naturalny sposob. Zapewne lamerskie pytania, ale bede kupowal pierwsza elsidi w zyciu no i panorame tez. EDIT>> jak to jest z ta jasnoscia w LCD?? Nie chce, zeby monitor mi wypalil zrenice tylko dlatego, bo nic innego na rynku nie ma. Przejrzałem menu i nie widzę opcji od skalowania. Ale można zrobić w sterownikach karty graficznej. Działa to bez problemów. Możesz sobie wybrać, czy po ustawieniu mniejszej rozdzielczości ( np. 1680x1050 ) ma rozciągnąć na cały ekran ( skalowanie obrazu ) czy też ma wyświetlić 1:1 z czarnymi pasami po bokach i u góry, dołu. Jasność w tym monitorze jest odpowiednia. Na pewno będzie ok. Jak już mi pasuje, to chyba każdemu przypasuje. :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trymek Opublikowano 20 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2008 Przejrzałem menu i nie widzę opcji od skalowania. Ale można zrobić w sterownikach karty graficznej. Działa to bez problemów. Możesz sobie wybrać, czy po ustawieniu mniejszej rozdzielczości ( np. 1680x1050 ) ma rozciągnąć na cały ekran ( skalowanie obrazu ) czy też ma wyświetlić 1:1 z czarnymi pasami po bokach i u góry, dołu. Rozmumiem, ze to samo tyczy sie 1280x1024 no i innych "kwadratowych" rozdzialek?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plastekk Opublikowano 20 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2008 (edytowane) Posiadam chyba dość fajny LCD benq FP241W Używam stockowego kabla dsub i przejściówka pod kartę na dvi. Kolega mi mówi że przez dsub nie ma dobrej jakości obrazu. Warto dokupic jakiś lepszy kabel? Na dvi? Lud z hdmi na dvi? Edytowane 20 Września 2008 przez grzeesiek07 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 21 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2008 (edytowane) Rozmumiem, ze to samo tyczy sie 1280x1024 no i innych "kwadratowych" rozdzialek?? Oczywiście, nie ma najmniejszego problemu. 3102507[/snapback] Posiadam chyba dość fajny LCD benq FP241W Używam stockowego kabla dsub i przejściówka pod kartę na dvi. Kolega mi mówi że przez dsub nie ma dobrej jakości obrazu. Warto dokupic jakiś lepszy kabel? Na dvi? Lud z hdmi na dvi? Naprawdę warto dokupić kabelek dvi. Bardzo często na dsub są lekkie rozmycie, nie masz pełnej ostrości, która jest przecież domeną lcd. No i na dsub nie masz możliwości ustawiania skalowania w sterach karty graficznej. Edytowane 21 Września 2008 przez toms83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plastekk Opublikowano 21 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2008 Akurat kolega ma kabel Prolinka i Asusa na DVI kiedyś dał za to 80-90zł warto kupić prolinka za te 30zł? Odczuję zmianę ze stockowego dsuba? Bo własnie odczuwam jakieś braki w moim LCD ( wcześniej miałem stare TN od philipsa 19" ) i jakoś większej różnicy jakości nie zauważyłem na korzyść BenQ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 21 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2008 (edytowane) Akurat kolega ma kabel Prolinka i Asusa na DVI kiedyś dał za to 80-90zł warto kupić prolinka za te 30zł? Odczuję zmianę ze stockowego dsuba? Bo własnie odczuwam jakieś braki w moim LCD ( wcześniej miałem stare TN od philipsa 19" ) i jakoś większej różnicy jakości nie zauważyłem na korzyść BenQ Ja powiem tak. Dla mnie monitor lcd bez dvi to nie monitor. :kijem: 30 zł to nie jest majątek, ja bym brał. A jak nie chcesz na próżno wydawać kasy, to pożycz kabel na 1 dzień i sprawdź. Edytowane 21 Września 2008 przez toms83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...