Skocz do zawartości
damike83

Monitory panoramiczne - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Zachęcony ciekawym opisem Acera AL2623W poważnie zainteresowałem się tym monitorem. Mam ogromną prośbę. Pmp, czy mógłbyś udostępnić fragment instrukcji dotyczący możliwości regulacji obrazu ewentualnie coś więcej o tym napisać. To ubogie menu trochę martwi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do posiadaczy Acera AL 2623W:

Kupiłem Acera AL 2623W i owszem obraz rewelacyjny(mam jedynie zastrzeżenie do czerni że nie jest zupełnie czarna, ale jest o niebo lepsza niż na rocznym lcd LG i co ważne nie ma nierównomierności w podświetleniu). Jednak mam problem z emitowanym przez monitor dźwiękiem. :sad: Słychać dwa dźwięki: jeden to pisk z prawdopodobnie układu zasilającego (buczenie) znikający po ustawieniu jasności na ponad 95%. Drugi dźwięk to szum/skwierczenie - zostaje nawet po ustawieniu jasności na maxa. Mam komputer pasywnie chłodzony - uruchomionego komputera wcale nie słychać z odległości 1 m w środku nocy. A monitor słyszę bardzo dobrze z drugiego końca pokoju, a nawet z przedpokoju. Czy to co opisałem jest normalne czy kwalifikuje się do naprawy/wymiany gwarancyjnej. Pracowałem na wielu monitorach lcd i najgorsze przypadki były z dziesięć razy cichsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Francuski tescik jest juz po angielsku.

pmp dzięki za recenzję, czy widziałeś już może AL2616W? Jakie są różnice? Mógłbyś również napisać jak odbierasz to buczenie? Trochę mnie to zmartwiło.

AL2616W - widziałem przez kwadrans - i nie widzę (poza wizualną zmianą designu) żadnej różnicy w stosunku do mojego monitora.

Kwestia buczenia - ja nie słysze żadnego, poza syczeniem ale w stopniu zupełnie normalnym - monitor to nie głośnik, pozatym syczenie słychać "od tylca" a nie od przodu więc w moim przypadku absolutnie nikt na to nie zwraca uwagi.

Edytowane przez pmp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odesłałem swojego Acera AL 2623W do sklepu. Nie mogłem znieść tego szumu i buczenia. Każdy kto wchodził do pokoju zauważał od razu szum. Jak się ustawiło ucho nad monitorem to aż w ucho kuło syczenie. Wygląda na to że miałem pecha. A że norma głośności to chyba 30db to by w serwisie nie uznali za usterkę. Poczekam na samsunga 275T.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak ma sie sprawa z sprowadzeniem monitora z usa?

Zaden sklep niewysyla do Polski,znajomy musi ci wyslac bez orginalnego opakowania zeby nieplacic cla najlepiej polonez parcel service..

Co do panoram chcac a niechcac kupilem LCD TV i tak zostal podlaczony do kompa i juz zostal moj Dell 1905FP lezy sobie ,

jest to troszke wieksza niz tu w temacie matryca 32" .Telewizor to Westinghouse LT32w3 HD ,rozdzialke na kompa obsluguje 1366x768 wzupelnosci wystarcza,obraz jest ostry bez zadnych znieksztalcen(podwarunkiem ze podlaczysz przez DVI),a to zdjecia.i filmik 52MB przedstawiajacy katy widzenia

http://www.megaupload.com/pl/?d=Y7KGO1SX

i jak wyglada granie 42mb

http://www.megaupload.com/?d=45RQPV04

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Telewizor kosztuje 600$ i bardzo dobrze spisuje sie jako monitor i telewizor

http://www.westinghousedigital.com/details.aspx?itemnum=14

Edytowane przez ChrisG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wielkie dzieki za testy, a wracając do input lagu oceniasz go na taki sam jak w AL2423W?

Input lag trzeba sfotografować podłączając LCD i CRT jednocześnie, włączając w tle film, a nie nieruchome tło i uruchamiając stopwatch. Inaczej to tylko sugestywne oceny. Mnie input lag bardzo interesuje, gram w gierki online :)

EDIT: jak wygląda sprawa z tym syczeniem, czy to normalne czy tylko jeden uszkodzony model??Do czego można porównać ten dźwięk, jeśli chodzi o głośność? Mam komputer chłodzony wodą, nie chciałbym, zeby ten monitor hałasował (swoją drogą to nienormalne, ma być bezgłośny jak CRT, albo zasilacz zewnętrzny i ukryć go daleko, zaizolować)

Edytowane przez schriss

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam sie nad kupnem monitora DELL

2550995[/snapback]

jaka byscie kupili 24 do 4000zł. Do grania miedzy innymi.

Z perspektywy posiadania (obecnie i historycznie) kilku modeli 24" - jeżeli mówisz o modelach na matrycach S-PVA lub P-MVA to większość modeli i tak opartych jest na tych samych matrycach (względnie kilku rewizjach), owszem diametralnie różnie wygląda kwestia 1:1 PM, obsługi HDMI/HDCP itp.

W takim budżecie - ja bym przycelował w BenQ 241W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Acer AL2623W (ET.L810C.002) na jednym biurku z Acer AL2423W (ET.L680B.003)

Nakręcisz filmik ze statywu podczas grania np. w Battlefielda, Counter Strike lub coś podobnego?

Jestem zainteresowany tym monitorkiem.

O ile pamiętam, ktoś wspomniał, ze matryca w Acer AL2623W jest MVA, a input lag około 20ms?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma problemu, z boku trochę może być ?

Ostatecznie może być z boku :lol: Byłoby super.

Gdyby się dało jeden filmik w 30fps i ewentualnie drugi w 60fps (nawet jeśli mniejsza rozdzielczość), ja takie filmiki oglądam normalnie a potem przeglądam klatka po klatce i szukam ghostów :lol2:

(mam też film dla Samsunga 226bw w trybie clone z CRT obok, momentami nawet na CRT widać mały ghosting, ale moze to wina 30fps zamiast 60)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sraty pierdaty... ja już blisko 3 miesiąc używam AL2423W, coprawda gram tylko w BF2, ale laga przeszkadzalnego nie ma...

ok, pomijając akceptowalnego laga, jak oceniasz ghosting? (chyba gdzieś prosiłem o filmik ale już nie pamietam, zbyt wiele forów i topików jednocześnie :lol: )

Jak machasz myszką na boki to rozmazuje?

A jak robisz "strafe" w lewo lub w prawo, chodzenie bokiem, to jak wygląda w porównaniu z CRT?

I ostatnie: jak przewijasz okno Internet Explorera z tekstem czarne na białym, np. scrollem myszki, to jak wtedy? (moze fotka? :D ) - da się czytać podczas scrolowania?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz co, skoro będę nagrywać Ci filmik 26" to nagram Ci 24" - nic mi nie przeszkadza w graniu w BF2 (to jedyne co gram nie licząc brydża i innych gier stołowych).

Przy scrolowaniu - a da sie na jakimkolwiek monitorze ? :blink: jak nadążysz okiem za ruchomym obrazem to da ;-)

A o porównanie do CRT mnie nie pytaj - od 2003 roku siedze na LCD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, w weekend zasiąde do tematu, wyedytuje posta, żeby nie śmiecić.

Super, to będę czekał na info o filmach z obu monitorków :D

Obecnie mam panoramiczny CRT 24" Sony (oznaczony jako HP A1296A).

A nie ma możliwości, żebyś przy okazji postawił obok CRT na potrzeby input laga? Chyba pisałeś, że nie masz CRT :unsure: Ale jeśli Acer AL2623W ma input lag nie więcej niż 20ms i nie smuży w Battlefieldzie, to chyba zakończę poszukiwania. Mam filmy z SAMSUNGa 226BW, Cunter Strike wydawał się chodzić ładnie, ale tam to chyba TN, szybsza. Oby AL2623W zdał test :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz co, skoro będę nagrywać Ci filmik 26" to nagram Ci 24" - nic mi nie przeszkadza w graniu w BF2 (to jedyne co gram nie licząc brydża i innych gier stołowych).

Hej, i jak tam filmiki? :D Bo już mam tylko jeden dylemat: Acer AL2423W czy raczej wiekszy Acer AL2623W - to do gier ma być (w tym gry online) i do filmów w HD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi