Skocz do zawartości
niko2003

Wychwytywanie Głosu

Rekomendowane odpowiedzi

1. Czy jest taki program który by wychwytywał głos (słowa) np.z mp3, wav i wpisywałby go do pliku tekstowego lub czegokolwiek? (może być eng-eng)

2. Zamiast pisania, mówię i zapisuje się w pliku textowym?

Czy to czasem nie jest jeszcze abstrakcja. Programy do wychwytywania dzwięków z pewnością są, ale czy do takich konkretnych zastosować, czyli konkretnych słów i ludzkiego głosu, czy ktoś coś słyszał?

Dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh... są programy które oferują zapis mowy ciągłej... ale zapewne nie stać Cię na taki wynalazek....

Jeśli chodzi o mp3... to tu problem się nasila... Komputer jest w stanie interpretować tekst mówiony (tzw język naturalny) ale warunek jest prosty.. musi to być w miarę czysty sygnał zawierający tylko sam tekst... Człowiek do wychwytywania słów w muzyce używa inteligencji, maszyny jeszcze tego nie potrafią, lub jeśli już to w bardzo małym stopniu i zapewne gdzieś w laboratorium do spraw rozwoju sztucznej inteligencji (MIT? - masaczjusets instytuf of techniolodży...)

Systemy rozpoznawania mowy operują głównie na języku angielskim, W języku polskim nie ma ( o ile mi wiadomo) żadnego komercyjnego, czy wartościowego programu w tej dziedzinie z prostej przyczyny... Język angielski jest językiem strukturalnym, który ma dosyć prostą gramatykę. Bo trzeba wiedzieć, iż programy rozpoznawania mowy nie notują bezmyślnie to co słyszą... a po całej wypowiedzi starają się pomóc sobie odtworzyć najprawdopodobniejszą postać zdania jaką wypowiedział użytkownik korzystając z gramatyki języka, słownika wyrazów etc... To sa bardzo skomplikowane zagadnienia bo system taki musi łączyć wiele działów sztucznej inteligencji aby w miarę sprawnie funkcjonował.. zatem też i ceny straszą :)

No a polski język jest jezykiem fleksyjnym to raz.. a dwa... zdanie może mieć praktycznie dowolną kolejność słów a i tak będzie poprawne... To sprawia dużą trudność w realizacji polskich systemów przetwarzania jezyka naturalnego w jakiejkolwiek postaci

Nazw nie podam, bo nie pamiętam.. w goglach można spokojnie to znaleźć... szukając continous speach recognition

Edytowane przez PelzaK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh... są programy które oferują zapis mowy ciągłej... ale zapewne nie stać Cię na taki wynalazek....

Podobno Vista to posiada (mówisz i masz), ale zapewne słowo, przerwa, słowo, przerwa. Gdybym znał realną cenę, sklep lub firmę. W Rządzie nie mam znajomości, jesli oto chodzi.

Wielkie dzięki poczytam o continuous speech recognition

Edytowane przez niko2003

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zdaje mi się że posiada, ale w formie dodatkowego programu, plugina, wtyczki, rozszerzenia, dla osób, które nie mogą używać klawiatury...

Rozpoznawanie komend głosowych to posiada nawet i Unreal tournament 2004, a 2007 podobnoż ma umożliwiać prawie swobodną pogawędkę z botami :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To, żeby nie zaśmiecać, zapytam się

Czy jest jakiś plugin lub coś, aby Winampa czy jakiś inny taki program sterować komedną. Play, Stop, Forward, Backward, to by mi starczyło, najlepiej jakby ten program nie był aktywny, to znaczy, wiecie robie coś innego, ale jak mówię Play to gra, jak Stop to się zatrzymuje? No, ale w ostateczności to może być aktywny, byle by działały komendy? No i jak to zrobić.

Dzięki wielkie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest... nie pamiętam jak sie zwie diabelstwo ale na goglach znajdziesz w minut 5 ... wpisując coś w stylu voice command software. Swego czasu bawiłem się tym ale mi szybciej nacisnąć ctrl+numpad6 zamiast mówić next do mikrofona :)

działały np komendy w stylu " switch to windows commander 4 point 51".. imo trochę z dużo gadania jak na zwykły alt+tab :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi