Skocz do zawartości
kozikpl

Jak Zrobić By Pendrive Był Bootowalny

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jak w temacie, szukałem, próbowałem kilku programów i nic.

W biosie ustawiam różne opcje: USB-HDD, USB-ZIP itp. Pena mi wykrywa ale zachowuje się tak jakby nie był wogóle bootowalny.

Poradzcie jakim programem to zrobić i jak wam działa to na jakich ustawieniach w Biosie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak zrobić bootowalny pendrive ??

1. Ściągamy program "HP USB storage format tool" http://www.pctipp.ch/library/actions/pre_d...oad.asp?id=7595

2. Ściągamy obraz dyskietki startowej, ja posłuże się tą z Win98 dostępnej tu http://s93616405.onlinehome.us/bootdisk/win98c.zip.

3. Instalujemy program HP storage....

4. Rozpakowujemy obraz, przy pomocy programu MagicIso do jakiegoś folderu np. zapisanego na pulpicie (chodzi o plik z rozszerzeniem .img). PRogram dostępny tu http://www.magiciso.com/Setup_MagicISO.exe, wystarczy go odpalić wskazać plik .img i kliknąć extract i podać ścieżkę do folderu, któy wcześniej sobie utworzyliśmy.

5. Wkładamy, pendrive, mp3 player, czy cholera wie co tam jeszcze macie ;)

6. Odpalamy program Hp.... zaznaczamy naszego pena i następnie zaznaczamy opcje "Create a DOS startup disk" a w polu "Using DOS system files lcated at" podajemy ścieżkę do folderu z rozpakowanym wcześniej obrazem.

7. Klikam start.

8. Odpalamy komputer z zaznaczoną w Biosie opcją Boot from USB (USB floppy, usb hdd, usb zip, to nie ma znaczenia).

Czy moja płyta główna obsługuje bootowanie z pendrive'a ??

Odpowiedź brzmi tak, KAŻDA płyta, która w opcjach bootowania ma opcję "boot from USB" pozwoli nam na odpalenie dyskietki startowej np Win98, ale zapisanej na flash'ce ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiadomo to działa.

Kto wie jak podzielić pendrive na partycje w windowsie ? Bo menadżer i obsluga dysków na to nie pozwala (nieaktywne opcje usuwania partycji a co za tym idzie zakładania nowej). W linuxie podobno sie da, ale mnie interesuje w winshicie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kozikpl napisał(a):

Witam

Jak w temacie, szukałem, próbowałem kilku programów i nic.

W biosie ustawiam różne opcje: USB-HDD, USB-ZIP itp. Pena mi wykrywa ale zachowuje się tak jakby nie był wogóle bootowalny.

Poradzcie jakim programem to zrobić i jak wam działa to na jakich ustawieniach w Biosie?

Trzeba ściągnąć soft ze strony producenta, który sformatuje i utworzy dysk startowy. W BIOS'ie wybrać First Boot jako USB i po problemie.

Posiadam pen'a od PQI i wszystko śmiga aż miło. Idealne do upgrade'u BIOS'u płyty czy katry graficznej.

Edytowane przez Grimlock

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lgolebio napisał(a):

2. Ściągamy obraz dyskietki startowej, ja posłuże się tą z Win98 dostępnej tu http://s93616405.onlinehome.us/bootdisk/win98c.zip.

Może to będzie głupie pytanie ale nie wiem ;P Życie nauczyło mnie, że lepiej się spytać, niż coś zrobić źle :)

A więc:

Nie jest problemem kiedy posiadam Windowsa XP a ten cały obraz dyskietki startowej jest z Win98 ? :P

Chce zainstalować sobie Ubunciaka no i muszę zabezpieczyć ten cały sektor rozruchowy. Do tego właśnie mi potrzebny USB jako nośnik startowy bo nie mam stacji dyskietek :)

A tak przy okazji. Może miał już ktoś do czynienia właśnie z zabezpieczaniem tego sektora rozruchowego? Jeśli tak to napiszcie jak to u was wyglądało mniej więcej :)

Pozdrawiam

EDIT:

A więc tak. Zrobiłem wszystko jak jest opisane u góry. Wszystko ładnie pięknie ale podczas uruchamiania komputera tak jakby w ogóle mi nie widział mojego pena. Nawet nie wyskakuje żadna informacja, że bootuje USB. A znowu jak już wchodzę z poziomu Windowsa na flash'a to nic na nim nie ma, zajęte jest tylko ok 300 kb. Jest mi ktoś w stanie pomóc ? :P

Edytowane przez michalwisnia44

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Jakis czas temu cwiczylem ostro temat i moje wnioski sa nastepujace: z bootowalnym pendrivem nie jest tak latwo :/

Podobno o poprawnym utworzeniu bootowalnego pendrive decyduje zastosowany w nim chipset i na kilku stronach powtorzyla mi sie informacja, ze musi to byc pendrive oparty o "Phison's solution"; Niestety na prozno szukalem informacji na temat chipsetu zastosowanego np: w moim penie Adata PD7; Przypuszczam, ze w wielu innym przypadkach tez tak bedzie;

Mialem do dyspozycji 3 peny firm: wspomniany Adata, Kingston DT i Emtec; "Bootowalnosc" tworzylem za pomoca roznych narzedzi: wymienionym juz HPDrive Key Boot Utility a takze przy uzyciu skryptu mkbt20, programu MakeBootable, programu USB Disk Storage Format (2 wersje: jedna podpisana jako HP)

Ostatecznie udalo mi sie utworzyc 2 bootowalne pendrive: na Kingston i Adata; Majac na mysli "udalo sie" nie moge powiedziez ze to tak do konca poniewaz problemem jest fakt iz sa komputery na ktorych te pendrive sie uruchamiaja a na niektorych nie - i co bym nie zmienial to ... blada; 3i pendrive Emtec blokowal mi bios; jego wlozenie w gniazdo usb unieruchamialo startowanie biosu wiec dalem sobie z nim spokoj;

Co do plyt glownych (w domysle ich biosow) to tez ciekawe zagadnienie; Na ogol pendrive mi startowaly przy ustawieniu USB FDD lub USB Disk; Prawie ani razu nie wystartowaly przy ustawieniu USB CDROM oraz USB ZIP; (bios Awarda)

Ponizej zamieszczam link do maim zdaniem dosc ciekawej strony wlasnie o tworzeniu bootowalnych pendrive:

http://www.bootdisk.com/pendrive.htm

Zycze wszystkim powodzenia i pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Banito napisał(a):

Co do plyt glownych (w domysle ich biosow) to tez ciekawe zagadnienie; Na ogol pendrive mi startowaly przy ustawieniu USB FDD lub USB Disk; Prawie ani razu nie wystartowaly przy ustawieniu USB CDROM oraz USB ZIP; (bios Awarda)

A co tu dziwnego? Czy pendrive przypomina choc trochę naped CDROM lub ZIP? Nie, i nic dziwnego ze nie startowało.

Poza tym wiekszosc biosów ma boot menu i nie trzeba nic ustawiac tylko wybrac pendrive z listy napędów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

A co tu dziwnego? Czy pendrive przypomina choc trochę naped CDROM lub ZIP? Nie, i nic dziwnego ze nie startowało.

A czy pendrive przypomina stacje FDD?? a jednak koledze dzialalo.

Ja podepne sie do tematu. Czy ktos probowal postawic windowsa XP na dysku twardym podlaczanym przez przejsciowke IDE/SATA -> USB. Bo chce zainstalowac tak XP na lapku tylko ze formatowanie i kopiowanie danych na dysk nie powoduje problemu, potem jest uruchom ponownie Windows nbiby sie laduje przygotowujac do instalacji i blue screen. Da rade zainstalowac system na dysku podlaczonym do USB??

Edytowane przez Bull_Byk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bull_Byk napisał(a):

A czy pendrive przypomina stacje FDD?? a jednak koledze dzialalo.

To akurat przypomina, a tamte 2 to calkowicie inne napedy wymagające innego uruchamiania.

Bez "poprawy" płyty nie da sie postawic XP na USB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak dla wyprostowania: co do USB ZIP I CDROM to napisalem "prawie ani razu ..." co ozn ze mimo wszystko i przy takich ustawieniach udalo sie wystartowac z pendrive; Nie pamietam natomiast, ktory z uzytych przez mnie pendrive zadzialal a poza tym mialo to miejsce co najwyzej 2 razy;

Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Igolebio jesteś WWWWIIIELKI, dzięki twojemu starannemu opisowi mam botowalną MP-trujkę 512 MB na którą wrzuciłem dososką wersję GHOST'a, linki do programu i obrazu dyskietki wygasły ale google nie wygasł, a i u mnie botuje tylko gdy zaznaczę botowanie z USB HDD. THX wielkie za wiedze i pozdro :damage_wall:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi