Skocz do zawartości
THEJAJO

Radeon 8500 128mb - Czyzby Artefakty!?

Rekomendowane odpowiedzi

Elo.

Zakupile ostanio GPU na Allegro: http://allegro.pl/show_item.php?item=137042977

Wizualnie wyglada swietnie, wszystko wydaje sie byc wporzadku oprocz coolerka - troche swiszczy ze wzgledu na swoj wiek. :/

Problem pojawia sie w grach. Na poczatek moze config:

Abit ST6

Celeron 1000@1210 MHz

Tt Volcano 12 eXtreme

2x 256 PC133 SDRAM

PowerColor Radeon 8500 128/128

2x Seagate ST340810A 40GB ATA 100

Codegen 300X1 - 300W

W grach NBA 2006, FIFA 2007 i NFSC pojawiaja mi sie dziwne przeblyski tak jakby artefakty. O_o

Nie wiem skad by sie mogly wziac bo nie krecilem grafy. Coprawda mam podkreconego procka i ma to wplyw na szyne AGP ale odkrecilem go i nadal to samo sie dzialo.

Czy moze byc w/w pojawiania sie artefaktow spowodowany niewydajnym chlodzeniem?

Jesli tak to moglbym prosic o jakies propozycje na zmiane chlodzenia biorac pod uwage to ze karta ma przyklejonego coolera?

Z gory dzX za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze ze duzo osob jest przeciwnych w/w zasilaczowi.

W takim razie poprosze o jakas rade w zwiazku z kupnem nowego, taniego zasilacza ktory pociaginie w/w sprzet.

Z gory dzX.

P.S.

Nie oznacza to oczywiscie zakonczenia dyskusji na temat R8500.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

P.S.

Nie oznacza to oczywiscie zakonczenia dyskusji na temat R8500.

Skoro nie oznacza to dodam swoje 3 grosze - jesli nadal mu nie przeszlo to powachluj troche sterownikami i biosami. Pamietam ze wgranie nowego biosu (nieudanego) w moim Herculesie spowodowala istna sieczke na ekranie... :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakupilem ostatnio P3-S 1400/512/133 - najmocniejszy z serii P3.

Jak zainstaluje puszcze go na FSB 133 przez co GPU (po ustawieniu dzielnikow) nie bedzie podkrecone. Moze wtedy bedzie lepiej. ;)

Tak czy siak chlodzenie musze wymienic bo... jest za glosne. :/

edit:

Jak widac w sig'u nowe CPU juz jest i wszystko puszczone na 'default' tj. FSB 133 dzielniki 4:4:1.

Niestety nic sie nie zmienilo jesli chodzi o grafe. W 3DMark01SE artefakty sie pojawily choc nie caly czas (nawet mam nowe testy co mnie zaskoczylo), w NFSC co jakis czas rowniez natomiast przy FiFie07 dwa restarty bez BSOD'a (Automatyczny restart wylaczony we Wlasc. Mojego kompa) ani minidump'a.

Chyba bedzie trzeba odeslac GPU na gwarancje albo jak najszybciej wymienic chlodzonko.

Dodam ze temp. CPU w stresie (SuperPI - 16 MB) nie przekracza 35 *C. :)

Edytowane przez THEJAJO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi