Skocz do zawartości
Nick126

Ładowanie Telefonu.

Rekomendowane odpowiedzi

Grunt to dobrze przeprowadzić formowanie. Współczesne ogniwa nie mają efektu pamięciowego i po zaformowaniu mogą być doładowywane w dowolnej chwili.

Mimo tego ja staram się stosować zasadę, że ładuje do pełna gdy mam jedną dwie kreski. Na pewno warto raz na parę miesięcy przeprowadzić formowanie konserwujące (dwa, trzy cykle ładowania i rozładowania do pełna pod rząd).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ładowanie ile trwa u ciebie? Czy wygląda to tak, że masz wszystkie kreski i odłaczasz? Ja w starym siemensie miałem tak zjechaną baterie, że po naładowaniu do pełna (trwało to nawet kilka minut i wszystkie kreski były) potrtafił się rozładować w kilka godzin.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam jedną kreskę pod ładowarkę na byle jaką czasu (czasami 0.5h) tak żeby wytrzymał mi jeszcze 2/3 dni :] chyba nie jestem wzorowym użytkownikiem komórki xD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W trakcie procesu ładowania (przynajmniej w nokiach) kreski migają i "narastają". Ja odpinam jak przestaną migać (ponieważ jest taki etap że są wszystkie kreski, a jeszcze migają). Chyba jasno się wyraziłem :D :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12h nic Ci nie da, bo tel jak jest naładowany to chyba odcina już zasilanie. Tak mi podpowiada rozum i logiczne myślenie ;)

Nigdy nie formuje baterii, a komórki ładuje co noc bo i tak kable od ładowarki mam przy łóżku. Ewidętnie nie jest to zbyt mądre :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A w całkiem nowym telefonie tak samo? Czy trzeba całkeim rozładować i ładować 12h ??

Nie ma co dywagować. Sprawa jest prosta. W nowym telefonie najpierw trzeba starannie przeprowadzić formowanie czyli 3 cykle na full >> do zera.

Potem jeśli nie musisz doładowywać to zaczekaj na 1, 2 kreski i wtedy do pełna bez odpinania (najlepiej na noc). Tak używane akumulatory będą możliwie długo służyły pełnią pojemności. :razz:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym co miesiecznych formowaniem baterii to jakaś przesada, ja po roku użytkowania swego C75, (którego doładowywuje nieustannie) zauwazyłem spadek efektywności bateri ok 10% (kiedyś całe 4 dni, dziś ponad 3,5). Biorac po uwagę że telefon ma rok wydaje mi sie że nie opłaca sie bawić w formowanie, bo przecież i tak wiekszośc zmienia telefon po ok2 -2,5 roku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12h nic Ci nie da, bo tel jak jest naładowany to chyba odcina już zasilanie. Tak mi podpowiada rozum i logiczne myślenie ;)

Nigdy nie formuje baterii, a komórki ładuje co noc bo i tak kable od ładowarki mam przy łóżku. Ewidętnie nie jest to zbyt mądre :|

jak telefon się doładuje to wtedy chodzi na baterii a ładowarkę odcina. Trochę bardziej zjedzie baterię to ładuje :] a telefon można zostawiać na noc, nic się nie stanie (w tych nowych)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasadniczo to chyba nikt tak na prawdę nie wie jak jest z tym formatowaniem :)

Myślę, że dużo się nie straci jeśli przy nowej baterii 3 razy się ją rozładuje i naładuje przez 12h

Mam w tej chwili w telefonie nową baterię lit-poly

Sądzę, że formowanie/formatowanie nie jest konieczne, ale, że nie jest to dla mnie problem to formuję :)

(wczoraj mi się nie udało bo podłączyłem telefon ok 3 czy 4 w nocy a odłączyłem o godz 9 także pierwsze ładowanie nie było tym teoretycznie idealnym, a było to moje pierwsze ładowanie baterii)

Edytowane przez hot_lopez

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podepne sie pod temat :]

mam świeżutkiego k750i, i jestem w trakcie formowania baterii (li - poli). ładowałem ja całą noc, rano odpiełem i czekamy az sie rozładowuje. ale mam pytanie, bo chciał bym sobie powgrywac mp3 itp. ale jak podpinam do kompa to ładuje sie dalej (komp działa jak ładowarka) w ten spsob napewno wpłyne na manewr formowania bateri, ale czy bardzo ? jak moge rozwiazać ten problem i prosił bym o napisanie jakiegos uzytkownika k750i jak on przeprowadzał formowanie i jak długo trzyma mu bateria

z góry dzieki

pozdro, bielski

Edytowane przez bielski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

prosił bym o napisanie jakiegos uzytkownika k750i jak on przeprowadzał formowanie i jak długo trzyma mu bateria

Bez znaczenia jaki to telefon. Akumulator li-pol to akumulator. Taki jak inne. Zasada jest ta sama. Na twoim miejscu po prostu bym się wstrzymał te pierwsze 3 ładowania (wiem że korci) i tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a moge mu pomoc szybciej sie rozładowac czy raczej nie ?

Możesz. Włącz na stałe podświetlenie, dzwoń na darmowy BOK itd. Jak bajbardziej mu możesz pomóc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz. Włącz na stałe podświetlenie, dzwoń na darmowy BOK itd. Jak bajbardziej mu możesz pomóc.

Możesz napisać jak włączyć na stałe podświetlanie??

Co prawda jestem już po pierwszych 3 ładowaniach z czego 1 trwała 6h (inaczej nie mogłem)

Ile średnio powinna trzymać bateria w K750i?

Co do rozładowywania to jeśli chodzi o mnie to nie lubię podłączać telefonu jak jest np 20%

Wtedy odpalam latarkę, muzykę, bt, irda, i jakąś gierkę i od razu procenty ulatują :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Otoz, drogi kolego, jestes w bledzie. Nie kazdy telefon odcina ladowane mimo ze pokazuje wszystkie kreski i nie miga. Np Nokie korzystajace z ladowarki ACP-7E (np. 3210, 5110, 6110 itd) przestaja migac juz przy 75% naladowania dlatego warto je potrzymac jeszcze pare dodatkowych godzinek na ladowarce. Podejrzewam ze jest to podyktowane konstrukcja ladowarek - posiadaja one w sobie jakas elektronike zarzadzajaca cyklem ladowania (w przeciwnym razie nie byly by w stanie naladowac samej baterii bez telefonu, a jednak to potrafia).

Nie wiem natomiast jak to wyglada w przypadku telefonow na Symbianie. Wyglada na to ze tam ladowaniem zawiaduje system operacyjny. Bateria musi byc na tyle naladowana zeby uruchomic system (chyba samo jadro, bez GUI), w przeciwnym razie moga nastapic problemy z rozpoczeciem procesu ladowania (paradoks - bateria zbyt rozladowana zeby ja naladowac!).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego też pojawiło się "chyba". Natomiast z tego co piszesz, to wygląda to tak, że ma to miejsce w przypadku starych modeli. Widocznie informacja którą uzyskałem nie obejmowała wszystkiego (była zbyt ogólna), ot tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego też pojawiło się "chyba". Natomiast z tego co piszesz, to wygląda to tak, że ma to miejsce w przypadku starych modeli.

Bycmoze tak jest, ale watpie aby wszystkie dzisiejsze telefony mialy ladowanie sterowane systemem operacyjnym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za prawidłowe ładowanie nie jest odpowiedzialna ładowarka czy telefon(system operacyjny) tylko chip umieszczony w baterii.

Akumulatorki Li-Ion i Li-Poly nie wymagają żadnego formowania.Nawet nie trzeba za pierwszym razem ładować do pełna tzn.jeśli pierwsze ładowanie przerwiemy w połowie ,to nie będzie to miało absolutnie żadnego znaczenia dla stanu i żywotności baterii.

Także żadnych specjalnych czynności typu 3 krotny cykl ładowanie / rozładowanie nie trzeba wykonywać-to nie są baterie NIMH.

Najbardziej szkodliwe dla tych baterii są głębokie wyładowania,które skracają ich żywotność.

Głębokie rozładowanie może spowodować reset układu odpowiedzialnego za pracę akumulatora.

Zabezpiecza on przed przeładowaniem aku(odcina zasilanie)oraz ma za zadanie zapobiegać głębokim rozładowaniom.Gdy nieopatrznie rozładujemy aku i będziemy go jeszcze dobijać by całkowicie się rozładował,to możemy spowodować ,iż nie włączymy telefonu w ogóle!Ponieważ napięcie na ogniwach spadnie do poziomu w którym układy zabezpieczające przestają działać.

Aku Li-Ion/Li-Poly niestety maja jedna szczególną cechę-po roku czasu tracą część swoich właściwości,niezależnie od tego czy były używane czy też nie(np.leżały na półce w sklepie).

Li-Poly dodatkowo wytrzymują ok.połowę mniej cykli ładowań niż litowo-jonowe,ich zaletą są w zasadzie niewielkie rozmiary i większe bezpieczeństwo użytkowania.

Jakbym miał wybierac li-ion vs li-poly-tobralbym Li-Ion bez zastanowienia.

I jeszcze jedno- taktyka ładowania od zera do pełna wcale nie oznacza,że utrzymamy aku w dobrej formie.

Najlepiej doładowywać telefon gdy wskaźnik pokazuje 20% .Jeszcze lepiej jest ładować aku zmiennym prądem(tzn.używamy zwykłej ładowarki a czasem doładujemy szybką np.ACP-7 +ACP-12).Aczkolwiek to już są szczegóły.

Jeżeli z jakich przyczyn nie używamy telefonu przez długi czas(mamy nowy-a stary nieużywany leży w szufladzie i czeka na kupca/nowego właściciela)

,to baterię w nim należy naładować do 40% pojemności.Jest to najbardziej optymalny dla LI-Ion/Poly stan naładowania.

Gdybyśmy pozostawili naładowany w 100%-czyli ogniwa na maksymalnym voltarzu,przyczynimy się do skrócenia żywotności aku.

uff

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wreszcie na koniec sensowna wypowiedź. Co zresztą wynikało już z pierwszego postu Pigmeja, który jednak tego nie zauważył niestety - "jeśli" nie mają efektu pamięci, to nie ma sensu ich formować - logiczne :-P .

Inna sprawa, to czy ktoś badał własnoręcznie, czy one naprawdę w 100% efektu pamięci nie mają?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie.

Za efekt pamięciowy odpowiada użyty w bateriach KADM(stąd zresztą nazwa Ni-Cd,niklowo-kadmowe),ulega on krystalizacji zmniejszając pojemność ogniw.Dlatego w przypadku tych akumulatorków ważne było pełne rozładowanie.Jak nietrudno zauważyć,Ni-Cd aku nie są już od dawna używane w komórkach-chyba ,że ktoś używa tela ,który ma z 6 i więcej lat.Jako że już,dawno nie widziałem u nikogo zestawu ładowarka wielkości walizki +słuchawka(aka "brick"),śmiem twierdzić ,że nikt już takich nie używa.

Jak nietrudno zauważyć akumulatory NI-MH,LI-Ion,Li-Poly kadmu nie zawierają,więc i efektu pamięciowego nie posiadają.

A notka w instrukcji dotycząca formowania ,jest już nieaktualna i prawdopodobnie dodawana już tylko po to "żeby była".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi