Skocz do zawartości
piotres

Clo Na Sprzet Komputerowy Z Usa - Paczka Prezent (gift) - Pomocy !

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jakis czas temu zdecydowalem sie kupic karte graficzna od uzytkownika forum XS z USA. Chcac uniknac wszelkich oplat kazalem mu wyslac paczke jako "gift" (czyli prezent) - brak podanej wartosci, a zawartosc wpisana "graphic card" Dołączona grafika .

I dzis dostalem wlasnie wezwanie do urzedu celnego, ze paczka dotarla i mam sie tam stawic celem wypelnienia deklaracji celnej Dołączona grafika ...i co mi na to powiecie ?

Cos bede musial placic ? Jesli tak to ile ? Paczka wyslana poczta. Dodam ze jest to karta uzywana, od osoby prywatnej .

Zdziwilo mnie to wszystko mocno gdyz juz wczesniej sprowadzalem procesor z USA i wtedy gdy wartosc na paczce byla wpisana 200$ i zaw. "procesor do komputera PC" to zaplacilem po prostu przy odbiorze paczki bodajze 10% z tych 200$ cla i juz ...a teraz chcac calkiem uniknac tych oplat tak sie wkopalem Dołączona grafika .

W wezwaniu jest napisane :

No i powiedzcie mi teraz drodzy co ja tam mam przyniesc za dokumenty - bo z tego belkotu to ja nic nie rozumiem, poza tym ze mam miec kopie dowodu osobistego Dołączona grafika .

Prosze o pilna pomoc, jutro chce jechac do tego pieprzonego urzedu Dołączona grafika .

Z gory wielkie dzieki Dołączona grafika

pozdrawiam
piotres

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eh stary, no przesadziles.. nigdy nie podaje sie wartosci zero, tylko - jesli chcesz uniknac cla - do 30$

Jak widac na zalaczonym obrazku celnicy wlasnie przyczepili sie do zerowej wartosci towaru

Bedziesz musial teraz udowodnic ze np. sprzet jest niesprawny i zaplaciles za niego grosze

Moim zdaniem zabulisz minimum za dokumenty zwiazane z procedura celna i Cie puszcza- to optymistyczny wariant ;)

Lub tez sprobuj napisac to oswiadczenie jak wynika w punkcie 2 ze jest to darmowy gift - towar uszkodzony i.t.p.

Edytowane przez sensei

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eh stary, no przesadziles.. nigdy nie podaje sie wartosci zero, tylko - jesli chcesz uniknac cla - do 30$

Jak widac na zalaczonym obrazku celnicy wlasnie przyczepili sie do zerowej wartosci towaru

Bedziesz musial teraz udowodnic ze np. sprzet jest niesprawny i zaplaciles za niego grosze

Moim zdaniem zabulisz minimum za dokumenty zwiazane z procedura celna i Cie puszcza- to optymistyczny wariant ;)

Lub tez sprobuj napisac to oswiadczenie jak wynika w punkcie 2 ze jest to darmowy gift - towar uszkodzony i.t.p.

Albo ja czego do tej pory nie rozumialem albo jestem idiota - wg mnie paczka "gift" to cos co wysyla mi nadawca jako prezent dla mnie i to ze sie nie podaje wartosci na tych paczkach jest normalne - jak Ci mikolaj przynosi prezenty to sa na nich naklejki z cenami ? :lol:

Dostalem nawet xero druku na paczce ...w polu "value" nie jest nic wpisane :) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja paczka z USA na szczęście przeszła bez większych przeszkód. Nadana tak jak mówią poprzednicy: Gift i wartość <30$

Dowiem się od niego jak sprawa wygląda w takim wypadku bo wiem że parę raz wpadł - jak będę coś wiedział dam znać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dostałem kiedyś paczkę z ramami z deklaracją jako gift o wartości 0 i przeszła niezauważona. Teraz musisz udawać głupa przed urzędem celnym i wmawiać im, że dostałeś prezent ok kuzyna.

BTW jakoś pobłażliwie cię potraktowali z tym cłem od wartości 200$. Mnie ta zabawa o takiej samej wartości na sprzęt komputerowy kosztowała 170zł czyli jakieś 25%.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BTW jakoś pobłażliwie cię potraktowali z tym cłem od wartości 200$. Mnie ta zabawa o takiej samej wartości na sprzęt komputerowy kosztowała 170zł czyli jakieś 25%.

Nie pamietam juz, moze jednak to bylo 20%, ale napewno nie wiecej :wink: .

Dzis pojechalem do tego celnego i szczesliwie zalatwilem sprawe ...trafilem na dosyc uprzejmego celnika, rzeczywiscie powiedzial ze dlatego sie przyczepili ze nie bylo wartosci wpisanej :mur: , wiec sporzadzilismy takie oswiadczenie ze karta jest uszkodzona i szacuje jej wartosc na 30$ :wink: . W zwiazku z tym nie zaplace zadnych dodatkowych oplat (clo obowiazuje na przedmioty o wartosci wiekszej jak 45 eur) . We wtorek maja wyslac karte do mnie do domu :D . Jestem happy B-) .

Temat mozna zamknac.

EDIT : na przedmioty z krajow EU nie ma zadnego cla prawda (niezaleznie od wartosci) ?

pozdro

piotres

Edytowane przez piotres

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wezcie mnie tutaj nie denerwujcie, bo czekam na pacze z USA o wartosci... czterocyfrowej :D. Oczywiscie mała wartosc, sprzet uszkodzony ;)

Kiedys dostałem kupilem cpu z usa, paczka gift o wartoci $60 - bez cła

Pare dni temu dostałem przesyłke z UK i mogę potwierdzić, ze zadnego cła nawet nie próbowali nakładać - paczka nietknieta przez polskie urzedy ;) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak myślicie, co by zrobili w sytuacji gdyby paczka została opisana jako zwrot z serwisu ( wymiana na gwarancji), czy wtedy też mają prawo narzucić cło? Bo zastanawiam się jak przemycić buty na deskę ze stanów ^^

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe z tego co wiem, jednemu userowi paczka z cepem lezy juz miesiac na cle, bo gosc co wysylal, wpisal wartosc normalna :lol:

Trza sie dogadac z sprzedajacym, aby to jakos sensownie wyslal jak np. Bachus robi B-) Set of cards - karty kolekcjonerskie - wartosci 30$ i paczuszke w ciagu 5 dni mam w domu :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam jeszcze pytanie - ktos cos kupowal z jakiegos sklepu netowego z USA , typu np. newegg.com ?

Jak wtedy wyglada sprawa cla ? Wpisuja na paczce wartosc normalna (prawdziwa) towaru ?

Ile wtedy sie placi % cla i innych oplat od paczki o wartosci ponad 45 eur ?

Dzieki i pozdro

piotres

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli ma sie znajomego w usa to najlepiej aby on kupil a nastepnie odeslal poprzez polamer badz inna polska firme zajmujaca sie spedycja. Ja jak i braciak wyslalimy mase paczek i do ani jedenj sie nie przywalil urzad. Dwa razy wysylalismy lapki jako zabawki w deklaracji i tez bez klopotow.

Prawdziwy amerykaniec z ebay nie zakombinuje ze sciema w deklaracji wysylykowej poniewaz boi sie ze mu wpadnie FBI do chaty.

Co do platnosi to jak dla mnie tylko paypal, no bo jak ?? money order?? hehe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio dostałem paczkę z Kalifornii z wpisaną ceną 30$ i nie płaciłem cła. A gdy jakiś czas temu dostałem paczkę z Florydy (bez ceny) tylko z GIFT to naliczyli sobie cło 50zł

Problem w tym, że każda wymieniona wyżej paczka była autentycznym prezentem i niestety musiałem za jedną z nich zapłacić, bo inaczej by przepadła.

Kiedyś miałem jeszcze lepszą sytuacje. Dostałem pisemko do domu, że moja paczka może być..kradziona. I muszę napisać co jest w środku aby ją otrzymać i zapłacić 1zł....za sprawdzenie jej zawartości przez kogoś tam w porcie w Gdyni! PARANOJA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi