virtuomaniak Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2006 Witam Zakupiłem hdd WD Cavir 250gb... Chcę go podzilić że na dysku C będzie 25 GB a na dysku D pozostałe czyli~213GB Czy tak duża partycja może być? bo mam problemy żeby ją sformatować... komputer już się 2 razy zawiesił podczas formatowania... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2006 Jedno pytanie, a po co chcesz tak fatalnie go podzielic na partycje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
virtuomaniak Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2006 Dlatego że na system spokojnie starczy 25gb... a resztę chciałbym mieć na jednej partycji :) I jeszcze drugie pytanie, jak na szybko sprawdzić czy hdd ma bad sectory? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2006 Taki podzial dysku jest bardzo marnym rozwiazaniem. Zrobi Ci sie szybko burdel w danych - to raz. A dwa wyobraz sobie defragmentacje partycji majacej 200GB ;) Na system to spokojnie 8GB wystarczy, potem partycja majaca kolo 2GB na swapa, cos na programy, cos na muzyke, i tak dalej. Zdecydowanie lepsze rozwiazanie. A sprawdzic czy ma bad sectory to scandiskiem chociazby. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
virtuomaniak Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2006 Hm ale ja chcę sprawdzić czy są bad sectory w domym dysku. Bo mam problemy ze stworzeniem partycji oraz ze sformatowaneim w speedfajnie w S.M.A.R.T jest error ale natomiast w EVEREST nic nie ma :( O co chodzi? http://republika.pl/lukiso/asd.JPG Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2006 No dobrze, ale dlaczego nie scandiskiem? Mozesz tez hd tune uzyc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
virtuomaniak Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2006 Bo jak mogę sprawdzić skoro nie ma stworzonej partycji? Dysk jest pusty... bez żadnej partycji bo nie moge stworzyć... Dałęm screena. Co o tym uważasz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2006 Taki podzial dysku jest bardzo marnym rozwiazaniem. Zrobi Ci sie szybko burdel w danych - to raz. A dwa wyobraz sobie defragmentacje partycji majacej 200GB ;) Na system to spokojnie 8GB wystarczy, potem partycja majaca kolo 2GB na swapa, cos na programy, cos na muzyke, i tak dalej. Zdecydowanie lepsze rozwiazanie. A sprawdzic czy ma bad sectory to scandiskiem chociazby. 1. Zainstaluj na 8GB np Viste....., zresztą dla xp z programami to tez mało(czesci programów nie ma sensu pchac na inną partycje) 2. W Window NT 5.x/6 nie ma swapa No dobrze, ale dlaczego nie scandiskiem? Mozesz tez hd tune uzyc.3. W windows NT 5.x/6 nie ma scandiska -------- virtuomaniak, spróbuj stworzyc mniejsze partycje i zobacz czy kazda sie sformatuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2006 Coz, ja sie z systemem i podstawowymi programami na 8 GB mieszcze i jeszcze mi 4GB na zas zostaja. Fakt, ze nie z Vista, ale tej uzywac juz nie bede, a koledze raczej o XP chodzi ;) Ok, swapa nie ma, ma plik wymiany, tak czy siak dobrze na niego przeznaczyc mala, osobna partycje. Hmmmm ze scandiskiem mea culpa 3x, fakt jest chkdsk. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
virtuomaniak Opublikowano 11 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2006 8GB za mało, teraz mam 10GB i ciągle mam ikonkę że mało miejsca na dysku C :/ Jednak z tym dyskiem coś nie tak, bo podczas tworzenia partycji wydaje takie dźwięki jak by miał problemy z odczytaniem czegoś na tym dysku... i jeszcze ten błąd w S.M.A.R.T. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 11 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2006 Jak się oprócz progrmaów na c: inne śmieci trzyma i nie robi porządku z tempem, to nic dziwnego że mało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
virtuomaniak Opublikowano 11 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2006 No niestety na C trzymam tylko programy typu office :) nic wiecej, porządku z temptem również robię a jednak mało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 11 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2006 Gierki też trzymasz na C: ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 11 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2006 (edytowane) 1) Dajcie mu ludzie podzielić jak mu będzie wygodnie a nie pchajcie swoich przepisów "dobrych na wszystko"( - bo mają błędy np. osobna partycja na plik wymiany .... po co skoro łatwiej ustawić stały plik wymiany i koniec ... na dodatek będący w "szybszej" części dysku = szybsza praca w chwili użycia tego pliku ). Dzielenie / nie dzielenie dysku na partycje ma swoje wady i zalety - dajcie chłopu spokój z radami odnośnie dzielenia bo każdy chyba zna osobiste preferencje. ps. jeśli chodzi o partycje ponad 200 GB to nie powinno być najmniejszych problemów ... 2) Masz błędy z wiązane z transferem danych między kontroleram a dyskiem możliwe : - uszkodzenie połączenia - kabel , docisk - uszkodzenie kontrolera - płyta gł. - uszkodzenia dysku 3) EVEREST pokazuje błędy w SMART ( czemu piszersz że nie ? ) C5 i C7 [ z tąd pochodzi mój wnosek w 2) ] Edytowane 11 Grudnia 2006 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 11 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2006 (edytowane) błędy !, ten dysk to prawie ruina a przepracował 8-12 godzin, koniecznie sprawdź czy nie ma problemu z napięciem (za wysokim) i to o czym wspomniał przedmówca Edytowane 11 Grudnia 2006 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
virtuomaniak Opublikowano 12 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2006 (edytowane) Heh ten dysk już oddałem, i ten ostatni screen ze smarta to nowego dysku. Na tamtym nie dało się nic zrobić, a na tym już jest windows i w ogóle ale nie chodzi jak potrzeba. Jak sprawdzić czy kontroler dobrze działa? Aktualne zrzuty nowego dysku z którym są podobne problemy Zworki są ustawione na SSC oraz SMART I //EDIT Nikt nie wie? i nie może pomóc? Edytowane 12 Grudnia 2006 przez virtuomaniak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 12 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2006 Heh ten dysk już oddałem, i ten ostatni screen ze smarta to nowego dysku. Na tamtym nie dało się nic zrobić, a na tym już jest windows i w ogóle ale nie chodzi jak potrzeba. Jak sprawdzić czy kontroler dobrze działa? Aktualne zrzuty nowego dysku z którym są podobne problemy Zworki są ustawione na SSC oraz SMART I //EDIT Nikt nie wie? i nie może pomóc? podaj dane SMART aktualnego dysk z programu Everest, oraz sam coś zrób sprawdź napięcia spraw stabilności całego komputera, przejrzyj ustawienia BIOS (w korelacji z instrukcją obsługi), sprawdź taśmę, gniazda zasilania dysku płyty.g kabla sygnałowego, trzeba wyeliminować każdą ewentualność PS. SSC nie powinno być włączone bo sygnał staje się mniej wyraźny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
virtuomaniak Opublikowano 12 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2006 Aktualny odczyt jest post wyżej. BIOS sprawdzony. I wszystko usawione Kable też i jest OK Zaraz wyłączę SSC ale przez to format wcześniej nie mogłem zrobić Wykres HD Tach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 12 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2006 (edytowane) Aktualny odczyt jest post wyżej. BIOS sprawdzony. I wszystko usawione Kable też i jest OK Zaraz wyłączę SSC ale przez to format wcześniej nie mogłem zrobić Wykres HD Tach ... wykres jest normalny jak dla sprawnego dysku SMART tez, jedynie można mieć zastrzeżenia do dużej ilości błędów podczas transmisji dysk - kontroler (skorygowanych) Edytowane 12 Grudnia 2006 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
virtuomaniak Opublikowano 12 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2006 Czyli coś kontroler się psuje czy co? Nie rozumiem? Da się to jakoś sprawdzić? albo wina sterownika od kontrolera? No niestety w rzeczywistości takich transferów nie mogę osiągnąć :/ Rozpakowanie 700 mb (pakowane po 15mb) zajmuje ponad 30minut więc coś za dużo? Czyli pada kontroler? I lepiej będzie się przesiąść na ATA? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba14 Opublikowano 12 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2006 Rozpakowanie 700 mb (pakowane po 15mb) zajmuje ponad 30minut więc coś za dużo?To zalezy od procka i ramu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
virtuomaniak Opublikowano 12 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2006 (edytowane) No tak, tylko że w na dysku który jest w podpisie robił to w półtorej minuty. Także wymieniam dysk na ATA bo znów mam ogromne problemy z zainstalowaniem windowsa :| Jeszcze dlaczego komputer się zawiesza przy instalacji windowsa? :/ Sprawdzałęm na dwóch oryginalnych windowsach :/ Edytowane 12 Grudnia 2006 przez virtuomaniak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drozda Opublikowano 17 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2006 Jak dla mnie to płyta główna Ci siada, a dokładnie w kontroler dysku. Zmień na nowe taśmy bo że taśma cała to nie znaczy że sprawna jest - moze to coś pomoże. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
virtuomaniak Opublikowano 18 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2006 Dzięki za odpowiedz :) Wymieniłem jednak dysk na ATA :) i wszystko śmiga aż miło :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...