Skocz do zawartości
Marcin_gps

Rowery - porady, co kupić?

Rekomendowane odpowiedzi

hmm a zmiescimy sie w 8 osob kolo maszynisty z torbami i rowerami?:P :P bilet 40 zl? qrde nie ma zadnych ulgowych?:)

edit: tak se mysle.. pare osob wladowac do przedzialu pasazerskiego z torbami... a pare osob postawic przy rowerach.. i co pewien czas zmiana.. bo to w koncu bedzie 4-5 h drogi :)

Edytowane przez Neo_x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ziko to u nas na wsi zlotowka nie wiem jak tam w stolicy wychodzi ze dyszka ;) To juz jest na bilet studencki ;) Mowie tu o dystansie do 100km a jak jedziesz te 5h to nie wiem ile zabulisz :) Kwestie logistyki w pociagu zostawiam tobie :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Apropo opon bezdętkowych, ma ktoś jakieś doświadczenie z tymi Miśkami?

I jak to cudo w ogóle działa?

Przeznaczenie: maratony. Bo "na codzien" bede miał inne oponki.

Bardzo dobre oponki, ale na maratony UST to nie najlepsze rozwiązanie - lepiej stosowac lekkie dętki, albo system bezdętkowy z uszczelniaczem.

No to za tydzień masa - może tym razem się wybiorę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lechu1777

Ja polecam KTM Knoxville - mam i super się sprawuje. Moj styl jazdy to taki lekki trial (manual,back pivoty itd czy jak to sie zwie). Zjazdy z górek (taki downhill). Jazda po deszczu :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a komu polecasz?:P akurat ten ktm to rower do lzejszego xc... a juz napewno nie do skakania :) zebys sie nie zdziwil jak korba Ci sie rozpadnie :) (chyba ze z tego rowerka Ci tylko rama zostala :) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lechu1777

LOL widzisz, Ty nie możesz o nim nic napisać, a ja tak bo mam go ~1,5 roku i nic się nie ma prawa rozwalić, polecam go tym którzy lubią sobie poskakać troszke itd, napewno nie jest do hardcore DH i Trialu ostrego. Nic mi tu nie pęknie, a sama rama jest bardzo mocna (nie tylko moje zdanie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no mimo wszystko przeznaczenie tego rowerka to xc :) troche innej klasy czesci sie zaklada do rowerow do skakania :)

edit: oczywiscie swoja opinie wyrazam po przeczytaniu specyfikacji producenta tego rowerka :)

Edytowane przez Neo_x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lechu1777

Wlaśnie, dobrze że to podkreśliłeś. Ja tam z kumplem raz skakałem z niezłych hopek (wzglednie mała) i jest git, robie różne manuale czy jakieś techniczne tricki i ten rower jest spoko do tego. Tylko po całym sezonie musze dać koła do wycentrowania bo minimalnie się zcentrowały i znowu zasuwam, ewentualnie V-Break nowe klocki się kupi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wierz mi, wiem co to znaczy rozwalic na czesci tylne kolo typu: polamana oska w piascie, z obreczy zrobiona osemka ;) ja tez sie kiedys uczylem skakac ;) tyle ze mnie bardziej kreci skakanie niz technika :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak uzbieram do sierpnia coś koło 5 tys lub 6 tys. to zamierzam złożyć rowwer do FREERAID'U na ramie kona tylko nie moge znaleźć nigdzie cennika tych ram.

Tylko czy jest sens bo zmiarzam studiować na dziennych ?

jak myslicie :-|

I jeszcze jedno szukam jakiegoś dobrego forum o rowerach typu DH, FREERAID

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dobre oponki, ale na maratony UST to nie najlepsze rozwiązanie - lepiej stosowac lekkie dętki, albo system bezdętkowy z uszczelniaczem.

No to za tydzień masa - może tym razem się wybiorę.

System bezdętkowy z uszczelniaczem? Tak dokładniej o co chodzi :)?

Kamilo23- www.dh-zone.com a kolekcje kony mozna zobaczyć m. in. na www.skiteam.pl :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sobie zamowilem koleczka na tych obreczach 2198139[/snapback]

Tak ale mi chodzi o same ceny ramy a nigdzie tego nie moge znaleźć :-|

bo ogolnie ciezko kupic same ramy kony.. ja kiedys szukalem rame kona shred nowa.. i nie znalazlem... ogolnie trzeba po sklepach jezdzic i tam sie pytac.. lub dzwonic...

wspominaliscie tutaj o skiteam... nie cierpie tych sklepow.. ceny o wiele wyzsze niz w "normalnych" rowerowych sklepach... oczywiscie rzeczy ktore nie sa objete promocjami...

Edytowane przez Neo_x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMO sama rama i amor za 4000zł to gruba przesada. Nie wiem jak jeździsz, ale myślę, że jeśli nie jesteś zawodowcem, to bez problemu znajdziesz ramę za 500-1000zł i amortyzator za 1000zł które spełnią twoje oczekiwania i dadzą dużo radości z jazdy. :) A resztę kasy będziesz mógł władować w osprzęt lub choćby kupić za to nowy komputer lub tani samochód. ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

obrecze sa w miare sensowne :) jaka piasta, kaseta i szprychy do tego?:)

Szprychy Richman cieniowane, klapsowane

Piasty Formula na lozyskach maszynowych

Brak mi słów żeby samą rame cięzko dostać interesuje mnie stinky de lux lub stab

Na allegro bywaja

Ale zobacz promocje w SKiteam. Moze kupisz caly rowerek w podobnej cenie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cały bike to śjakis arkus, jeździłęm nim ostro 2 sezony i sie nie zabiłem, jedynie na koniec ósemka z koła i pęknięty przedni amor

trafiłem na ten temat:

http://forumrowerowe.jgc.pl/kola-Kolo-26-M...erx-t16174.html

i chyba mi taka obręcz styknie, ewentualnie coś w podobnej cenie

co do amora to widze ze trzeba już wyłożyć ok 200 zł, dla mnie to troche dużo, więc jak najmniej :]

byle nie połamać tego

aha, jeżdże w lesie w 90 % i niedzielne przejażdzki w gromadze do puszczy (asfalt) ale tym sie nie sugerować ; ]

Edytowane przez hinco

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@siebek i Sysak13

To dobrze że mnie oświeciłes bo kazdy mówi że jak studia to brak czasu. Ale jak wspomniałme starszym że mam zamair sobie złożyć rower jak uzbieram troche kasy to już zaczęli jęczeć. Ze to jest nie potrzebne :mur: .

Narazie mówie tylko orientacyjnie jak i co z teg owyjdzie to się zobaczy :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Remerx ma calkiem spoko obrecze

http://allegro.pl/item110231914_kolo_tyl_m...x_grandroc.html

Mysle ze to by bylo spoko koleczko

A amorek....

Moze cos takiego...

http://allegro.pl/item110524831_sr_suntour...zdej_ramy_.html

Czyli ogólnie suntour ?

Jestem n00bem co chce podkreślić, a jak się człowiek uczy to kilka kół na sezon schodzi (zwłaszcza jak się front pivota :lol: :mur: )

każdy bedzie amor lepszy od tego co miałem 'balistic' czyli typowy shit.. :/

Edytowane przez hinco

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi