kurniczek Opublikowano 30 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2006 http://www.pcworld.pl/news/104454.html nic dziwnego, ze plyty pod intela sa tak drogie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsilence Opublikowano 30 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2006 Nie martwcie się. Intel chciałby zacząć wyścig ilości rdzeni 4,8,16,32,64,128,256,512,1024....... itd. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 30 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2006 "Przypomnijmy, w ciągu ostatnich dwunastu miesięcy korporacja wprowadziła na rynek linię Pentium D 9xx, Pentium 4 6xx, Core 2 Duo oraz Core 2 Duo z czterema rdzeniami." Szpecjaliści, nie ma co... :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsilence Opublikowano 30 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2006 a BTW ja myślałem, że Core 2 oznacza dwa rdzenie a CORE 2 Duo cztery, najwidoczniej się myliłem :) Pokopali nazewnictwo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 30 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2006 Core2 (następca Core) - nazwa architektury proca Duo - 2 rdzenie Quad - 4 rdzenie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 30 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2006 Szczerze mowiac, jako uzytkownika koncowego, tez mnie to wpienia, bo przy wymianie procka musze sie wczytywac w manual do plyty glownej, czy aby na pewno nowy procek zadziala - mimo, ze jest na tej samej podstawce. Wcale sie producentom nie dziwie. AMD dla odmiany przy kazdej powaznej zmianie wymienia podstawke... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ludwiczek Opublikowano 1 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2007 Już narzekają a do tego jeszcze Xeony dojdą :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 1 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2007 Szczerze mowiac, jako uzytkownika koncowego, tez mnie to wpienia, bo przy wymianie procka musze sie wczytywac w manual do plyty glownej, czy aby na pewno nowy procek zadziala - mimo, ze jest na tej samej podstawce. Wcale sie producentom nie dziwie. AMD dla odmiany przy kazdej powaznej zmianie wymienia podstawke...faktycznie problem niesamowity skoro coś jest dobre to po co to zmieniać - to ma ogromny + ponieważ możesz sobie początkowo kiedy nie masz kasy kupić celerona z docelową płytką a po wypłacie procesor a nie zmieniać całą platforme ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 1 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2007 Pojawienie się nowego CPU oznacza konieczność zmodyfikowania projektu płyty głównej, zmiany w linii produkcyjnej itd. Nic zatem dziwnego, że z kolejnych debiutów nie są zadowoleni tacy potentaci jak Asustek, ECS, Foxconn, Gigabyte czy Microstar, którzy będą musieli liczyć się z niższymi zyskami ze sprzedaż.Niechca niech nie robia :D, no i niech nie przesadzaja z tym, ze to wymaga jakiegos wielkiego przerabiania plyt - bujda. Byly juz proby odpalenia Conroe na plytach do niego nie przystosowanych i moim zdaniem niewiele zabraklo zeby sie to udalo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 Ale jednak sie nie udalo. Prawie robi wielka roznice ;) KAMILcom - dobrze jest, jak zmieniasz teraz (chociaz to tez jest dyskusyjne, bo wydasz kase na "przyszlosciowa" plyte, a za chwile wyjdzie procek, ktory i tak na niej nie ruszy). A jak masz juz plytke pod 775 i okazuje sie, ze jednak C2D na niej nie zadziala? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek.czwa Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 (edytowane) I bardzo dobrze że ulepsza swoje produkty a nie jak AMD zmienia podkładki jak rękawiczki 754, 939, am2 i tak cały czas. I to prawie zero różnicy wydajności. Może AMD wymienia tak podstawki bo nie chce żeby ludzie się mylili przy kupowaniu płyt na nowe procki lol (ironia). Edytowane 2 Stycznia 2007 przez Tomek.czwa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarkazz Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 Pff. AMD wprowadziło AM2 bo DDR2 w oczach przeciętnego Kowalskiego jest lepsze od DDR1, więc wiadomo, Intel jest lepszy i nowszy. 775 nie jest kompatybilne ze sobą, więc taka gadka jest bez sensu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek.czwa Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 Jak nie jest kompatybilne wszystkie stare procki Intela na 775 chodzą na nowych płytach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 nie ma sie co dziwic ze nie lubia. Koszty opracowania nowych plyt dla kolejnych prockow intela sa spore. Intel jest na topie teraz po wpadkach z poprzednimi konstrukcjami. Intel dyktuje warunki producentowm i wciska kit nabywcom. Chce sie odkuc za poprzednie wpadki. A ludzie widzac marketingowy belkot ze Intle jest the best kupuja i koleczko sie zamyka. Czyste prawa rynku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek.czwa Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 A może powiesz mi że Intel nie jest teraz najlepszy?? Moim zdaniem to dobrze że nowe procesory Intela się rozwijają bo rok temu za AMD 64 3500+ musieliśmy zapłacić 800zł a teraz 350zł. Więc lepiej żeby obydwie firmy prześcigały się w rozwiązaniach to korzyść dla wszystkich. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregor1230 Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 Za 270 zł są sandiego 3700+ a taki 3500 to za 245 w boxie mozna nabyc wiec jakie 350 zł chyba że kupujesz w jakis komputronikach itp ;). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 Jak nie jest kompatybilne wszystkie stare procki Intela na 775 chodzą na nowych płytach. Ale nowe nie chodza na starych, a o tym glownie jest ten temat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarkazz Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 Jak nie jest kompatybilne wszystkie stare procki Intela na 775 chodzą na nowych płytach.Ufff... to dobrze... posiadacze starych celeronów mogą bez problemów kupić najnowszego Asusa P5B Deluxe i cieszyć się nową wspaniała płytą. To się nazywa upgrade. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
capone Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 Pamiętacie stary socket 370 z nim też ładne jazdy były; pga, fc-pga. U amd jego największy atut stał się największym problemem, zintegrowany kontroler pamięci. Znów intel i cztero rdzeniowy potwór, jakie znacie programy na dwa rdzenie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 (edytowane) Pamiętacie stary socket 370 z nim też ładne jazdy były; pga, fc-pga. U amd jego największy atut stał się największym problemem, zintegrowany kontroler pamięci. Znów intel i cztero rdzeniowy potwór, jakie znacie programy na dwa rdzenie? To fakt a AMD trzymało sie dzielnie SOCKET A ( chyba nikt nie przebije tak gługiego czasu zycia podstawki no moze jeszcze Socket 7) I teraz szala sie przechyliła na strone Intela ale do czasu... za 2 lata pewnie znowu zmienicie zdanie :D bo AMD znowu cos wymyśli... ( tak po cichu sądze) Capone czemu sadzisz ze zintegrowany kontroler w procu to zły pomysł ? Dla mnie to rewelka mniejsze czasy dostepu i opóźnienia acha i intelowi nie musze płacić za chipset.... :P Edytowane 2 Stycznia 2007 przez Kwazor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarkazz Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zintegrowany kontroler - konieczność zmiany socketu żeby przejść na DDR2/DDR3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
capone Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 Może źle się wyraziłem. Chodziło mi oto że przez niego niepotrzebnie wyszedł 745 i trzeba za każdym razem zmieniać podstawki jak wychodzą nowe kości. W Intelu nie trzeba ale tylko w Asrockach :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 Może źle się wyraziłem. Chodziło mi oto że przez niego niepotrzebnie wyszedł 745 i trzeba za każdym razem zmieniać podstawki jak wychodzą nowe kości. W Intelu nie trzeba ale tylko w Asrockach :D 754 zadomowil sie na dluzej w lapkach. Desktopy to bylo chyba tylko sprawdzenie mozliwosci/popytu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 (edytowane) Zintegrowany kontroler - konieczność zmiany socketu żeby przejść na DDR2/DDR3. I od razu wszyscy rzucaja sie na DDR 2 huraaa 5% szybciej i magiczne cyferki DDR800 :P A jak wiadkomo Athlon nie jest zbyt przepływna jednostka w porówaniu do intela który kocha GB/s ale nic z nimi nie robi :P /// Edit 2GHZ Athlon 64 Vencjiusz potrafi przezrec :4.9 gb/s max. Edytowane 2 Stycznia 2007 przez Kwazor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarkazz Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 No ok, ale bez wprowadzenia AM2, 939 miałby przechlapane w walce z Core 2 Duo, bo byłby traktowany Z GÓRY jako rozwiązanie przestarzałe i budżetowe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 To tez fakt..... nie pomyslałem ... czyli marketing góra ( dobrze myslałem mózgiem a nie ... przy zakupie A64) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarkazz Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zresztą to jest normalne, IDE vs Sata, a najbardziej odczuwalne - PCIe i AGP. A pamiętacie Rambusy? I wiecie kto stoi za tymi wszystkimi "o wiele lepszymi innowacjami" ? Intel. A pamiętacie może jak wszyscy niedowierzali w Core 2 Duo, że nie może być lepsze od AMD, blababla? Te same osoby to teraz największy dickryderzy Intela :lol: Miejmy nadzieje że Quad AMD będzie ok, bo jak na razie, AMD jest w plecy i nawet DDR3 i PCIe 2 im nie pomoże. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 A pamiętacie może jak wszyscy niedowierzali w Core 2 Duo, że nie może być lepsze od AMD, blababla?Ja nie dowierzałem że może być AŻ tak dobre, a że od obecnych AMD będzie lepsze wiedziałem ;) Miejmy nadzieje że Quad AMD będzie ok, bo jak na razie, AMD jest w plecy i nawet DDR3 i PCIe 2 im nie pomoże.AMD będzie dobre/lepsze od intela/najlepsze jak stworzy nową architekture proca, bo z obecną raczej wiele nie zdziała ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarkazz Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 Ja nie dowierzałem że może być AŻ tak dobreNawet mi się nie chce szukać, ale straszny mi wszyscy jechali. Najlepsze były te gadki że to ESy i propaganda, a retaile nie będą się kręcić ;) Heh, jak jest teraz - każdy widzi. AMD będzie dobre/lepsze od intela/najlepsze jak stworzy nową architekture proca, bo z obecną raczej wiele nie zdziała ;)Dlatego piszę o 4 rdzeniach, które mają być natywne i "nowe". Jak czegoś nie zmienią, nie ma się co oszukiwać, zostają im GHz. A AMD mistrzem GHz raczej nie jest, więc nie spodziewałbym się po nim lini procesorów do 4GHz powiedzmy, która pomimo gorzej architektury stanowiłaby zagrożenie. Me & Masell już konspirowaliśmy niejeden raz na ten temat, trzeba czekać, pomysłów jest dużo. Na szczęście 99% klientów AMD/Intela nie wie co to OC, i AMD nie jest spalone na starcie. Ale długofalowo nie pociągną. Tzn. bez strat udziału w rynku. Zresztą ja jestem ciekaw co by było, jakby na rynek wyszła linia od E6300 2,4GHz do x6800 3,6GHz + intensywna kampania marketingowa. No przecież AMD MUSI COŚ MIEĆ, skoro z takim spokojem wprowadza lipne 65nm, nie obniża desperacko cen, a Intel nie jedzie ich. Ja wierzę :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 Ale jednak sie nie udalo. Prawie robi wielka roznice ;) Udało sie - chociażby na xbx 302 :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...