Skocz do zawartości
warn

Sata I Stare Dyski

Rekomendowane odpowiedzi

To moze korzystajac z zalozonego tematu podepne sie z moim pytaniem :).

Mam Seagate'a 80GB na ATA i chcialbym dolozyc jakis dysk 250GB na SATA. Rozumiem, ze te dyski nie beda sie gryzly? No i jak to wyglada, jesli stary ASUS A7N8X-E Deluxe obsluguje SATA I, a dysk bylby SATA II? Czy bedzie on dziala, ale z wylaczeniem niektorych funkcji? Jesli tak, to ktorych?

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dysk ATA z SATA nie powinien się na tej płytcie gryźć, przynajmniej na moim A7N8X-E Dlx nie było żadnych problemów. Co do podłączania dysku SATA1 do SATA2, to zwykle trzeba przełożyć zworkę trybu pracy dysku na odpowiednią pozycję. Nie będziesz mógł kożystać z NCQ, noi o połowę jest mniejszy maxymalny transfer.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie. Lepiej na SATA bo w ATA tak czy inaczej nie bedziesz mial NCQ, a maksymalny transfer jest wartoscia wylacznie teoretyczna, na wydajnosci nie stracisz :)

A od kiedy NF2 ma obsługe NCQ ??? Nigdy nie miał i nie bedzie miał ...

Ale warto dysk Sata bo przy zmianie bebechów to ma wiekszy sens.

Ja po przesiadce z ATA 80G samsunga ATA na 80 Sata odczułem spora roznice..

Tylko problemem jeszcze jest obsluga SATA II przez kontroler na mojej plycie glownej - ASUS A7N8X-E del.

Nic sie nie stanie przestaw tylko zwore na SATA I i po kłopocie ... U mnie niewazne czy Dysk ustawie tak czy tak dalej kontroler widzi SATA I ( bo II nie obsługuje )

Edytowane przez Kwazor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

przepraszam za odkopanie tematu sprzed 8 miesięcy, lecz mam problem podobnej natury jak w temacie.

Posiadam dysk Western Digital SATA II Caviar 160GB, na którym mam system (jest to mój główny HDD), jednakże w chwili, gdy podpinam jakikolwiek HDD ATA (nie wypinając mojego WD), system owszem wykrywa go (w Menedżerze Urządzeń jest widoczny), ale juz w "Moj Komputer" nie ma go. Total Commander również go nie widzi. Co mam zrobić by HDD był widoczny, i mógł na niego przekopiowywać dane?

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi