Skocz do zawartości
Mr.Martin

Nowy Komp I Trudny Wybor Zasilacza

Rekomendowane odpowiedzi

Witam w Nowym Roku

Jak po nowym roku troche ceny spadna zamierzam zakupic sobie nowy komputerek ale nie wiem jaki zasilacz wybrac - wymagania co do zasilacza : cichy , stabilny itp (bede podkrecal procka ,pamiec, karte graficzna) a takze zeby mial pewien zapas mocy gdy za jakis czas bede chcial cos zmienic , dokupic itp

Moja przyszla konfiguracja :

procek - Intel Core2duo 2.4 GHz

plyta - na chipsecie i965 lub i975 ( asus lub gigabyte)

pamiec - 2GB ( 2 x 1GB )

grafika - GF 7900 GS lub Gt ( lub cos zblizonego, moze jakies ATI)

dysk - 3 x HDD

FDD

nagrywarka DVD

czytnik DVD-ROM

dodatkowe wentyle w obudowie

Zastanawiam sie nad Taganem U25 500Watt ale czytajac forum jakies dziwne mam uczucie. Patrzylem takze na oferte Topower ale jest ich tak duzo ze nie wiem co wybrac ( te oznaczenia Px). Poczytalem opienie na temat zasilaczy innych firm ale no nie stety mam metlik w glowie ( nie obcuje z tym na codzien , nie jestem na bierzaco).

Co byscie polecili do tego zestawu konkretnego aby bylo stabilnie przy podkrecaniu a zarazem cicho. ( prosze nie tylko o nazwe firmy i moc ale takze o symbole zasilaczy)

Cena to w granicach 300 - 500zl - jak wiadomo im mniej to lepiej ale wole czasami dac troche wiecej i byc zadowolonym w 100% z zakupu na kilka lat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie aż tak mocny zasilacz nie jest Ci potrzebny. Spokojnie starczy Ci 450W ja bym brał na twoim miejscu Topower TOP-520P5 U12 EV jest naprawdę mocny i cichy, starczy na następne rozbudowy komputera.

Edytowane przez misiek175

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo upraszczając:

p6 - stabilizacja lini (lepiej zachowuje się przy niesymetrycznym obciążeniu)

p3- lepsza nieco sprawność niż p6, teoretycznie najcichszy

p5 - starsza konstrukcja

Przy obecnych cenach postawił bym na P6.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tam nie widze odpinanych kabli.. .ani w specyfikacji, ani na zdjeciach.

Jeżeli prawisz o P6 627 to odpinane kalble są, tylko wiązka główna na stałe siedzi :>

Zdaje się też że EZ oznacza w Topowerach odpinane kable.

Edytowane przez -Caleb-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli P6 627 jest w podobnej cenie to chyba nie ma sie za bardzo nad czym zastanawiać.

W komputroniku (o taaak ;]) był/jest za 327 + trafiłem na transport gratis - nie wiem jak się teraz sprawy przedstawiają hehe :>

W digitronik jest za 300 zl :)

czyli jak narazie to ten co ja podalem P3 jest najlepszy z tych podanych ?

co do ceny to wiesz ( tak jak napisalem w pierwszym poscie) czasami wole zaplaic troche wiecej ale miec 100 % satyfakcje z zakupionego urzadzenia.

P3 jest badzo dobry, ale ja jednak wzialbym P6 ze wzgledu na zapas mocy - zasilka na lata ma byc przeciez prawda? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A P3 nie ma zapasu spokojnie pociągnie GF 8800GTX i C2D ;)

Nie wiadomo co przyszlosc przyniesie, jak znam zycie to przecietne procki i grafy za pare lat beda zarly tyle co teraz Kentsfield i 8800 GTX SLi :P

no to mamy problem - P3 czy P7 ? :) Poczekamy na ipinie innych , moze nawet BONITO sie wypowie na ten temat

Jak juz to P6 i BENITO :P Rzecz w tym ze wiekszosc na korzysc P6 przemawia...

Moc - P6

Napiecia - pewnie remis, jeden i drugi daje bardzo stabilne

Cena - P6

Glosnosc - P3 z pewnoscia jest bardzo cichy, ale nie slyszalem zeby ktos na P6 narzekal :P

Jedna i druga zasilka bedzie swietna, ale na lata bardziej P6 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam nadzieje, że Mr.Matrin nie pogniewa się, że podłącze sie pod temat. Musiałbym założyć prawie identyczny. Mam w tej chwili Tagana 420 U01 i na pozyczonym ostatnio 8800GTS powoli zaczynał dostawać zadyszki (reszta sprzetu jak w podpisie). Jest jednak bardzo cichy i jako taki stanowi dla mnie punkt odniesienia. Bo cisza to priorytet. Niestety w tym momencie cena takze. Oto owoce mojego grzebania na forach i w necie:

Topower TOP-500P3 500W

Topower TOP-627P6 EZ 520W

Antec Neo HE 430

Seasonic S12-500

Seasonic S12-550 Energy+

Cooltek CT500

Jak sądze najcichszy bedzie Antec, ale stosunek mocy do ceny kiepski. seasonic E+ i Cooltek raczej poza zasięgiem (cena). Zostaja w zasadzie topowery i tu pytanie - czy P3 będzie dużo cichszy niz 627? Nie ukrywam, że kusi BARDZO atrakcyjna cena tego ostatniego - 300zł, ale podzielone uwagi na temat jego głosności sugeruja, że raczej supercichy nie jest. tak jak pisałem punkt odniesienia to bardzo cichy U01 i najchetniej kupiłbym coś równie miłego dla ucha.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo upraszczając:

p6 - stabilizacja lini (lepiej zachowuje się przy niesymetrycznym obciążeniu)

p3- lepsza nieco sprawność niż p6, teoretycznie najcichszy

p5 - starsza konstrukcja

Przy obecnych cenach postawił bym na P6.

o takie wyjasnienie az sie chce czytac - krotko , zwiezle i najwazniejsze zrozumiale - dzieki

A powiedz mi jeszcze o serii P7 i P10 Topowera bo zauwazylem ze tez sa takie

a jeszcze pytanko co do tej 627P6 EZ ktora proponujecie

w komputroniku kosztuje 327zl , zas w zenfist 389 zl ( i to jeszce promocja dnia)

czy to sa te same modele zasilaczy ? czy moze w komputroniku jakis zuborzaly ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w komputroniku kosztuje 327zl , zas w zenfist 389 zl ( i to jeszce promocja dnia)

czy to sa te same modele zasilaczy ? czy moze w komputroniku jakis zuborzaly ?

Dokładne to samo - 520W P6 627 pełen box ze wszystkimi duperelami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm a gdyby tak cos z serii półpasywek topowera (NF) i ewentualnie ten wentyl podłączyć tak, żeby cały czas dmuchał na 5V. Pomijając sprawe gwarancji to mogłoby ciekawie działać. Pod warunkiem pracy w miarę normalnych warunkach a nie ekstremalnego OC dwóch grafik w sli ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi