Skocz do zawartości
Tomek.czwa

Mobo I Karta Graficzna

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem już procka san diego 3700+ i teraz potrzebuje do niego dobrej płyty do oc. Na płytę mogę wydać 500zł. Do tego muszę jeszcze kupić kartę graficzną i tu nie wiem co wybrać tak do 900zł. Myślałem nad DFI Ultra D i 7900 gs gainward 512. Oczywiście chciałbym żeby ten komp był lepszy od mojego w sygnaturce. Mój ma 3200 pkt w 3dmark 06.

Edytowane przez Tomek.czwa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli kupujesz na allegro, to postaraj się wyciągnąć DFI LP nf4 Ultra-D za mniej niż 400 złotych (używkę oczywiście).

7900GS od Palita najtaniej biegają poniżej 630zł, więc może pieniądze zaoszczędzone na używanej mobo pójdą na MSI 7900GTO (która kosztuje ~1100zł)?

P.S. A może LanParty na chipie ATI? Na forum jest gdzieś temat bodajże o modelu RDX200 CF-DR...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Ja mam właśnie płytę główną MSI K8N SLI Platinum i jakoś na podkręcanie nie narzekam, a jeśli ktoś nie umie podkręcać lub na forum wygłasza takie farmazony http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=222128 cytuje "Mozesz podać jakiej firmy ten zasilacz 400W[/b]?? Złożył bym coś na s754 - Sempron 2800+, GB K8nS 1.0/1.1, 1GB DDR ECC i powiedzmy jakiś R9800SE@Pro"

DDR z korekcją błędów pewnie jeszcze DDR266 :razz:

Jesli chodzi o MSI K8N SLI PLATINUM

Miałem na niej dwa typy pamięci 1. KINGSTON HYPER-X UL LATENCY CL2-2-2-5. (4 szt DDR400).

Obecnie mam 4 pamięci DDR500 GEIL CL2,5-4-4-7

Używałem na niej również 4 procesorów w kolejności

1. AMD 64 3000+ Winchester ---> ~2600mhz 1,45V

2. AMD 64 3000+ Venice E3 ----> ~2750mhz bez podnoszenia napięcia 1,4V

3. AMD 64 3700+ SAN DIEGO ----> 2500mhz przy napięciu 1,25V oraz ~ 2950mhz przy napięciu 1,45V

4. AMD X2 4400 Toledo -----> 2000mhz na napięciu 1,1V ; 2500mhz przy napięciu 1,25V oraz 2860mhz przy napięciu 1,4V

Mogę tylko powiedzieć, że przy OC duży wpływ mają dobre pamięci. W procesorach tych są również rózne kontrolery

E3,E4,E6.

Na pamięciach DDR500 Geila fabrycznie CL2,5-4-4-7 (mówie o 4 pamięciach) napięcie 2,6-2,95V

na amd 64 3000+ (timingi można było spokojnie obniżyć na CL2,5-3-3-6 - według mnie najlepszy kontroler E3 Pamięci pracowały przy 2,6V)

na amd 64 3700+ (komputer nie startował z domyślnymi timigami, musiałem ustawić na Cl2,5-4-4-8 i napięcie 2,85V, kontroler E4)

na amd X2 4400+ (CL2,5-4-4-7 napięcie 2,7V, kontroler E6)

Widac na przykładzie jednej płyty głownej i jednych pamięci, co daje tylko zmiana procesora.

Niestety nie mam akurat porobionych testów z wczesniejszych platform by uwiarygodnic wyniki ale moge podać wyniki na obecnym procku X2 4400mhz. Można też poczytać moje wcześniejsze posty na forum AMD X2.

post-23554-1167932417_thumb.jpg post-23554-1167932779_thumb.jpg post-23554-1167933205_thumb.jpg post-23554-1167933250_thumb.jpg

Możesz sobie również poczytać forum o k8N SLI Platinum i testach takich wyczynowców jak RAPTOR czy ANDYN (Ciągneli FSB do ponad 314mhz)

Wyniki osiągniete przez ANDYN na MSI K8N SLI PLATINUM

post-23554-1167935034_thumb.jpg post-23554-1167942037_thumb.jpg

Edytowane przez gmt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Monaro fsb 300mhz to nie jakiś wyczyn, a 2,7ghz na 1,57v też jakoś nie syci, wszyscy mówią że do OC MSI to syf i w ogóle, poprostu płytki te nie wyróżniają sie pod tym względem niczym szczególnym

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Monaro fsb 300mhz to nie jakiś wyczyn, a 2,7ghz na 1,57v też jakoś nie syci, wszyscy mówią że do OC MSI to syf i w ogóle, poprostu płytki te nie wyróżniają sie pod tym względem niczym szczególnym

FEDEK

Miałeś kiedys MSI?

Miałeś kiedyś MSI K8N SLI PLATINUM?

Może ASROCK według Ciebie jest lepszy.

Np MSI K8N SLI PLATINUM/DIAMNOND wyrózniają się od innych modeli choćby tym że maja dobre OC i na pokładzie Sound Blaster 24-bit. A "wszyscy" to kto przytocz choćby 2 osoby mających tą płytę które maja kiepskie OC. Nie mówie o innych płytach MSI bo nie wiem jakie są ale ta akurat jest udanym modelem. Zresztą podobie jest z innymi płytami np ASUSEM, ABITEM, GIGABYTE I DFI mozna trafic na dobre i złe modele.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli FSB 300 na MSI to nie wyczyn to ile robi DFI? Moze wedlug Ciebie DFI z AMD 3000 robi 400 i to jest wyczyn? :lol2:

MSI Neo 4 to syf, ale nie Platinum i Diamond. Swoje chore teorie glos gdzie indziej. Widac, ze masz zerowe pojecie...."MSI to syf i w ogóle". Moze kiedys bedzie Cie stac na Diamonda ale z tego co widac to nic na to nie wskazuje. Pisac takie bzdury i to nie majac nigdy wersji Platinum....zenada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego daruj sobie teksty komentujące moją wiedze, po drugie pewnie poczułeś sie lepszy patrząć na to że mam ASrocka i jakbyś był na tyle mądry to zobaczył byś że nie mówiłem że MSI to syf, tylko że wszyscy mówią ale ja sie z nimi nie zgadzam, ŻAL.PL :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To tylko DFI.

To bierz DFI i koniecznie proca SELEKTA

Ale się uśmiałem :lol: :lol: :lol:

Czy według was ja mam DFI ?

Każdy San Diego E4 to selekt ;]]

Teraz tylko pytanie czy ten Asus wyciągnie HTT ~275 - przy takim HTT mamy już 3Ghz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie rzecz biorąc, trzymaj się zdala od MSI jeśli masz zamiar kręcić.

Może jaśniej? W ogóle MSI? MSI na s939? MSI K8N Platinum/Diamond?

To spójrz w mój sig ......

Miałeś MSI czy powtarzasz bez sprawdzenia przeczytane opinie?

Głupoty piszesz i tyle.

Dobre OC to nie tylko płyta ale PROCESOR podatny na OC i dobre PAMIĘCI.

I super płyta nie pomoże jak trafi się procesor padaka. A prawdopodobieństwo takiej sytuacji jest duże.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://img227.imageshack.us/img227/6244/beztytu322uff8.jpg to oznacza że na tej płycie gdy zapełnie 4 sloty pamięci będą one musiał pracować na 333 mhz??

Tak, dotyczy to kostek pamięci dwustronnych

Więcej tutaj: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=147020&hl=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi